Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У периоду од 15 месеци, пронађене су 82 новорођене бебе на улицама града Мексика, од којих је 27 било мртво (EL UNIVERSAL, МЕКСИКО)

Истраживањем пећина у два национална парка у Калифорнији откривено је 27 нових животињских врста. „Ово само потврђује колико мало знамо о свету који нас окружује“, каже Џоел Деспејн, спелеолог из Службе за националне паркове (SMITHSONIAN, САД)

Двадесет посто светског становништва нема пијаћу воду. Четрдесет посто нема најосновније хигијенске услове (MILENIO, МЕКСИКО)

Ловокрадице убију 20 000 до 30 000 животиња годишње само у Националном парку Серенгети (THE DAILY NEWS, ТАНЗАНИЈА)

Истраживања која су вршена у Барселони, у Шпанији откривају да сваки трећи ученик у узрасту од 16 година редовно пуши хашиш (LA VANGUARDIA, ШПАНИЈА)

Бактерије у канцеларији

Микробиолози са Универзитета у Аризони мерили су количину бактерија у канцеларијама у више градова у Сједињеним Државама. Открили су да су „пет подручја на којима има највише бактерија била (по реду): телефони, радне површине на столу, ручке на славинама, ручице на вратима микроталасних пећница и тастатуре“, каже се у новинама Globe and Mail. Према том извештају „на просечној радној површини стола има 100 пута више бактерија него на кухињском столу и 400 пута више него на дасци ве-це шоље“.

„Хришћани само на речима“

За Филипинце се каже да су једина „хришћанска“ нација у Азији. Међутим, бискуп Ефраинг Тендеро из Филипинског савета евангелистичких цркава је изјавио: „Већина нас су хришћани само на речима али не и на делима.“ Као што је забележено у новинама Manila Bulletin, за то су делимично криве црквене вође које су пропустиле да „поуче људе Библији и помогну им да је цене“. Каже се да се у неким црквеним проповедима говори о политичким уместо о библијским темама.

Људи и животиње у борби за опстанак

„Све су учесталији извештаји о томе како павијани и хијене нападају људе у сушним пределима Сомалије“, наводи се у новинама The East African из Најробија. У једној борби око воде страдало је неколико павијана док су неки узгајивачи стоке били повређени. Извештава се да се групе мајмуна скупљају на „стратешким раскрсницама или мостовима“ да би напали камионе који превозе намирнице до продавница. „Уобичајено је видети животиње како беже с гроздом банана или [великим] лубеницама“, додаје се у тим новинама.

Поморски саобраћај утиче на временске прилике на обали

Поморски саобраћај на прометним пловним путевима утиче на временске прилике у приобалном подручју, извештавају немачке новине Kölner Stadt-Anzeiger. Истраживачи на Институту за метеорологију Макс Планк у Хамбургу анализирали су облаке изнад канала Ламанш. Открили су да су облаци изнад обале постали проређенији док су облаци изнад пловних путева постали гушћи. Тај феномен се повезује са испаравањем с бродова. Верује се да честице чађи које испуштају бродови служе као језгра за кондензацију, због чега се ствара више водених капљица. „Последњих 50 година“, стоји у тим новинама, „потрошња горива за бродове се више него учетворостручила“.