Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад болести више не буде!

Кад болести више не буде!

Кад болести више не буде!

МНОГИ људи се надају да ће бити ослобођени патње и болести кад након смрти оду на небо. Међутим, супротно том уобичајеном веровању, нада коју Библија заиста пружа за човечанство јесте живот у рају на земљи (Псалам 37:11; 115:16). Тада ће људи бити срећни, имаће савршено здравље и вечни живот.

Зашто оболевамо и умиремо? Како ће болест бити искорењена? Одговори на та питања налазе се у Библији.

Прави узрок болести. Наши прародитељи Адам и Ева били су створени са савршено здравим телом (Постанак 1:31; Поновљени закони 32:4). Требало је да заувек живе на земљи. Њихова тела су постала подложна болести тек након што су се они свесно побунили против Бога (Постанак 3:17-19). Кад су одбацили Божји ауторитет, прекинули су везе са Створитељем, који им је подарио савршен живот. Постали су несавршени, а последице тога биле су болест и смрт, баш као што их је Бог и упозорио (Постанак 2:16, 17; 5:5).

Након побуне, једино што су Адам и Ева могли пренети својој деци била је несавршеност (Римљанима 5:12). Као што је речено у претходном чланку, научници данас признају да наследна оштећења воде до болести и смрти. Након опсежног истраживања, једна група научника недавно је закључила следеће: „Кад се животни механизам једном покрене, у телу се неминовно покреће и процес који води до смрти, и то је неизбежна биолошка чињеница.“

Људска настојања неће донети решење. Наука постиже много тога у борби против болести. Али показало се да је узрок болести и сувише сложен да би га наука могла у потпуности отклонити. То није изненађење за оне који проучавају Библију и знају за Божје надахнуте речи: „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема“ (Псалам 146:3).

Међутим, као што стоји у Библији, „оно што је људима немогуће, Богу је могуће“ (Лука 18:27). Јехова Бог може отклонити узрок болести. Он ће искоренити све наше болести (Псалам 103:3). У његовој надахнутој Речи налази се следеће обећање: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4).

Шта треба да радимо. Исус Христ је објаснио шта тачно морамо радити да бисмо могли живети у будућем свету у ком неће бити болести. Он је рекао: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3).

Оно што треба да знамо о Богу и учењима његовог Сина, Исуса, налази се у Библији. Библија пружа и практичне савете који већ сад могу побољшати квалитет вашег живота. Али, што је још важније, онима који му верно служе Бог обећава свет у ком неће бити бола. Да, он вам пружа прилику да живите у време кад „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“! (Исаија 33:24).

[Оквир/Слике на 11. страни]

Уравнотежено гледиште о здрављу

Библија нас подстиче да поштујемо живот. Јеховини сведоци то чине тако што воде рачуна о свом здрављу. Они не робују штетним навикама као што су злоупотреба дроге и пушење. Бог очекује да његове слуге буду умерене у јелу и пићу (Пословице 23:20; Титу 2:2, 3). Такви практични кораци, уз довољно одмора и физичке активности, могу одложити или спречити појаву многих болести. Онима који су оболели потребна је помоћ квалификованих здравствених стручњака.

Библија нас подстиче да будемо разумни и разборити (Титу 2:12; Филипљанима 4:5). Многи данас губе уравнотежено гледиште и постају опседнути потрагом за излечењем, чак по цену своје духовности. Неки прибегавају сумњивим методама које могу имати штетан утицај. Други троше новац и време на лечење и лекове који немају никаквог ефекта или су чак штетни.

Чињеница је да још увек није могуће имати савршено здравље. Док чекамо на будуће време кад неће бити болести, мудрост и разумност које налазимо у Библији помоћи ће нам да останемо уравнотежени док тежимо за добрим здрављем.