Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Према једној студији, „људи који разговарају мобилним телефонима док возе, чак и ако су им при том руке слободне, смањују своје способности на ниво пијаних возача“ (REUTERS NEWS SERVICE, САД)

Током првих пет месеци 2006. године у путничким аутобусима у граду Гватемали догодило се 30 200 оружаних пљачки. Убијено је четрнаест возача и њихових помоћника и десет путника (PRENSA LIBRE, ГВАТЕМАЛА)

Од 124 земље које су пристале да СЗО испита њихове залихе крви и поступке тестирања, 56 „нису испитале сву прикупљену крв на ХИВ, хепатитис Б и Ц и на сифилис“ (СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА, ШВАЈЦАРСКА)

У Аустралији је број парова који су живели заједно пре венчања порастао са 5 посто 1960-их на нешто више од 70 посто у 2003. години (UNIVERSITY OF MELBOURNE, АУСТРАЛИЈА)

Светска епидемија дијабетеса

Према подацима Међународне федерације за борбу против дијабетеса, у последњих 20 година је број оболелих од те болести широм света порастао са 30 милиона на 230 милиона, извештавају новине The New York Times. Од десет земаља с највећим бројем оболелих, седам је у развоју. „Дијабетес је једна од највећих здравствених катастрофа која је икада погодила свет“, изјавио је др Мартин Силњик, председник тог савеза. „Међу неким од најсиромашнијих народа, дијабетес представља смртну пресуду“, наводи се у том извештају.

Највиша железничка пруга на свету

Највиша железничка пруга на свету почела је са радом у јулу 2006. Дуга је око 4 000 километара и повезује Пекинг с  главним градом Тибета, Ласом. Новине The New York Times извештавају да је „та пруга инжењерско чудо — она прелази преко несигурног смрзнутог тла и пење се на надморску висину од преко 4 800 метара“. Један од изазова с којим су се инжењери успешно суочили јесте одржавање тла испод шина смрзнутим током целе године како би се смањила нестабилност. Због великих надморских висина неопходно је да се у путничке вагоне пумпа ваздух. У њима се налази и опрема с кисеоником коју путници могу користити.

„Фантомски студенти“

На једном француском универзитету, 10 до 20 посто студената прве године књижевности „никада се не појави на предавањима“, извештавају новине Le Figaro. Неки користе студентски статус да би добили повољније социјално осигурање и попуст за авионске летове, хотеле, јавни превоз и биоскопе. Да би користили те повластице, „фантомски студенти“ уписују смерове за које има мало интересовања као што су белоруски, фински или свахили. Уобичајено је уписивање на студије путем телефона, јер се присуство на предавањима не проверава. „Студенти“ који се уписују на факултет преко Интернета добијају студентске легитимације за неколико дана, објашњава се у том извештају.

’Потпуно изоловане од света‘

Израелски научници су уверени да су у једној пећини открили осам нових врста бескичмењака које су вековима биле „потпуно изоловане од спољашњег света“, наводи се у новинама The Jerusalem Post. Радећи у каменолому, копачи су пронашли мали отвор који је водио у пећину дугу око два и по километра у којој се налази и подземна одаја с једним језером. У те нове врсте, од којих су неке налик шкорпијама, спадају два љускара који живе у сланој води, два љускара који живе у слаткој води и четири копнене животиње.