Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је погрешно пити алкохолна пића?

Да ли је погрешно пити алкохолна пића?

Гледиште Библије

Да ли је погрешно пити алкохолна пића?

„ВИНО је подругљиво, опојно пиће бучно, и кога оно заведе, тај није мудар.“ Да ли ове речи које се налазе у библијској књизи Пословице 20:1 указују на то да је погрешно пити алкохолна пића? Неки мисле да указују. Као додатни доказ они истичу библијске извештаје у којима су описана зла дела која су се догодила због злоупотребе алкохола (Постанак 9:20-25).

Ту су затим и катастрофалне последице прекомерног конзумирања алкохола — обољења попут цирозе јетре, трагичне несреће, финансијска пропаст, злостављање у породици и штетан утицај на нерођено дете. Вероватно због ових страшних последица „многе религије сматрају да је коришћење алкохола у супротности с моралним начелима“, запажа се у делу The World Book Encyclopedia. Али, да ли је коришћење алкохолних пића неисправно? Да ли Библија забрањује конзумирање свих алкохолних пића чак и у малим количинама?

Шта каже Библија?

Библија упозорава на штетне последице неумереног коришћења алкохола. У Ефешанима 5:18 налази се опомена: „Не опијајте се вином, у коме је разузданост.“ Такође, у Пословицама 23:20, 21 налази се савет: „Не буди међу онима који се опијају вином, ни међу онима који прождрљиво једу месо. Јер ће пијаница и изјелица осиромашити.“ А у Исаији 5:11 стоји: „Тешко онима који још од раног јутра траже опојно пиће, који остају до касно увече распаљени од вина!“

Библија такође помиње задовољство и користи које проистичу када се умерено пије. На пример, у Псалму 104:15 каже се да је један од Божјих дарова ’вино [које] весели срце човеково‘. А према Проповеднику 9:7, награда за човека који чини добра дела јесте да ’с радошћу једе хлеб свој и веселог срца пије вино своје‘. Знајући за лековита својства вина, Павле је рекао Тимотеју: „Више не пиј воду, него узимај по мало вина ради желуца и својих честих болести“ (1. Тимотеју 5:23). У Библији се спомиње да алкохол може помоћи да се поднесе велика патња (Пословице 31:6, 7).

Јасно је да Библија не забрањује да се пију алкохолна пића. Међутим, она осуђује претеривање и пијанство. Због тога је Павле опоменуо хришћанске надгледнике, слуге помоћнике и старије жене да не пију „много вина“ и саветовао је Тимотеја да узима „по мало вина“ (1. Тимотеју 3:2, 3, 8; Титу 2:2, 3). Сви хришћани се подсећају на то да „пијанице... неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10).

Вредно је запазити чињеницу да Библија спомиње пијанство заједно с прождрљивошћу и заповеда да се избегава и једно и друго (Поновљени закони 21:20). Ако би се тиме мислило да уопште не треба да пијемо алкохол, зар то не би значило да је и узимање хране погрешно? Библија не осуђује умерено узимање хране и пића, већ претеривање које води до пијанства и преједања.

Шта је урадио Исус?

Христ је ’оставио пример како да у свему идемо његовим стопама‘, каже апостол Петар. „Он никакав грех није починио“ (1. Петрова 2:21, 22). Стога, како је Исус гледао на алкохолна пића? Па, прво чудо које је извршио било је претварање воде у вино. Каквог квалитета је оно било? „Домаћин свадбе“ је похвалио младожењу за то вино које је настало на чудесан начин. Он је рекао: „Сваки човек износи најпре добро вино, а кад се људи опију, лошије. А ти си чувао добро вино све до сада“ (Јован 2:9, 10).

Вино се пило током прославе Пасхе, а Исус га је користио и кад је увео Господову вечеру. Пружајући чашу вина својим ученицима, он је рекао: „Пијте из ње сви.“ Знајући да му предстоји смрт, додао је: „Од сада нећу пити од овог виноградског рода до оног дана кад будем пио ново вино с вама у краљевству свог Оца“ (Матеј 26:27, 29). Да, људи су знали да је Исус пио вино (Лука 7:34).

Шта би требало да радимо?

Иако Библија не забрањује узимање алкохолних пића, то не значи да их морамо конзумирати. Постоји много разлога да се избегава алкохол. На пример, бивши алкохоличар зна колико је опасно попити и само једно пиће. Трудница се може уздржавати да не би наудила фетусу. Знајући да алкохол слаби способност расуђивања и успорава рефлексе, возач ће избегавати да чини било шта чиме би угрозио свој живот или живот других.

Хришћанин не би желео да спотиче оне чија савест осуђује пијење (Римљанима 14:21). Мудро је да се уздржава од коришћења алкохолних пића када учествује у служби проповедања. Вредно је запазити да је у древном Израелу Божји закон забрањивао свештеницима да ’пију вино и опојно пиће‘ док су обављали своју службу (Левитска 10:9). Такође, у земљама где је коришћење алкохола забрањено или ограничено, хришћанин треба да буде послушан закону (Римљанима 13:1).

Иако су одлуке о томе да ли ће неко пити или не, као и колико ће пити, лична ствар, Библија препоручује умереност. Она каже: „Било да једете, било да пијете, било да нешто друго чините, све на Божју славу чините“ (1. Коринћанима 10:31).

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

Какво се упозорење о употреби алкохола налази у Светом писму? (1. Коринћанима 6:9, 10).

Да ли је Исус Христ пио алкохолна пића? (Лука 7:34).

Чиме се воде прави хришћани када је у питању јело и пиће? (1. Коринћанима 10:31).