Пређи на садржај

Пређи на садржај

Калипсо — јединствена тринидадска музика

Калипсо — јединствена тринидадска музика

Калипсо — јединствена тринидадска музика

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! С ТРИНИДАДА

НА ШТА помислите кад се спомене држава коју чине два острва, Тринидад и Тобаго? Многи се сете оркестара с металним бубњевима и веселих мелодија калипсо музике. У ствари, ова музика заразног ритма и препознатљивог звука, која је рођена на подручју јужног Карипског мора, није популарна само у својој постојбини већ и у многим другим земљама. a

Према књизи Calypso Calaloo, назив калипсо може се односити на „сваку песму која се отприлике након 1898. певала у време карневала на Тринидаду, било да су то чинили весељаци на улицама или професионални и полупрофесионални певачи на сцени“. Корени ове музике вероватно сежу до афричке традиције причања прича коју су на Тринидад донели афрички робови. Мешавина елемената афричких песама, плеса и музике бубњева с француским, шпанским, енглеским и другим етничким утицајима формирала је основу из које се с временом развила калипсо музика.

Не може се са сигурношћу рећи како је настао назив калипсо. Неки сматрају да је изведен из западноафричке речи кајсо, која се користила да се похвали нешто што је веома добро урађено. Чак и пре него што је 1830-их на Тринидаду и Тобагу укинуто ропство, људи су се масовно окупљали током годишње прославе карневала да слушају шантуеле (певаче) који су се хвалисали и у песми ругали једни другима. Да би се оставио још јачи утисак, сваки певач калипсо песама имао је свој надимак, или уметничко име, као и препознатљив стил.

Стил и утицај калипса

Певачи калипсо музике одувек су цењени због њихових пецкавих досетки. Штавише, многи од њих су развили изузетну вештину да без претходне припреме смисле стихове који се савршено римују, често им као зачин додајући сликовите описе који су у задивљујућем складу с темом песме. У почетку су се калипсо музиком бавили углавном острвљани афричког порекла који су припадали нижим слојевима друштва, али данас су међу њима људи различитог порекла, раса и сталежа.

Доктор Холис Ливерпул, некадашњи високи званичник за културу Тринидада и Тобага, историчар је и такође певач калипса. Говорећи о првим калипсо извођачима, он је за Пробудите се! изјавио: „Хумор је увек био њихова јача страна — људи су долазили да слушају [калипсо] пре свега да би се забавили, чули шта се прича, као и да се увере у истинитост онога што су им други причали. Припадници вишег сталежа долазили су посебно зато да би чули шта обичан народ ради, док су гувернер и његова пратња долазили да би видели колику политичку популарност уживају.“

Калипсо певачи су често исмевали владине чиновнике и виши сталеж. Због тога су били омиљени међу обичним народом који их је сматрао херојима. С друге стране, власти су их сматрале проблематичним. Они су понекад путем својих песама упућивали тако оштре критике да је колонијална влада закључила да је потребно да донесе закон који би им наметао извесна ограничења. Певачи су реаговали тако што су у своје песме унели двосмисленост, у чему су постали прави уметници. Двојако значење је и данас основна одлика калипсо песама.

Извођачи калипса нису само користили постојеће речи већ су стварали и нове. У ствари, они су знатно допринели богатству говорног језика на Карипским острвима. Стога није чудо што многи људи, па чак и неки политичари, често цитирају калипсо певаче када желе да нагласе неку мисао.

Калипсо у савремено доба

У савремено доба развиле су се многе врсте и мешавине калипса и других праваца које одговарају различитим музичким укусима. Као и у другим врстама музике, текстови неких калипсо песама нису у складу с високим моралним мерилима. Зато је мудро да будемо избирљиви када се ради о томе шта ћемо слушати (Ефешанима 5:3, 4). Могли бисмо да се питамо: ’Да ли би ми било непријатно да објасним скривено значење неких песама својој деци или некоме ко не познаје калипсо музику?‘

Ако дођете на Тринидад и Тобаго, сигурно ћете уживати у прелепим плажама и гребенима и бити очарани мешавином раса и култура на овим острвима. Вероватно ће вам се допасти и музика бубњева и калипсо — динамичан, заразан звук који одушевљава и младе и старе широм света.

[Фуснота]

a Премда оркестри с металним бубњевима често изводе калипсо мелодије, калипсо певаче обично прате инструменти као што су гитара, труба, саксофон и бубњеви.

[Слике на странама 24, 25]

Метални бубњеви