Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нојева арка и бродоградња

Нојева арка и бродоградња

Нојева арка и бродоградња

ВИШЕ од 40 година радим као инжењер бродоградње. Мој посао укључује пројектовање бродова различитих облика и величина, као и пројектовање машинских и других постројења која их покрећу. Године 1963, док сам живео у Британској Колумбији у Канади, једна Јеховина сведокиња ми је показала да библијска књига Постанак описује Нојеву арку као дугачку кутију, то јест сандук. Тај опис ме је заинтересовао и одлучио сам да га проучим.

Извештај из Постанка показује да је Бог одлучио да очисти планету од зла тако што ће је целу поплавити. Бог је рекао Ноју да сагради арку како би он, његова породица и по неколико животиња од свих врста преживели тај велики Потоп. Рекао је Ноју да арка буде дуга 300 лаката, широка 50 лаката и висока 30 лаката (Постанак 6:15). Према једној умереној процени, арка је била дуга 134 метра, широка 22 метра и висока 13 метара. a Тако је имала укупну запремину од близу 40 000 кубних метара, због чега је њен депласман био готово једнак депласману луксузног путничког брода Титаник.

Конструкција арке

Арка је имала три палубе, које су јој давале додатну чврстину и обезбеђивале укупну површину од око 8 900 квадратних метара. Била је саграђена од смоластог — а самим тим и непромочивог — дрвета, вероватно чемпреса, и изнутра и споља била је премазана смолом (Постанак 6:14-16). Није нам речено како је Ноје спојио дебла. Међутим, чак и пре извештаја о Потопу, Библија говори о ковачима бакарног и гвозденог алата (Постанак 4:22). У сваком случају, и данас се у градњи неких дрвених бродова користе дрвени клинови.

Арка је имала унутрашња одељења, бочна врата и један лакат висок цохар, што је могао бити кров са забатима под којим су се вероватно налазили отвори за вентилацију и светлост. Међутим, у извештају из Постанка се не спомиње да је арка имала кобилицу ни прамац, као ни једра, весла нити кормило. У ствари, хебрејска реч за „арку“ је иста она реч која је коришћена за корпу премазану катраном у којој је Мојсија као бебу мајка спустила у реку Нил (Излазак 2:3, 10).

Добре пловне карактеристике

Дужина арке је била шест пута већа од њене ширине и десет пута већа од њене висине. Многи данашњи бродови имају сличне пропорције иако се код њих однос између дужине и ширине одређује на основу снаге која је потребна да би могли да плове. С друге стране, требало је да арка само плута. Колико је добро испунила ту своју улогу?

Начин на који се бродови понашају на ветру и таласима зове се држање на мору. То је повезано и с пропорцијама брода. Библија говори о изузетно јаком пљуску који је довео до Потопа и такође каже да је Бог касније пустио да дува ветар (Постанак 7:11, 12, 17-20; 8:1). Свето писмо не каже колико су таласи и ветар били снажни, али вероватно су били јаки и непредвидиви, баш као што то и данас могу бити. Што дуже и снажније ветар дува, то су таласи виши и међусобно удаљенији. Поред тога, снажне таласе је могла изазвати и било каква сеизмичка активност.

Пропорције арке допринеле су њеној стабилности, штитећи је од превртања. Арка је такође била тако конструисана да одоли силама због којих би могла да посрће на узбурканом мору. Изузетно снажно посртање — при чему сваки талас подигне један крај брода који се потом стрмоглаво спусти — било би веома непријатно за људе и животиње који се налазе на броду. Оно представља и велико оптерећење за брод. Његова конструкција мора бити довољно снажна да се не улегне у средини када велики таласи истовремено подигну оба краја брода. Поред тога, када велики таласи издигну средину брода без ичега што би држало његове крајеве, прамац и крма се могу искривити надоле. Бог је рекао Ноју да однос дужине и висине буде десет према један. Бродоградитељи ће касније тек на основу непријатног искуства сазнати да тај однос може издржати таква оптерећења.

Сигурна и удобна

Пошто је арка имала облик сандука, потисак — сила захваљујући којој се брод одржава на површини — била је једнака читавом њеном дужином. Тежина арке је такође била уједначена. Ноје се вероватно постарао да терет — укључујући животиње и намирнице за више од годину дана — буде равномерно распоређен. Добрим распоредом терета смањује се оптерећење које он врши на конструкцију пловила. Према томе, арка и њени путници су безбедно преживели општи Потоп захваљујући постојању два главна фактора — конструкцији арке по Божјим упутствима и његовој заштити и бризи. Бог се несумњиво побринуо да арка буде у сигурном и одговарајућем подручју.

Детаљно проучавање овог питања довело ме је до закључка да је оно што Библија каже о Нојевој арци реално и у складу с нормама савремене бродоградње. Наравно, постоје многи детаљи о арци и Потопу који се не спомињу у Постанку. Надам се да ћу једног дана упознати Ноја када ускрсне на земљи и нађе се међу људима и животињама који своје постојање дугују арци на којој је он тако дуго и предано радио (Дела апостолска 24:15; Јеврејима 11:7). Најпре ћу захвалити њему и његовој породици. Затим ћу га обасути питањима (Приложено).

[Фуснота]

a Лакат је древна мерна јединица која приближно одговара растојању од лакта до врхова прстију. Изгледа да је у доба Израелаца дужина лакта била утврђена на приближно 44,5 центиметара.

[Оквир/Слика на 22. страни]

МАКЕТА АРКЕ

Можете направити и тестирати своју макету арке користећи приложени нацрт. (Можете направити већу макету тако што ћете пропорционално увећати доле приказан нацрт.) Обичан папир се може учинити непромочивим тако што се читав истрља воском или пастелном бојицом. Папир се затим може пресавити и на угловима учврстити лепљивом траком или лепком. На дно макете причврстите баласт — што може бити неколико равномерно распоређених новчића који су причвршћени лепљивом траком или лепком — тако да се под водом нађе између трећине и половине њене висине.

Да бисте видели како се арка понашала на мору, ставите макету уздужно на средину каде испуњене водом. Покушајте да равномерно правите мале таласе тако што ћете празан тетрапак од млека или неки сличан предмет правоугаоног облика лагано и уједначено потапати на крају каде.

[Дијаграм]

(За комплетан текст, види публикацију)

ПРЕСАВИТИ ПРЕСАВИТИ

 

ПРЕСАВИТИ ПРЕСАВИТИ

[Слика]

Пропорције арке су биле сличне пропорцијама прекоокеанских бродова

[Дијаграм/Слике на странама 20, 21]

(За комплетан текст, види публикацију)

Спреда

Бочно

Одозго

Спреда

Бочно

Одозго

[Слика]

Арка је имала депласман готово као „Титаник“

[Извори]

Цртеж Титаника: Courtesy Dr. Robert Hahn/www.titanic-plan.com; фотографија: Courtesy of The Mariners’ Museum, Newport News, VA