Пређи на садржај

Пређи на садржај

Каква је будућност хришћанства?

Каква је будућност хришћанства?

Каква је будућност хришћанства?

ДА ЛИ ће читав свет прихватити хришћанство или ће оно престати да постоји? Да ли је хришћанство остало чисто, попут светла у овом мрачном свету или се с временом искварило? То су питања која већ дуго занимају људе.

Користећи једно једноставно поређење, Исус је показао да ће се одмах након што он буде посејао семе хришћанства умешати један непријатељ, то јест Сатана (Матеј 13:24, 25). Према томе, трансформација хришћанства током првих неколико векова након Христове службе није била тек резултат друштвених промена. Била је то последица непријатељског Сатаниног деловања. Данас цркве хришћанског света понављају грешке које су чиниле у прошлости и сносе последице таквог поступања (2. Коринћанима 11:14, 15; Јаков 4:4).

Притајени напад на хришћанство

Исус је прорекао да ће његова учења бити искривљена. Он је рекао: „С небеским краљевством је као с човеком који је посејао добро семе на својој њиви. Док су људи спавали, дошао је његов непријатељ, посејао кукољ међу пшеницу и отишао.“ Зачудо, када су му слуге скренуле пажњу на оно што је његов непријатељ учинио и тражиле дозволу да сакупе кукољ, тај човек је рекао: „Не, да не бисте случајно, скупљајући кукољ, с њим ишчупали и пшеницу. Нека расту заједно до жетве, а у време жетве рећи ћу жетеоцима: Скупите прво кукољ и свежите га у снопове да се спали, а затим скупите пшеницу у моју житницу“ (Матеј 13:24-30).

Објашњавајући ово поређење, Исус је рекао да човек који је посејао пшеницу представља њега, док семе које је он засејао представља праве хришћане. Непријатељ који је посејао кукољ међу пшеницу представља Ђавола. Кукољ симболизује безаконе отпаднике који се лажно представљају као Божје слуге (Матеј 13:36-42). Апостол Павле је навео још неке појединости о томе шта ће се дешавати. Он је рекао: „Ја знам да ће после мог одласка међу вас ући окрутни вукови који неће имати обзира према стаду. И између вас самих дићи ће се људи који ће износити искривљена учења да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:29, 30).

Искварено хришћанство

Да ли се обистинило оно што је Исус рекао у свом поређењу и оно што је Павле прорекао? Нема сумње да јесте. Частољубиви људи су преузели вођство у раној хришћанској скупштини и користили су је за остваривање својих циљева. Исус је рекао својим следбеницима: „Нисте део света“ (Јован 15:19). Без обзира на то, људи жељни моћи склапали су савезе с владарима и оснивали цркве које су уз благослов државе гомилале огромну моћ и богатство. Те цркве су заступале „искривљена учења“. На пример, подстицале су људе да обожавају земљу у којој живе и да буду спремни да у рату дају живот за њу. Због тога су такозвани хришћани учествовали у крсташким ратовима и на свиреп начин убијали људе које су сматрали неверницима. У ратовима су убијали и своју „браћу“, припаднике исте религије. Они сигурно нису поштовали начела хришћанске неутралности и љубави према ближњем (Матеј 22:37-39; Јован 15:19; 2. Коринћанима 10:3-5; 1. Јованова 4:8, 11).

Јасно је да цркве које су себе вековима називале хришћанским само споља изгледају тако. Зато не чуди што се, као што је примећено у претходним чланцима, цркве цепају у секте, мешају у политику и не обазиру се на Божје законе. Те лоше последице су показатељ да оне не представљају право, већ лажно хришћанство које је посејао Ђаво. У ком смеру иде та крива религија? Као што је Исус објаснио у свом поређењу, она се неће једноставно угасити услед недостатка подршке. Биће јој суђено и затим ће бити уништена.

Прави хришћани сјаје у тами

Међутим, као што показује Исусово поређење, пре него што се „кукољ“ лажног хришћанства сакупи и уништи, мора се догодити нешто друго. „Кукољ“ који представља лажне хришћане током векова се толико раширио да се „пшеница“, то јест прави хришћани, практично нису могли разазнати. Али, Исус је рекао да ће пшеница бити одвојена од кукоља током „жетве“, то јест ’свршетка овог поретка‘. Такође је рекао: „Тада ће праведници попут сунца засјати“ (Матеј 13:39-43). Докази показују да је крај овог поретка почео када је избио Први светски рат, што се десило пре више од 90 година (Матеј 24:3, 7-12). Да ли се и овај део Исусовог пророчанског поређења обистинио?

Прави хришћани су одвојени од „кукоља“ хришћанског света. Јеховини сведоци ’сијају попут сунца‘, док помажу другима да упознају правог Бога, Јехову. Сведоци не умањују вредност његових мерила. Баш напротив, људи који желе да постану Јеховини сведоци обично морају да предузму велике промене у свом начину живота како би удовољили хришћанским начелима која се налазе у Библији.

Јеховини сведоци на својим састанцима не нуде забаву, већ бесплатну библијску поуку. Они такође показују срдачну љубав и пријатељство, што су особине које су још више развили проучавајући Свето писмо. Они верују да ће Бог претворити земљу у рај у ком ће живети кротке особе, што је и била његова првобитна намера. Али свет пре тога мора бити очишћен од штетног утицаја криве религије, која се у Библији назива Вавилон Велики. Према библијском пророчанству, Јехова ће ускоро извршити ту корениту промену (Матеј 5:5; Откривење 18:9, 10, 21).

Након што послушно човечанство буде ослобођено обмањујућих обичаја криве религије, сви који буду живели на земљи биће уједињени у правом хришћанском обожавању Бога. Биће то дивна будућност за хришћанство које је Исус утемељио! Земља ће бити претворена у рај попут Едена у ком ће владати мир. Никад више неће постојати религије које сеју раздор и неслогу!

[Слика на 7. страни]

’Дошао је његов непријатељ и посејао кукољ‘ (Матеј 13:25)

[Слике на странама 8, 9]

Срдачно сте позвани да посетите било коју Дворану Краљевства где се састају Јеховини сведоци и где можете добити бесплатну библијску поуку

[Слика на 9. страни]

„Затим скупите пшеницу у моју житницу“ (Матеј 13:30)