Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Скоро половина свих парова признаје да су починили ’финансијско неверство‘ тако што су лагали свог брачног друга у вези с трошковима које су направили“ (THE WALL STREET JOURNAL, САД).

„Више од 84 посто земљишта у Грчкој у опасности је да се претвори у пустињу, а додатних 8 посто је већ постало неплодно“ (KATHIMERINI, [ЕНГЛЕСКО ИЗДАЊЕ], ГРЧКА).

Село Латау, на острву Тегуа, у Вануатуу у Океанији, можда је прво село које је напуштено — или тачније речено, расељено — због климатских промена. Тамо су куће више пута биле „поплављене услед налета олуја и огромних таласа“ (VANUATU NEWS, ВАНУАТУ).

Све више стогодишњака

У данашње време више није необично доживети 100 година, каже се у часопису New Scientist. У свету има око 200 000 стогодишњака. Осим тога, према том часопису, 66 њих напунило је 110 година, што их чини „суперстогодишњацима“. Надаље се признаје да је понекад тешко установити да ли су тврдње о екстремној дуговечности истините али „то што нема поузданих информација такође значи да прави број суперстогодишњака може да износи и 450“.

Мистериозни убица откривен

Један убица из далеке прошлости идентификован је „на основу ДНК узетог из зуба који су нађени у древној атинској гробници“, стоји у канадском часопису Maclean’s. Грчки писац Тукидид у делу Историја пелопонеског рата спомиње пошаст која се ширила Атином око 430. пре н. е., због чега је супарничка Спарта била у предности у рату између та два града. Тукидидов опис те болести није био довољно детаљан да би било јасно о чему је реч. Међутим, извештај показује да је анализа зубне пулпе, у којој узрочници болести могу бити сачувани вековима, омогућила истраживачима да идентификују мистериозног убицу — трбушни тифус.

Роботизовани јахачи камила

Трке камила, популаран спорт у земљама Персијског залива, биле су доведене у питање када су групе које се залажу за људска права критиковале то што се деца користе као јахачи. Према речима стручњака, да би камиле постигле најбоље резултате јахачи би требало да буду лакши од 27 килограма, што искључује чак и тинејџере. Решење? Роботи јахачи. Швајцарски дизајнери су направили робота у облику човека, тешког нешто мање од 27 килограма са даљинским управљањем који може седети у специјалном седлу за камиле. Да се камила не би уплашила, робот изгледа као човек и има људски глас. Такође је у стању да се нагиње, одржава равнотежу, користи бич и управља камилом. Власници камила су одушевљени њим.

Семе проклијало након 2 000 година

Древну јудејску палму урме која је била веома цењена због своје лепоте, хлада и лековитих својстава искоренили су крсташи у средњем веку. Али сада су „израелски стручњаци и научници успели да изазову клијање семена урме које је старо скоро 2 000 година“, извештава The New York Times. „То семе, које су назвали Метузалем, узето је из ископина Масаде“, планинског утврђења које су Римљани освојили 73. н. е. Др Елејн Солавеј, стручњак за пољопривреду у сушним подручјима, која је учествовала у изазивању клијања семена, напомиње да треба да прођу године док млада биљка не донесе плод, што ће се десити само у случају да се ради о биљци која има женске цветове. „Уколико има мушке цветове“, каже она, „та биљка ће бити само атракција.“