Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот који нам Исус омогућава

Живот који нам Исус омогућава

Живот који нам Исус омогућава

„ГЛЕ, краљ ће краљевати праведно.“ Предивна обећања, као што је ово о Исусовој краљевској владавини важан су део Библије. Још једно такво обећање гласи: „Он [ће] избавити убогога који у помоћ зове, невољника и сваког ко помоћника нема. Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти... Крв њихова биће драгоцена у очима његовим“ (Исаија 32:1; Псалам 72:12-14).

Може ли ико порећи да је човечанству потребна таква праведна владавина? Исус је подстицао своје следбенике да увек имају на уму Божје Краљевство. Поучио их је да се моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10).

Докази да је Божје Краљевство близу

Како можемо знати када ће то Краљевство доћи и наше молитве бити услишене? Исусови први следбеници били су знатижељни и питали су га: „Шта ће бити знак твоје присутности [као Краља који влада] и свршетка овог поретка?“ Исус им је одговорио: ’Устаће народ на народ... и биће глади и земљотреса по разним местима. Све је то почетак болних невоља.‘ Такође их је упозорио: „Безакоња ће све више бити, па ће код већине охладнети љубав“ (Матеј 24:3-12).

Још једно библијско пророчанство показује да ће ’у последњим данима настати нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети‘ (2. Тимотеју 3:1-5).

Вероватно ћете се сложити да овај опис ’последњих дана‘ тачно одговара времену у ком живимо. Постоји мноштво доказа да ће се у наше време испунити следеће библијско пророчанство: „Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

То краљевство на чијем ће челу бити „Кнез Мира“ уклониће све што би могло да угрози мир оних који ће преживети крај овог света (Исаија 9:6). Библија обећава: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:17). Када овом свету дође крај, они који врше Божју вољу поново ће добити оно што је људска породица изгубила када су се наши прародитељи, Адам и Ева, побунили против Бога.

Живот у скорој будућности

Исус је рекао да ће ’приликом поновног стварања, Син човечји сести на свој славни престо‘ (Матеј 19:28). Шта је то ’поновно стварање‘? Један други превод користи израз ’обновљење свих ствари‘ (Бакотић). Паралелни библијски извештај га назива ’поретком који долази‘ (Лука 18:30). У то време, Исус ће као Кнез Мира користити ауторитет који му је Бог дао да подари вечни живот свима који показују веру у његову откупну жртву (Јован 5:21).

У Божјем новом свету људи ће живети онако како је Бог намеравао када је Адаму и Еви подарио дом у рају на земљи. Као што је већ споменуто, он им је рекао да имају децу, да ’напуне земљу и себи је подложе‘. Требало је да прошире границе Едена, рајског врта, на целу планету! (Постанак 1:28). Слично томе, приликом поновног стварања, земља ће бити испуњена онима који ће преживети крај садашњег поретка, њиховом децом и особама које буду враћене у живот путем ускрсења. Њихов задатак ће бити да учествују у претварању земље у рај, што је била Божја првобитна намера.

Осмотримо шта Библија каже о благословима у којима ће људи уживати у том новом свету праведности (2. Петрова 3:13).

Док на овим странама гледате илустрације на којима је приказано оно што Библија обећава, можда вам се чини да је то и сувише добро да би било истинито. Па ипак, живот у „поретку који долази“ заиста ће тако изгледати. У молитви Богу Исус је описао шта људи треба да чине да би уживали у тим благословима: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Будите међу онима који понизно траже то животодајно знање.

[Истакнути текст на 7. страни]

„Име ће му бити... Кнез Мира. Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја“ (Исаија 9:6,7).

[Оквир/Слике на странама 8, 9]

Дом и посао за свакога

„Они ће градити куће и становаће у њима... Неће они садити, а неко други јести“ (Исаија 65:21, 22).

Обиље хране за све

„Земља ће дати род свој.“ „На земљи ће богато родити жито“ (Псалам 67:6; 72:16).

Свеопшти мир ће укључивати чак и животиње

„Вук ће боравити с јагњетом, леопард ће лежати с јаретом... а мали дечак водиће их“ (Исаија 11:6).

Крај ратовима, мир заувек

„Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању.“ „Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја“ (Исаија 2:4; 9:7).

Ускрсење драгих особа које су умрле

„Долази час у који ће сви који су у гробовима чути [Исусов] глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29).

Неће бити болести ни смрти

„Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘“ „Смрти више неће бити... Нестало је оно што је некад било“ (Исаија 33:24; Откривење 21:3, 4).