Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како се могу изборити против хомосексуалности?

Како се могу изборити против хомосексуалности?

Млади питају...

Како се могу изборити против хомосексуалности?

„Када сам имала 12 година, привукла ме је једна девојчица из школе. Била сам збуњена и питала сам се да нисам можда лезбијка“ (Ана) a

„Када сам био тинејџер, борио сам се против тога што су ме привлачили други мушкарци. Дубоко у себи, знао сам да тако нешто није природно“ (Олег)

„Моја другарица и ја смо се пољубиле једном или два пута. Пошто ми се младићи још увек допадају, питам се да нисам можда бисексуалка“ (Сара)

ДАНАШЊИ попустљиви ставови подстакли су многе младе да испробају односе с припадницима истог пола. „У мојој школи многе девојке се изјашњавају као лезбијке или бисексуалке, то јест као отворене за односе са оба пола“, каже 15-годишња Барбара. Кристина, која има 18 година, увидела је да је и у њеној школи слична ситуација. „Две другарице су ми заправо предложиле да имам полне односе с њима“, каже она. „Једна ми је написала поруку у којој ме је питала да ли бих желела да видим како изгледа полни однос с девојком.“

Пошто се односи између особа истог пола толико отворено приказују, можда се питаш: ’Да ли је хомосексуалност стварно лоша? Шта ако ми се допадне неко истог пола? Да ли то значи да сам хомосексуалац?‘

Како Бог гледа на хомосексуалност?

Данас многи људи — чак и неки свештеници — не праве спорно питање око хомосексуалности. Ипак, Библија је веома јасна. Она нам каже да је Јехова Бог створио мушкарца и жену и да је полне односе наменио само за супружнике (Постанак 1:27, 28; 2:24). Према томе, није нимало чудно што Библија осуђује хомосексуалне поступке (Римљанима 1:26, 27).

Наравно, многи ће рећи да је Библија застарела. На пример, 14-годишња Магдалена каже: „У Библији има и неких ствари које данас нису важне.“ Али зашто неки толико журе с таквим изјавама? Често зато што се њихово гледиште сукобљава с библијским. Они одбацују Божју Реч јер научава нешто што се разликује од онога у шта они желе да верују. То гледиште је пристрано, а Библија нас подстиче да не размишљамо тако ускогрудо! У ствари, Јехова Бог нас у својој Речи подстиче да узмемо у обзир чињеницу да су његове заповести за наше добро (Исаија 48:17, 18). То је разумно. На крају крајева, ко боље од нашег Створитеља познаје нашу грађу?

Пошто си млада особа, могуће је да се у теби јављају различита осећања. Шта ако ти се допадне особа истог пола? Да ли то обавезно значи да си хомосексуалац? Не. Немој заборавити да си у „цвету младости“, добу у коме си склон нехотичном сексуалном узбуђењу (1. Коринћанима 7:36). Неко време пажња ти може бити усредсређена на неку особу истог пола. Међутим то не значи да си хомосексуалац. У ствари, статистички подаци показују да с временом такве склоности обично попусте. Ипак, можда се питаш: ’Како се такве жеље уопште појављују?‘

Неки сматрају да се корени хомосексуалности налазе у генима. Други кажу да је то стечени облик понашања. Циљ овог чланка није да се покрене расправа о „наслеђу насупрот одгоју“. У ствари, било би крајње поједностављивање ствари ако би се хомосексуалност приписала само једном узроку. Изгледа да је она — као и други облици понашања — много сложенија.

Без обзира на узроке, важно је разумети да Библија осуђује хомосексуалне поступке. Према томе, пред особом која се бори против наклоности према истом полу стоји достижан циљ — он или она може одлучити да се одупре тим жељама. Осмотримо један пример. Неко је можда склон да се ’лако љути‘ (Пословице 29:22). Можда је у прошлости често давао одушка гневу. Међутим, након што је проучавао Библију, разумео је да треба да развија самосавладавање. Да ли то значи да он више никада неће осетити гнев у себи? Не. Међутим, пошто зна шта Библија каже о неконтролисању гнева, неће дозволити да подлегне својим осећањима. Слично је и са особом коју привлачи исти пол, али која сада зна шта Библија каже о хомосексуалним поступцима. Понекад се ипак може појавити нека неисправна жеља. Међутим, примењујући библијске савете, особа може успети да јој се одупре.

Истина, склоност ка истом полу може бити веома дубоко укорењена. Па ипак, буди уверен да чак и дубоко укорењене неисправне жеље нису несавладиве (1. Коринћанима 9:27; Ефешанима 4:22-24). На крају крајева, ти одлучујеш како ћеш живети (Матеј 7:13, 14; Римљанима 12:1, 2). И упркос супротним тврдњама, ти можеш научити да обуздаваш своје нагоне — или да им барем не удовољаваш.

Одбаци неисправне поступке

Како се можеш одупрети томе да учествујеш у хомосексуалним поступцима?

Прво. Све своје бриге баци на Јехову у молитви и буди уверен да ’он брине за тебе‘ (1. Петрова 5:7; Псалам 55:22). Јехова те може ојачати миром који „превазилази сваки ум“. Он ти може ’чувати срце и мисли‘ и пружити ’изузетну снагу‘ да не поступиш према погрешним жељама (Филипљанима 4:7; 2. Коринћанима 4:7). Сара, која се прибојавала да је можда бисексуалка, каже: „Кад год ме моје мисли узнемиравају, ја се молим и Јехова ми да снагу. Без његове помоћи не бих могла да се борим с тим проблемом. Молитва је моје уже за спасавање!“ (Псалам 94:18, 19; Ефешанима 3:20).

Друго. Испуни свој ум изграђујућим духовним мислима (Филипљанима 4:8). Свакодневно читај Библију. Никада немој потценити њену моћ да добро делује на твој ум и срце (Јеврејима 4:12). Младић по имену Никола каже: „Библија је — путем стихова као што су 1. Коринћанима 6:9, 10 и Ефешанима 5:3 — снажно утицала на мене. Кад год би се појавиле неисправне жеље, читао сам те стихове.“

Треће. Избегавај порнографију и све што популаризује хомосексуалност, јер ће то само подстицати неисправне мисли b (Псалам 119:37; Колошанима 3:5, 6). Неки филмови и телевизијске емисије такође заступају гледиште да хомосексуалност није ништа више до такозвани алтернативни начин живота. „На мој ум је утицало светско извитоперено гледиште, тако да сам још више била збуњена у погледу секса“, каже Ана. „Сада се држим подаље од свега и свакога ко заговара хомосексуалност“ (Пословице 13:20).

Четврто. Обрати се неком добром пријатељу и разговарај с њим о ономе што осећаш (Пословице 23:26; 31:26; 2. Тимотеју 1:1, 2; 3:10). Олег, који је потражио помоћ од једног старешине, каже: „Његови савети су били веома делотворни. Жао ми је што му се нисам раније обратио.“

Немој одустати!

Наравно, неки ће рећи да је све ово непотребно и да једноставно треба да следиш своје сексуалне склоности и прихватиш себе онаквог какав јеси. Међутим, Библија каже да можеш учинити нешто много боље од тога! На пример, она нам говори о томе како су се променили неки први хришћани који су некада били хомосексуалци (1. Коринћанима 6:9-11). И ти можеш победити у тој борби — чак и ако се она сада води само у твом срцу.

Ако и даље имаш такве жеље, немој одустати нити закључити да си изгубљен случај (Јеврејима 12:12, 13). Повремено се свако од нас бори с неисправним нагињањима (Римљанима 3:23; 7:21-23). Ако не будеш удовољавао неисправним жељама, оне с временом могу утихнути (Колошанима 3:5-8). Изнад свега, ослони се на Јехову за помоћ. Он те воли и зна шта ће те усрећити (Исаија 41:10). Да, „уздај се у Јехову и добро чини... и даће ти што ти срце жели“ (Псалам 37:3, 4).

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Зашто Бог не одобрава хомосексуалност?

◼ Шта можеш учинити ако се бориш против наклоности према особама истог пола?

◼ Коме се можеш поверити ако се бориш против хомосексуалних склоности?

[Фусноте]

a Имена у овом чланку су промењена.

b „Метросексуалност“ — појава да мушкарци поклањају прекомерну пажњу себи, а нарочито свом изгледу — у великој мери је границу између хомосексуалаца и хетеросексуалаца учинила нејасном. Према човеку који је наводно смислио тај израз, метросексуалац „званично може бити хомосексуалац, хетеросексуалац или бисексуалац, али то је сасвим неважно због тога што је себе очигледно учинио предметом своје љубави док му у сексуалном погледу одговара све што му пружа задовољство.“ Једна енциклопедија каже да је након популаризовања тог израза „уследила повећана интеграција хомосексуалаца у главне токове друштва, а самим тим су и хомосексуалност и нова гледишта о правој мушкости престали да буду табу тема.“

[Слика на 30. страни]

За подршку се обрати зрелом одраслом хришћанину