Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Мудрост у природи“

„Мудрост у природи“

„Мудрост у природи“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЈАПАНА

ТА ТЕМА је била истакнута у граду Аичију, у Јапану. Тамо је одржан EXPO 2005 на ком је учествовала 121 земља. Посетиоци су били подстакнути да уче од природе и да се „озбиљно потруде да пронађу пут ка економском напретку који неће бити претња по животну средину“. Изложбени простор крај Нагоје, која се налази у централном делу Јапана, украшавали су дрвеће, језерца и цвеће. Јединствена атракција је био 2,6 километара дуг надземни пут назван Глобални заокрет. Широк готово 21 метар, омогућавао је поглед на панораму, а у исто време није нарушавао лепоту природе под собом.

Стопљени с природом

Јапански изложбени павиљон је због јаког сунца био прекривен плетеном „кожом“ налик на кошуљицу инсекта, која је направљена од 23 000 бамбусових стабљика. Оне су у просеку биле дуге 7 метара, док је објекат био висок 19, широк 90 и дугачак 70 метара, што га сврстава међу највеће конструкције од бамбуса на свету. У павиљону се налазио сферични систем за видео-пројекцију. У кругу пречника 12,8 метара, потпуно окружени покретним сликама, посетиоци су могли да уживају у осећају да су се, такорећи, стопили са земљом и обиљем живота на њој.

Представници Малезије су у свом павиљону помоћу аудио и видео снимака приказали њене кишне шуме и коралне гребене. У павиљону Тајланда, снимци цунамија од 26. децембра 2004. од којих застаје дах подсетили су посматраче да „човек није господар природе“. Указујући на опасност од изумирања врста, Јужноафричка Република је на својој изложби приказала репродукцију младунчета кваге, сисара сличног зебри који је тумарао равницама јужне Африке све док није истребљен у 19. веку.

У замрзнутом простору крај централног павиљона EXPO-а, приказани су остаци мамута који је 2002. године откривен у пермафросту у Сибиру. Назван је јукагирски мамут по месту где је пронађен. Тај представник изумрле врсте слона имао је две огромне савијене кљове, а очи су му биле полуотворене. На глави је још увек имао кожу и понегде крзно. Овај изузетан примерак мамута био је још један дирљив подсетник на изумирање врста.

Светлија будућност?

Како се човечанство може суочити с претњама по будућност наше планете, као што су загађење и глобално загревање? За огроман „зелени“ зид — назван биоплућа — дуг 150 и висок 15 метара, речено је да је „симбол EXPO-а“. Сачињавало га је 200 000 примерака 200 биљних врста, укључујући и цвеће. Објашњено је да би таква „плућа“, која у зависности од доба године могу бити сачињена и од других врста цвећа и биља, могла да служе као градски дисајни органи и филтери ваздуха, апсорбујући угљен-диоксид и ослобађајући кисеоник.

На овој изложби је био организован и превоз хибридним аутобусима које покреће струја. Док су возили путнике, испуштали су само воду. Још једна посластица за поклонике технологије био је први јапански комерцијални маглев воз по имену Линимо, који покрећу линеарни индукциони мотори. Помоћу изузетно јаких магнета, Линимо је тихо клизио око један центиметар изнад шина. Изложени су и трамваји на акумулаторе, такси бицикли и возила слична аутобусу којима могу, али не морају управљати возачи. Крећући се у групама од два до три, та возила будућности су користила природан гас, који је чистији од уобичајених горива.

Замислите да се отпадне материје органског порекла, као што су остаци од хране, претворе у електричну енергију и ђубриво. Управо то је постигло једно постројење на изложби путем процеса познатог као метанска ферментација. Уместо да се смеће спали, оно је било изложено ферментацији услед чега је добијен метан из кога је издвојен водоник. У горивним ћелијама, у којима се хемијским реакцијама ствара електрична енергија, она је добијена оксидацијом водоника, а нуспроизводи су били вода и ђубриво. У ствари, то постројење је прерађивало сав органски отпад настао на EXPO-у и снабдевало је неке павиљоне електричном енергијом добијеном на тај начин.

Са циљем да се произведу лагане машине које би могле да служе као лична помоћ људима, у знатној мери се истражује поље роботике. Приказујући напредак у роботици, седам робота је ушетало на централну бину једног павиљона и музиком привукло посетиоце. Неки роботи су свирали дувачке инструменте „прстима“ који су клизили по вентилима, док су други ударали у бубњеве. „Покрети су им били толико лежерни и хитри да су изгледали скоро као прерушени људи“, изјавио је један посматрач.

Још два високотехнолошка изума била су биолошки разградљива пластика направљена од кукурузног брашна и слични производи, као и наномехурићи — мехурићи гаса чији је пречник мањи од 200 нанометара. Пречник људске длаке је око 50 000 нанометара. Такви сићушни мехурићи су обично веома нестабилни и брзо ишчезну. Међутим, истраживачи из Јапана су развили технологију за производњу стабилних наномехурића кисеоника који доприносе „способности риба и љускара да се прилагоде променама средине“. У ствари, у једном акваријуму који је засићен наномехурићима кисеоника биле су неке врсте и слатководних и морских риба! Истраживачи се надају да ће та нова технологија наћи примену у узгајању риба, пољопривреди и другим областима.

Да ли свет обраћа пажњу?

Иако је EXPO истакао потребу да се слуша „мудрост у природи“, свет углавном не обраћа пажњу на то. Незнање, похлепа и корупција претежу над мишљењем оних који заступају „мудрост у природи“. Због тога је Земља постала „рањена планета“, како је изјављено на једној од изложби EXPO-а. Међутим, чак ни добронамерне особе немају поуздана решења за проблеме човечанства и еколошке невоље које погађају планету. Према Библији, то је ван домашаја људског знања и мудрости (Јеремија 10:23). Па ипак, далеко од тога да је ситуација безнадежна. Зашто?

Библија нам каже да ће се највиши Извор мудрости — наш Створитељ — умешати у дешавања на нашој планети пре него што људи униште дело његових руку (Откривење 4:11; 11:18). „Још мало, и злога више неће бити... А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“, пише у Псалму 37:10, 11. Свакако је мудро да обратимо пажњу на природу, али је неупоредиво мудрије да слушамо нашег Створитеља тако што ћемо читати и у свом животу примењивати његову Реч, Библију (2. Тимотеју 3:16). Сви који то раде видеће нашу напаћену планету потпуно излечену и претворену у рај (Лука 23:43).

[Слика на 24. страни]

Приказ наномехурића

[Слика на 24. страни]

Аутобуси без возача

[Слика на странама 24, 25]

Сферични систем за видео-пројекцију

[Слика на 25. страни]

Биоплућа су направљена од 200 000 примерака 200 биљних врста

[Слика на 25. страни]

Роботи су забављали посетиоце музиком