Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како изаћи на крај са гужвом у саобраћају

Како изаћи на крај са гужвом у саобраћају

Како изаћи на крај са гужвом у саобраћају

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ШПАНИЈЕ

ЗАМИСЛИТЕ да имате заказан преглед код доктора и да сте на време пошли од куће. Међутим, нисте рачунали да ћете наићи на гужву у саобраћају. Како време одмиче, а ваш ауто лагано мили, све више се бринете. Напокон стижете у ординацију, али с пола сата закашњења.

Међу највеће изазове живота у граду убраја се и саобраћај, посебно густ саобраћај који блокира улице и загађује ваздух. Нажалост, тај свакодневни проблем милиона градских житеља нимало не јењава.

Тексаски саобраћајни институт је известио о стању у Сједињеним Државама: „У градовима свих величина све више долази до саобраћајних застоја“. У том извештају се додаје да власти једноставно не могу да нађу одговарајућа решења како би задовољиле све веће потребе путника̂ у граду. Широм света влада слично стање. Недавно се у Кини неколико хиљада возача затекло у колони дугој 100 километара. Полицији је требало неколико дана да стање доведе у нормалу. Да би се аутом прешло 20 километара кроз центар града Мексика, може бити потребно и четири сата — више него што би требало просечном пешаку за исту раздаљину.

Није тешко увидети зашто су саобраћајнице закрчене. Градови се и даље неумољиво шире и сада око половине светске популације живи у градским подручјима. Упоредо с градовима расте и број возила. Један новинар је то изразио на следећи начин: „Пуно људи поседује пуно аутомобила и сви желе да их возе на истом скученом простору.“

Зашто је тешко решити проблеме у саобраћају

Пошто људи зависе од аутомобила, градови морају да се суоче са све већим бројем возила. Амерички град Лос Анђелес, с популацијом од четири милиона, сада има више аутомобила него становника! Други градови можда немају толико аутомобила, али мало њих се може изборити са све већим приливом возила. „Градови нису створени за аутомобиле“, рекао је Карлос Гузман, председник Мадридске комисије за урбанизам. Због саобраћајних гужви највише трпе градови са историјским грађевинама који имају уске улице, али чак и у савременим метрополама широки путеви брзо бивају закрчени, посебно током јутарњег и вечерњег шпица. „Велики градови су закрчени већим делом дана и то све озбиљније“, приметио је др Жан-Пол Родриг у свом извештају „Проблеми градског саобраћаја“.

Будући да се аутомобили продају много брже него што власти могу да изграде аутопутеве, муњевит пораст броја возила може бити превелик залогај чак и за најбоље саобраћајнице. „Гледано на дуге стазе“, каже се у књизи Stuck in Traffic — Coping With Peak-Hour Traffic Congestion, „изградња нових путева и проширење постојећих неће нимало смањити интензитет саобраћајних гужви у шпицу.“

На саобраћајне гужве утиче и мањак места за паркирање. У било које доба дана, многи аутомобили на градским улицама можда само круже како би нашли место за паркирање. Процењује се да је загађеност ваздуха проузрокована саобраћајем — углавном у градовима — одговорна за смрт око 400 000 људи годишње. Према једном извештају, у Милану је она толико велика да је удисање ваздуха с градских улица током једног дана једнако пушењу 15 цигарета.

Цена саобраћајних гужви се такође мора мерити изгубљеним временом и стресом ком су возачи изложени. Тешко је изразити емоционални данак, али у једној студији у Сједињеним Државама је израчунато да годишњи трошкови настали због саобраћајних гужви у 75 највећих градова те земље износе око 70 милијарди долара. Да ли се ишта може учинити како би се та ситуација поправила?

Нека решења која доносе олакшање

У неким градовима су већ предузете драстичне мере. У Сингапуру, у коме је концентрација возила једна од највећих у свету, контролише се број аутомобила које особа може да купи. У градовима са историјским грађевинама, укључујући и неколико градова у Италији, аутомобилима је током већег дела дана потпуно забрањен приступ у центар града.

Једно решење које се користи у другим градовима јесте „такса за застој“ при чему возачи морају да плате улаз у центар града. У Лондону се увођењем те мере застој у саобраћају смањио за 30 посто, а изгледа да и у другим градовима постоји спремност да се примени ово решење. У градовима као што је Мексико, аутомобилима је на основу њиховог регистарског броја само одређеним данима дозвољен улазак у центар.

Градске власти су такође уложиле огромне суме у осавремењивање јавног превоза, реновирање аутопутева и изградњу кружних путева, то јест обилазница. За надзирање рада семафора̂ и обавештавање полиције о застојима који су последица несрећа и које треба што пре рашчистити, користе се компјутерски системи. Посебне траке за аутобусе и траке у којима се у зависности од потребе мења смер саобраћаја такође олакшавају саобраћај. Међутим, успех у томе још увек у великој мери зависи од сарадње грађана.

Шта ви лично можете урадити?

Исус Христ је рекао: „Што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Овај мудар савет би могао ублажити неке од најтежих проблема у саобраћају. С друге стране, чак и најбољи планови могу пропасти ако свако мисли само на своју личну удобност. Ево неколико предлога који ће вам помоћи да се лакше изборите са саобраћајним гужвама у свом граду.

Можда ће најбоље бити да краћа растојања пређете пешице или бициклом. Често ће се испоставити да су обе ове могућности брже, лакше и здравије. За дужа растојања, идеално решење би могао бити јавни превоз. У многим градовима се ради на побољшању превоза аутобусима, метроом и железницом како би се грађани подстакли да не користе своје аутомобиле. Коришћење таквих врста превоза би такође могло уштедети новац. Чак и ако морате да возите ауто дуж једног дела пута, вероватно бисте до центра града могли да стигнете јавним превозом.

Ако је неопходно да путујете аутом, размислите о томе да путујете с више особа. То је један од најуспешнијих начина да се смањи саобраћајна гужва у шпицу. У Сједињеним Државама 88 посто свих локалних путника вози се аутом, а две трећине њих путују сами. Када би се знатан број људи приволео да путује заједно с другима на посао, то би „могло невероватно утицати на смањење застоја и гужви током шпица“, стоји у књизи Stuck in Traffic. Надаље, на многим местима постоје посебне саобраћајне траке за аутомобиле у којима има две или више особа. Особама које су саме у ауту није дозвољено да возе тим тракама.

Ако можете донекле утицати на то када ћете путовати, покушајте да избегнете шпиц. То ће донети олакшање и вама и другим возачима. И уколико правилно паркирате возило, оно неће ометати ток саобраћаја. Наравно, чак и најбољи планови не гарантују да нећете упасти у саобраћајну гужву. Ако се то деси, исправан став може пуно помоћи да лакше поднесете фрустрацију. (Видите пропратни оквир.)

Ако живите у великом граду, без сумње ћете морати да се помирите са гужвама у саобраћају. Па ипак, тиме што ћете сами предузети одговарајуће мере и показати љубазност и стрпљивост према другим возачима, можете научити да изађете на крај са гужвом у саобраћају.

[Оквир/Слика на 23. страни]

Остати смирен у саобраћајном хаосу

Хаиме је таксиста из Мадрида и преко 30 година се суочава са гужвама у саобраћају. Ево како он остаје смирен у отежавајућим околностима:

◼ Понесем нешто за читање тако да, ако дође до потпуног застоја саобраћаја, нисам толико узнемирен.

◼ Када се саобраћај споро одвија, слушам вести на радију или снимак читања Библије. На тај начин могу да размишљам о нечем другом, а не о саобраћају.

◼ Никада не користим сирену, пошто само смета другима и не служи никаквој сврси. Показујући љубазност према другим возачима, избегавам стрес, а тако помажем и другима да га избегну.

◼ Настојим да будем смирен када наиђем на агресивне возаче и држим се подаље од њих. Не постоји ништа боље од стрпљења.

◼ Иако се трудим да пронађем алтернативне путеве, кажем путницима да ће због отежаног саобраћаја понекад каснити. Градска вожња и тачност не иду увек руку под руку.