Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот у сенци успаваног дива

Живот у сенци успаваног дива

Живот у сенци успаваног дива

Вулкани су одувек били загонетни. Могу бити успавани вековима, а онда се изненада пробудити на начин који је и спектакуларан и смртоносан. За неколико минута вулканска ерупција може опустошити пределе и однети животе.

НИКО не сумња у то да су вулкани опасни. Само током протекла три века однели су стотине хиљада живота. Наравно, већина нас живи на безбедној удаљености од ових успаваних дивова. Али милиони становника наше планете живе у близини активних вулкана. На пример, главни град Еквадора, Кито, налази се у непосредној близини Пичинче, вулкана који се налази северозападно од града. Планина Попокатепетл чије име на астечком језику значи „планина која се дими“ удаљена је отприлике 60 километара од града Мексика. Велики градови Окланд на Новом Зеланду и Напуљ у Италији налазе се на вулканима, то јест у њиховом подножју. Све у свему, милиони људи живе у сталној опасности да ће Земљине силе испод њих снажно затутњати, враћајући успаваног дива у живот.

Опасни див

Становници Напуља живе у близини Везува већ 3 000 година. Та планина је удаљена од Напуља само 11 километара. То је у ствари вулканска купа која се налази унутар прастаре планине Соме. Везув се сврстава међу најопасније вулкане на Земљи. С обзиром на то да се његово подножје налази испод нивоа мора, много је већи него што изгледа.

Везув је активан од давнина. Оживео је више од 50 пута након познате ерупције 79. н. е., када су уништени градови Помпеја и Херкуланум. Разорна ерупција 1631. године однела је око 4 000 живота. У то време је почела да се користи реч „лава“. Изведена је из латинске речи лаби, која значи „клизити“, и добро описује течну лаву која се слива низ стрме обронке Везува.

Везув већ вековима лагано кључа. До једне ерупције дошло је током Другог светског рата, наиме 1944. године, када је пепео падао на савезничке трупе. Оближњи градови Маса и Сан Себастиано били су прекривени пепелом, као и позната жичара на падини планине која је постала популарна захваљујући италијанској народној песми „Funiculi, funicula“.

Данас изгледа као да становници Напуља нису свесни опасности која им је тако близу. Туристи се диве историјским и грађевинским знаменитостима. Трговине и кафићи ужурбано раде, а бела једра плове водама Напуљског залива. Везув је и даље туристичка атракција на коју се више гледа као на безазленог пријатеља него као на опасног успаваног дива.

Окланд — град вулкана̂

Лучки град Окланд на Новом Зеланду прошаран је вулканским купама. Више од милион становника живи међу 48 малих вулкана. Древне вулканске долине формирају две луке, где се налазе острва настала услед вулканске активности. Најбоље се види острво Рангитото које је старо 600 година, и које се уздиже из воде и има исти симетрични облик као Везув. Приликом рађања тог острва, оближње насеље Маори било је затрпано пепелом.

Становници Окланда су навикли да живе међу вулканима. На вулканској купи Маунгакики, у центру Окланда, сада се налази парк и фарма оваца. На подручју неких вулкана су језера, паркови и спортски терени. Један је претворен у гробље. Многи становници су одлучили да живе на падинама вулкана да би уживали у лепом погледу који се одатле пружа.

Када су се у Окланд најпре почели досељавати Маори, а пре 180 година и Европљани, вероватно се није много значаја придавало његовој вулканској прошлости. Та земља је била приступачна — у близини мора и с плодним земљиштем. Последња од наведених карактеристика везује се за сва вулканска земљишта широм света. На пример, у Индонезији се нека од најбољих подручја за узгајање пиринча налазе у близини активних вулкана. Најбоља пољопривредна подручја на западу Сједињених Држава имају земљиште које је углавном вулканског порекла. Под повољним условима, из земље покривене лавом вегетација се може појавити за мање од годину дана након ерупције.

Правовремено упозорење

Многи се могу питати: ’Зар живот у близини вулкана није ризичан?‘ Наравно, одговор је потврдан. Али научници могу пажљиво пратити земљотресе и вулканску активност. На пример, Геолошки институт Сједињених Држава прати активне вулкане широм света — укључујући и оне у Напуљу и Окланду, где су припремљени планови у случају опасности. Помоћу глобалног сателитског система за позиционирање који је у функцији 24 сата и помоћу међусобно повезаних мрежа сеизмометара, научници могу да региструју подземну активност и кретање магме.

Активност Везува се непрестано прати. Крајње опрезне, власти у Италији начиниле су планове у случају опасности да би се могле изборити с ерупцијом јачине оне која је избила 1631. године. Стручњаци тврде да они који живе у опасној зони могу бити упозорени и евакуисани пре него што почне ерупција.

Окланд је смештен на подручју које научници називају моногенетичко вулканско подручје. То значи да уместо да се пробуди већ постојећи вулкан, може да се појави потпуно нови на неком другом месту. Стручњаци кажу да би се то могло догодити једино након периода земљотреса који би трајао од неколико дана до неколико седмица. Ти рани знаци пружају прилику људима да потраже уточиште на сигурном подручју.

Бити свестан опасности

Иако је праћење вулкана веома важан задатак, од њега нема много користи уколико се не слушају упозорења. Власти у колумбијском граду Армеру су 1985. биле упозорене на предстојећу ерупцију вулкана Невадо дел Руис. Док је планина удаљена око 50 километара тутњала, дајући јасно упозорење, људима у граду је једноставно речено да се не узнемиравају. Више од 21 000 људи изгубило је живот у бујицама блата које су прогутале град.

Иако су такве катастрофе ретке, периоди мировања између ерупција користе се ради даљњег истраживања и припреме. То што се наставља с посматрањем, одговарајућим припремама и обучавањем људи може допринети томе да се смање ризици којима су изложени они који живе у сенци успаваног дива.

[Оквир/Слика на 16. страни]

ПРИПРЕМИТЕ СЕ!

Да ли сте спремни за случај да дође до неке природне катастрофе? Имајте на уму ризике на вашем подручју. Унапред се договорите где ћете се наћи с члановима породице уколико се раздвојите и кога ћете обавестити о томе где се налазите. Припремите залихе за случај опасности које ћете држати при руци. Залихе треба да укључују храну и воду, прибор за прву помоћ, одећу, радио-апарате, водоотпорне џепне лампе и резервне батерије. Побрините се да оне могу подмирити ваше потребе неколико дана.

[Слика на 15. страни]

Посетиоци шетају у близини главног кратера Везува

[Извор]

©Danilo Donadoni/Marka/age fotostock

[Слика на 15. страни]

Поглед на Напуљ с Везувом у позадини

[Извор]

© Tom Pfeiffer

[Слика на 15. страни]

Уметнички приказ снажне ерупције 79. н. е., која је уништила градове Помпеју и Херкуланум

[Извор]

© North Wind Picture Archives

[Слика на 16. страни]

Рангитото, једно од многих вулканских острва код Окланда

[Слике на странама 16, 17]

Горе и десно: Попокатепетл у Мексику

[Извори]

AFP/Getty Images

Jorge Silva/AFP/Getty Images

[Извор слике на 14. страни]

USGS, Cascades Volcano Observatory