Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

’Укључен телевизор током целог дана, то што породице не узимају заједно оброке и чак дизајн дечјих колица тако да дете гледа напред‘ — све то ограничава комуникацију између родитеља и детета. Једна од последица је та што деца која су тек кренула у школу „прибегавају изливима гнева“ када не умеју да се изразе (THE INDEPENDENT, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

У Шпанији се 23 посто деце роди ванбрачно. У Француској тај број износи 43 посто, у Данској 45 посто, а у Шведској 55 посто (INSTITUTO DE POLÍTICA FAMILIAR, ШПАНИЈА)

Трећина Британаца ноћу спава мање од пет сати, због чега су склони „слабој концентрацији, проблемима с памћењем [и] променама расположења“. Недостатак сна такође може повећати „ризик од гојазности, дијабетеса, депресије, развода и озбиљних саобраћајних несрећа“ (THE INDEPENDENT, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Насилни „само да би им прошло време“

„Малолетници све чешће туку и понижавају друге и то снимају мобилним телефонима“, каже се у шпанским новинама El País. Неке жртве се никада не опораве од батинања. Зашто млади чине такве злочине? „Они то не раде да би нешто украли или због расизма или зато што припадају некој банди. Они то раде — и то је ужасна новост — само да би им прошло време“, објашњава се у часопису XL. „Некада су пијани а некада нису“, каже Висенте Гаридо, психолог специјализован за криминалистику. „Ипак, уобичајено је да не осећају грижу савести.“

Мало интересовања за тропске болести

За многе тропске болести не врше се никаква медицинска истраживања. Зашто? „Жалосно је што... фармацеутска индустрија не тражи [нове методе лечења]“, каже Мајкл Фергусон, молекуларни биолог на Универзитету Данди у Шкотској. Фармацеутске компаније немају финансијски мотив да то чине, јер не постоји могућност да једног дана поврате оно што су уложиле. Те компаније радије производе лекове од којих ће имати велику добит као што су лекови за Алцхајмерову болест, гојазност и импотенцију. У међувремену, наводи се у часопису New Scientist, процењује се да „милион људи широм света сваке године умре од маларије док сигурно и ефикасно лечење и даље остаје недостижно“.

Млади „потрошачи“

Према подацима с Универзитета Ла Сапијенца у Риму, деца која имају само три године могу разликовати робне марке, а са осам година постају „потрошачи“. ТВ рекламе играју битну улогу у њиховом животу, претварајући их у мале „диктаторе“ који захтевају од својих родитеља да им купе одређене производе, извештава се у новинама La Repubblica. „Оно што је забрињавајуће“, стоји у тим новинама, јесте то што деца „одрастају у једном нереалном свету, верујући да је све што се нуди (и купује) стварно неопходно.“

„Трудна“ лутка

Особље које брине о трудницама одувек се обучавало на живим пацијентима. Али ’сада се све више користи симулатор порођаја — лутка робот по имену Ноел‘, наводи се у једном извештају Асошиејтед преса. Та „трудна“ лутка има пулс и грлић материце који се шири и може се програмирати тако да симулира бројне компликације и да има релативно брз или дужи порођај. „Беба“ коју Ноел роди може имати здраву ружичасту боју или самртничку плаву која указује на недостатак кисеоника. Зашто се користи лутка приликом обучавања? „Боље је погрешити на роботу који кошта 20 000 долара него на живом пацијенту“, стоји у том извештају.