Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ви можете научити страни језик!

Ви можете научити страни језик!

Ви можете научити страни језик!

„Не бих мењао то искуство ни за шта“, каже Мајк. Фелпс додаје: „Била је то једна од најбољих одлука у мом животу.“ Обојица говоре о прихватању изазова да се научи страни језик.

У ЗЕМЉАМА широм света све више људи учи друге језике из различитих разлога — личних, финансијских или религиозних. Неколико особа које уче страни језик испричало је своје искуство за Пробудите се! Међу питањима која су им постављена била су и ова: Како изгледа када одрасла особа учи страни језик и шта јој може помоћи у томе? Информације које следе писане су на основу њихових изјава. Можда ће вас охрабрити и пружити вам бољи увид, посебно ако учите други језик или размишљате да започнете с тим. На пример, узмите у обзир неке особине које су они истакли као веома важне да би се савладао страни језик.

Стрпљење, понизност и прилагодљивост

Мала деца могу лако да уче два или више језика у исто време — често само тако што их слушају — док одраслима учење другог језика иде много теже. Између осталог, они морају бити стрпљиви јер учење може дуго да траје. И то понекад значи да ће неке активности у свом испуњеном распореду морати да одложе на страну.

„Понизност је веома важна“, каже Џорџ. „Када почнеш да учиш језик, треба да будеш спреман да говориш као дете и да се према теби у неку руку понашају као према детету.“ У књизи How to Learn a Foreign Language истиче се следеће: „Уколико заиста желите да напредујете немојте себе сматрати превише важним и немојте се плашити да ће ваше достојанство бити угрожено.“ Немојте своје грешке сувише озбиљно схватати. „Ако никада не погрешите, то је показатељ да не користите довољно нови језик“, каже Бен.

Немојте се бринути уколико се остали смеју вашим грешкама — смејте се с њима! У ствари, доћи ће дан када ћете причати занимљиве приче о ономе што сте некада знали рећи. И не устежите се да питате. Лакше ће вам бити да нешто упамтите ако разумете зашто се каже баш на такав начин.

С обзиром на то да учење новог језика често значи и упознавање с новом културом, добро је бити прилагодљив и отвореног ума. „То што учим други језик помаже ми да схватим да не постоји само један поглед на ствари и један начин обављања ствари“, каже Џули. Осим тога, „одређени начин није обавезно бољи од других — само је другачији“. Џеј препоручује: „Потруди се да стекнеш пријатеље који говоре тај језик и уживај у њиховом друштву.“ Наравно, хришћани треба да буду сигурни да су такви пријатељи добро друштво и да се не изражавају непристојно (1. Коринћанима 15:33; Ефешанима 5:3, 4). Џеј додаје: „Када увиде да си заинтересован за њих, за њихову кухињу, музику и тако даље, спонтано ће бити привучени теби.“

Што више времена будете учили и говорили други језик, брже ћете напредовати. „Ми учимо да говоримо други језик онако како се пилићи хране — зрно по зрно“, каже Џорџ. „Мала зрна им не значе много али им омогућавају да расту.“ Бил, који је научио неколико језика служећи као мисионар, каже: „Свуда сам носио са собом листе с речима и гледао их кад год сам имао неколико слободних минута.“ Многи су установили да је много корисније када редовно одвајају по мало времена уместо да повремено одвајају дуже време за учење.

За учење страног језика има много тога на располагању, укључујући књиге, аудио-снимке, картице за учење и тако даље. Међутим, и поред тих помагала многи су закључили да је за њих најбоље да уче у оквиру групе. Одлучите се за методу која вам највише одговара. Ипак, задржите на уму да не постоји ништа што може да замени лични труд и истрајност. Али постоје начини да се учење олакша и буде забавније. Један од њих је да се што више изложите утицају одређеног језика и културе.

„Након што савладате основе језика и стекнете барем основни фонд речи“, каже Џорџ, „било би идеално да проведете неко време у земљи у којој се говори тај језик.“ Барб се слаже с тим: „Посета тој земљи омогућиће вам да осетите тај језик.“ И што је најважније, такво окружење ће вам помоћи да размишљате на језику који учите. Наравно, већина људи није у могућности да оде у другу земљу. Али постоје многе прилике да и тамо где живите будете у већој мери изложени том језику и култури. На пример, можда на језику који учите постоје публикације или радио и ТВ програми који су прихватљиви и корисни у моралном погледу. Пронађите у вашој околини особе које добро говоре тај језик и разговарајте с њима. „На крају“, запажа се у књизи How to Learn a Foreign Language, „вежбање је најважнија ствар да би се остварио напредак.“ a

Стајање у месту

Док учите нови језик, можда ћете с времена на време осећати као да сте достигли одређени ниво и да, иако се трудите, стојите у месту без икаквог очигледног напретка. Шта да учините? Као прво, размишљајте о првобитним разлозима због којих сте почели да учите тај језик. Многи Јеховини сведоци су научили неки страни језик да би помагали другима да се упознају с Библијом. Размишљање о тим првобитним циљевима и разлозима може ојачати вашу одлучност.

Као друго, будите разумни у својим очекивањима. „Можда никада нећете моћи да говорите страни језик као свој матерњи“, стоји у књизи How to Learn a Foreign Language. „То није ни сврха учења. Ви само желите да вас људи разумеју.“ Зато, уместо да се жалите како не можете да се изражавате течно као на свом матерњем језику, концентришите се на то да се јасно изражавате користећи знање које сте већ стекли.

Као треће, обратите пажњу на значајније периоде током учења да бисте оценили свој напредак. Учење језика је као посматрање раста траве — ви не примећујете раст, али из дана у дан трава је све виша. Слично томе, уколико се осврнете на време кад сте тек почели, нема сумње да ћете запазити да сте напредовали. Немојте да просуђујете свој напредак мерећи се с другима. Добро је да следите библијско начело које се налази у Галатима 6:4. Тамо стоји: „Нека свако испита своје дело, па ће разлог за задовољство имати у самом себи, а не упоређујући се с другима.“

Четврто, на учење гледајте као на дугорочно улагање. Размислите о следећем: Какве су говорничке способности трогодишњег или четворогодишњег детета? Да ли оно користи неке компликоване речи или сложену граматику? Наравно да не! Ипак, оно може да комуницира. Заиста, чак и дете учи језик неколико година.

Пето, служите се новим језиком колико год можете. „Осећао сам као да стојим у месту када нисам редовно говорио тај језик“, каже Бен. Зато будите истрајни. Причајте, причајте, причајте! Наравно, може бити фрустрирајуће да покушате да разговарате када је ваш фонд речи као код малог детета. „Најтеже ми је било то што нисам могла да кажем шта желим и кад то желим“, жали се Милајви. Али управо вас та фрустрација може мотивисати да истрајете. „Најгоре ми је било док сам био на нивоу када нисам могао да разумем приче и шале“, присећа се Мајк. „Мислим да ме је то што сам се тако осећао подстакло да се још више трудим да превазиђем тај ниво.“

Како други могу помоћи

Како би они који говоре тај страни језик могли да помогну особи која га учи? Бил, који је раније споменут, саветује: „Говорите полако, али исправно, не као да говорите с дететом.“ Џули каже: „Будите стрпљиви и немојте да завршавате реченицу уместо особе која учи језик.“ Тони се присећа: „Особе које су говориле мој језик и језик који сам учио нагињале су ка томе да говоре са мном на мом матерњем језику. Али то је у ствари успоравало мој напредак.“ Зато су неки који уче страни језик замолили своје пријатеље да неко време разговарају с њима само на том језику и да им укажу на специфичне ствари на којима треба да раде. Они такође цене када их други искрено похвале за њихов труд. Као што је и Џорџ рекао: „Не бих успео да није било љубави и подршке мојих пријатеља.“

Да ли је онда учење страног језика вредно труда? „Наравно!“ одговара Бил који, као што смо већ споменули, говори неколико језика. „То је проширило мој поглед на живот и помогло ми је да посматрам ствари из другог угла. Посебно када можете да проучавате Библију с људима који говоре језик који учите и видите како они прихватају истину и духовно напредују, то надмашује сваки уложени труд. Једна особа која говори 12 језика рекла ми је: ’Завидим вам. Ја учим језике само ради забаве, а ви их учите да бисте помогли људима.‘“

[Фуснота]

[Истакнути текст на 11. страни]

Жеља да се помогне другима снажна је мотивација за учење језика