Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Настала од најчистијих родитеља‘

’Настала од најчистијих родитеља‘

’Настала од најчистијих родитеља‘

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ БРАЗИЛА

ЗА СО се каже да „настаје од најчистих родитеља, сунца и мора“. То је сасвим сигурно истина када је реч о соли која се добија испаравањем морске воде под дејством сунчеве светлости.

Бразилска савезна држава Северни Рио Гранде налази се на североисточној обали Бразила и позната је по својим соланама. Захваљујући топлој клими, слабим падавинама и сталним сувим ветровима, ово подручје је идеално за добијање морске соли. Овде се добија близу 95 посто бразилске сирове и рафинисане соли. Једна од тих солана се налази у општини Ареја Бранка, малом приморском месту.

Посета солани

Морске солане су обично велике и солана Ареја Бранка није изузетак. Док јој прилазе аутопутем, посетиоци су често запањени њеном величином. Рано јутарње сунце се огледа у морској води која се налази у базенима и којој као да се не види крај. Скоро 90 посто овог ограђеног простора користи се за испаравање, а остатак за кристализацију (формирање кристала соли).

Све је покривено белим слојем соли о који се одбијају сунчеви зраци. Овде су наочаре за сунце преко потребне. Првобитна концентрација соли добија се тако што се морска вода пусти кроз низ плитких базена који су одвојени насипима и дрвеним бранама. Укупно има 67 таквих базена. Захваљујући тропском сунцу и ветру, сваке секунде испари око 650 литара воде! Па ипак, потребно је између 90 и 100 дана да се испаравање у потпуности заврши.

Иако после испаравања остаје натријум-хлорид, морска вода садржи и мале количине калцијум-карбоната, калцијум-сулфата, магнезијум-сулфата и других соли. Те соли се таложе пре натријум-хлорида, формирајући слојеве на дну базена за испаравање.

Засићена слана вода одавде отиче у 20 базена за кристализацију, то јест бербу. У некима од њих вода је скоро потпуно испарила, оставивши за собом чврсту гомилу соли. Помоћу огромне машине со се сече и товари у камионе. Њима се превози до објекта сличног силосу у коме се пере. Након што се вода уклони, со се испира слатком водом.

На крају се со шлеповима превози до луке на вештачком острву Ареја Бранка које је подигнуто на отвореном мору и удаљено неких 12 километара од копна. То острво је правоугаоног облика — око 92 метра са 166 метара — и на њега може стати и до 100 000 тона соли. Со се преносном траком пребацује са острва до места на отвореном мору где се товари на прекоокеанске бродове и превози у друге крајеве Бразила.

Вишенаменска, важна супстанца

Иако је нашем телу потребно веома мало соли, она је неопходна за живот и здравље како људи тако и животиња. Можда мислимо да је то само бела супстанца која храну чини укуснијом. Па ипак постоје и многе друге корисне намене, као што је то случај у хемијској, текстилној и металуршкој индустрији. Со се такође користи и у производњи бројних хемијских супстанци, као и за прављење сапуна, глазуре и у емајлирању порцелана. Сматра се да се со данас користи на више од 14 000 начина!

Залихе соли су практично неисцрпне. Само у једном кубном километру морске воде налази се око 25 милиона тона натријум-хлорида — кухињске соли! Међутим, у прошлости се до ње није могло лако доћи. На пример, у древној Кини једино је злато било вредније од соли. У Библији се често говори о соли и указује се на разне начине на које се она користила.

Понекад су новорођенчад била истрљана сољу, можда због неких здравствених користи или антисептичких својстава која јој се приписују (Језекиљ 16:4). У Библији се со користи и у симболичном смислу. На пример, говорећи о заштитном утицају који су његови ученици имали на друге због животодајне поруке коју су носили, Исус је рекао да су они „со земље“ (Матеј 5:13). Со је такође постала симбол постојаности и трајности. Тако је „савез соли“ представљао споразум који обавезује (Бројеви 18:19).

Наша посета солани Ареја Бранка помогла нам је да боље разумемо колико је со неопходна и корисна, и зашто јој се у прошлости придавала велика важност. Стварно можемо бити захвални што овај производ — који „настаје од најчистијих родитеља, сунца и мора“ — постоји у таквом обиљу.

[Слика на 16. страни]

Машина за бербу соли и базен за кристализацију

[Слика на 16. страни]

Нерафинисана со

[Слика на странама 16, 17]

Погон за прање, испирање и складиштење соли