Пређи на садржај

Пређи на садржај

Врбе — разнолика породица дрвећа

Врбе — разнолика породица дрвећа

Врбе — разнолика породица дрвећа

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЧЕШКЕ

ЈЕДНО је витко и усправно, с достојанственим држањем. Друго је повијено, погнуте главе. Међутим, упркос таквој разлици у изгледу, они су блиски рођаци. Ко су они? Реч је о дрвећу — о тополи и жалосној врби. Оба дрвета припадају породици врба.

Врбе често расту дуж речних обала и поред плићих водених токова. Оне расту и у мочварама где брзо изникну из нежних младица. Врбе могу бити високе и преко 30 метара. Неке врсте имају дугуљасто лишће које грациозно пада с дугих, повијених грана. Неке друге, као што су уваста врба и барска ива, имају прилично широко лишће.

Постоји више од 350 врста врба и топола, али једна посебно привлачи пажњу — жалосна врба. Друга врста, ива, позната је по вунастим цветним ресама или мацама које избијају пре него што се лишће развије. Када се оне појаве, кажу да убрзо стиже пролеће.

Шира породица

Тополе су чест призор у Бохемији, области у којој се налази Праг, главни град Чешке. Постоји најмање 35 врста топола и све оне припадају породици врба. Најраспрострањенија је црна топола, која углавном расте дуж река и у влажним шумама Бохемије. Једна подврста црне тополе је јаблан, чије гране расту увис и приљубљене су уз стабло. Ово прелепо дрво може нарасти до 35 метара, што је једнако висини десетоспратнице! Јабланови се могу видети дуж многих путева. Они су прави украс сеоских предела, нарочито у јесен када лишће мења боју и постаје светложуто.

Јасике су такође једна врста врбе. Оне нису толико високе и немају тако густу крошњу. Јасике имају једну изванредну одлику — лишће им затрепери на најмањи дашак ветра.

Да ли се ово дрвеће спомиње у Библији?

Можда мислите да тополе не расту тако далеко на југу, на подручјима као што је Блиски исток. Међутим, у Библији се каже да су Израелци вешали своје харфе по тополама док су били у изгнанству у Вавилону (Псалам 137:2). Зашто су то чинили? Харфе су се користиле приликом певања хвала Богу, али током тог тешког периода Израелци су туговали и нису могли да свирају на својим инструментима (Исаија 24:8, 9). У Божјој Речи се тополе спомињу и међу дрвећем чије је гране требало користити за подизање сеница током Празника сеница (Левитска 23:40). У књизи о Јову се за неустрашивог нилског коња каже да живи у реци и да га „тополе крај вода окружују“ (Јов 40:22).

Данас се дрво тополе и врбе користи у изради различитих производа. Дрво тополе се обично употребљава за израду фурнира, шперплоче, сандука̂, картонских кутија и бројних производа од папира. И дрво врбе је веома цењено јер се може користити на различите начине. Занатлије плету корпе и праве намештај од њених савитљивих гранчица и прућа. Породицу врба сачињава заиста разнолико дрвеће!

[Слика на 10. страни]

Лишће јасике

[Слика на 10. страни]

Жалосна врба

[Слика на 10. страни]

Јаблан

[Слика на 10. страни]

Ива

[Слика на 10. страни]

Црна топола