Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је толико значајан

Зашто је толико значајан

Зашто је толико значајан

ИСУСОВОМ рођењу се већ 2 000 година поклања велика пажња. Према извештају који је написао Лука, лекар из првог века, један анђео је рекао младој девици по имену Марија: „Ево, затруднећеш и родићеш сина. Дај му име Исус.“ Шта је тај анђеоски гласник открио о Исусу? „Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега“, рекао је анђео. „Он [Исус] ће владати као краљ“ и „његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:31-33).

То је управо оно што је човечанству потребно — праведан владар који ће с пуно љубави владати светом! Много пре Исусовог рођења, Библија је прорекла: ’Родило нам се дете, добили смо сина, коме ће кнежевска власт бити на рамену. Име ће му бити... Вечни Отац, Кнез Мира. Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја‘ (Исаија 9:6, 7).

Праведна владавина и мир — каква дивна будућност! Али запазите да је проречено да ће та владавина, то јест власт бити на рамену једног кнеза — ’Кнеза Мира‘ — што показује да Свемоћни Бог, који влада над свим, поверава такву власт свом Сину. Зато је Исус на ту владавину чији ће он бити владар увек изнова указивао као на „Божје краљевство“ (Лука 9:27, 60, 62).

На почетку своје службе Исус је рекао: „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Он је чак поучио своје следбенике да се моле да Божје Краљевство дође (Матеј 6:9, 10). У часопису Christianity and Crisis пише да је „то Краљевство било главна тема [Исусовог] поучавања“ и да „ниједна друга тема није била толико у средишту његове пажње нити толико истакнута у његовој поруци. У јеванђељима се спомиње више од сто пута.“

Питања о којима вреди размислити

Како ви замишљате Исуса? У ово доба године обично га приказују као бебу у јаслама. Додуше, једно време он јесте био беспомоћна беба (Лука 2:15-20). Ипак, да ли га првенствено треба памтити тако? Размислите о следећем: Зашто је Исус био рођен као човек? Ко је он заиста био?

У публикацији Encarta Yearbook за 1996. постављена су следећа питања: „Да ли је Исус био Син Божји, обећани Месија из хебрејске Библије? Или је био обичан човек, можда изузетан, али ипак само човек?“ Ова питања заслужују да се о њима озбиљно размисли. Зашто? Зато што сам наш живот и срећа зависе од тога како гледамо на Исуса и како то утиче на наше поступке. Према Библији, „ко исказује веру у Сина, има вечни живот“, а онај „ко није послушан Сину, неће видети живот“ (Јован 3:36).

Није био обичан човек

У једном библијском извештају говори се о Исусовом боравку у јерусалимском храму када је имао 12 година, а затим се каже да се вратио кући с Маријом и Јосифом и да им је ’био послушан‘ (Лука 2:51, 52). Али, када је одрастао, постало је јасно да он није обичан човек.

Након што је Исус умирио олујно море, један његов пријатељ је уплашено узвикнуо: „Ко је овај?“ (Марко 4:41). Касније је на основу лажних оптужби Исус био предат римском намеснику Понтију Пилату. Уверен у то да је Исус недужан и дирнут његовим достојанственим држањем упркос окрутном и неправедном поступању, Пилат га је извео пред окупљено мноштво и задивљено узвикнуо: „Ево човека!“ Али, Јевреји су одговорили: „Ми имамо закон и по нашем закону он треба да умре, јер је за себе тврдио да је Божји син“ (Јован 19:4-7).

Када је чуо да се о Исусу говори као о ’Божјем сину‘, Пилат се уплашио. Нешто раније, сазнао је да је његова жена сањала нешто о Исусу, кога је назвала „праведником“ (Матеј 27:19). Зато се Пилат питао ко је заиста Исус. Иако је знао да је из Галилеје, питао га је: „Одакле си ти?“ Исус му није одговорио и разговор је убрзо био завршен (Јован 19:9, 10).

Наравно, Исус јесте био човек, али је за разлику од других људи претходно био духовна особа која је на небу била позната као Реч. Затим је Бог на чудесан начин пренео његов живот у Маријину материцу. „Реч је постала тело и пребивала је међу нама“, посведочио је апостол Јован (Јован 1:1, 2, 14, 18; Откривење 3:14).

Зашто је морао бити послат од Бога

Први човек, Адам, починио је грех пре него што је добио потомство. Један бунтовни анђео, који је касније назван Ђаво и Сатана, успео је да га наведе да буде непослушан Богу. Због тога је Адам изгубио добар однос с Богом који је имао као његов син, као што га је Бог и упозорио да ће се десити ако буде непослушан. Адам је морао да сноси последице. Постао је несавршен, остарио је и на крају умро (Постанак 2:15-17; 3:17-19; Откривење 12:9).

Описујући последице које сви ми као Адамови потомци сносимо због његове непослушности, Библија каже: „Преко једног човека [Адама] у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Нажалост, сви смо од нашег праоца Адама наследили грех, као и његове ужасне последице — старост и смрт (Јов 14:4; Римљанима 3:23).

Човечанство би из такве ситуације могао да ослободи само савршен отац који није наследио грех и његове страшне последице. Осмотримо појединости о доласку тог новог оца, сличног савршеном Адаму.

Долазак Спаситеља

Обећани „Кнез Мира“ о ком смо говорили такође се назива „Вечни Отац“. Његово рођење је било проречено на следећи начин: „Девојка [„девица“, Ба] ће затруднети и родиће сина“ (Исаија 7:14; Матеј 1:20-23). Исус није имао људског оца, као ни први човек Адам. Пратећи Исусово порекло до почетка људске историје, библијски историчар Лука наводи да је Адам био ’син Божји‘ (Лука 3:23, 38). Али, као што смо видели, Адам је изгубио предност да се назива Божјим сином, и за себе и за све своје потомке. Зато нам је свима, у симболичном смислу, потребан нови отац који је савршен, попут Адама када је био створен.

Бог је послао свог Сина с неба да буде тај нови Адам који ће заменити првог Адама. Библија каже: „’Први човек, Адам, постао је жива душа.‘ Последњи Адам постао је дух који даје живот. Први човек потиче са земље и начињен је од земаљског праха, а други човек потиче с неба“ (1. Коринћанима 15:45, 47). Исус, „последњи Адам“, сличан је ’првом човеку Адаму‘ у том смислу што је био савршен, у стању да буде отац савршеног потомства које би могло заувек да живи на земљи у савршенству (Псалам 37:29; Откривење 21:3, 4).

Исус, који није имао децу, остао је веран Богу до смрти упркос свим Сатаниним нападима. Његов живот, живот савршеног човека који је жртвовао назива се откупнина. „Преко [Исуса], његовом крвљу, ослобођени смо откупнином [од греха и смрти које смо наследили од Адама]“, пише у Библији. У њој се такође каже: „Као што су [Адамовом] непослушношћу многи постали грешници, тако ће и [Исусовом] послушношћу многи постати праведни“ (Ефешанима 1:7; Римљанима 5:18, 19; Матеј 20:28).

Ако показујемо веру у Исуса, он ће нам постати и „Вечни Отац“ и „Спаситељ“. Будући да је постављен за владара Краљевства свог Оца, његова владавина биће предивна. Погледајмо како ће изгледати живот под том владавином и када можемо очекивати да ће се остварити ти изузетни благослови (Лука 2:8-11).

[Слике на 5. страни]

Како ви замишљате Исуса?

[Слика на 6. страни]

Зашто је Исус назван ’последњим Адамом‘?