Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ако ме позову у провод за једну ноћ?

Шта ако ме позову у провод за једну ноћ?

Млади питају...

Шта ако ме позову у провод за једну ноћ?

„Млади иду у провод само да би видели колико далеко могу да иду и с колико особа могу имати сексуалне односе“ (Ања) a

„Момци отворено причају о томе. Хвалишу се тиме што су у вези с једном, а спавају с још многим девојкама“ (Емил)

„Они који ме позивају да изађемо на једну ноћ веома су директни. Одбијање их не зауставља!“ (Ива)

У НЕКИМ земљама се то зове провод за једну ноћ. На другим местима, можда се назива другачије. На пример, млада Акико из Јапана каже: „Постоји израз сефре, што значи ’пријатељ за секс‘. Једини разлог за склапање таквог ’пријатељства‘ јесте да имате сексуалне односе.“

Без обзира на то који израз се користи, значење је исто — необавезан секс без икакве емоционалне привржености. b Неки млади се чак хвале што имају „посебне пријатеље“ — познанике с којима имају односе без „компликација“ које наводно доноси дуга веза. „Провод за једну ноћ доноси тренутно задовољство“, каже једна млада жена. „Добијеш оно што желиш а онда можеш отићи.“

Као хришћанин, треба да ’бежиш од блуда‘ c (1. Коринћанима 6:18). Имајући то у виду, вероватно се трудиш да избегаваш ситуације које би могле водити до невоље. Али, понекад невоља сама дође код тебе. „У школи су ме многи момци позивали у провод за једну ноћ“, каже Каролина. Исто се може догодити и на радном месту. „Директор ми је упућивао неморалне понуде“, каже Магдалена. „Био је толико упоран да сам морала да дам отказ!“

С друге стране, немој се изненадити ако осећаш да те то донекле привлачи. „Срце је варљивије од свега и на све је спремно“, каже се у Библији (Јеремија 17:9). Девојка по имену Лаура увидела је истинитост тих речи. „Привлачио ме је дечко који ме је позвао да спавам с њим“, признаје она. Сузана која се нашла у сличној ситуацији каже: „Моја осећања су била веома јака. Рећи не била је једна од најтежих ствари које сам икада морала да урадим.“ Емил, ког смо раније поменули, такође признаје да није лако остати честит. „Многе девојке ми нуде секс и одупрети се томе је нешто најтеже с чиме се борим као хришћанин“, каже он. „Тешко је рећи не!“

Уколико си се осећао као Лаура, Сузана и Емил али си ипак учинио оно што је исправно у Божјим очима, заслужујеш похвалу за то што поступаш исправно. Може ти пружити утеху сазнање да се и апостол Павле непрестано борио против лоших склоности (Римљанима 7:21-24).

Која библијска начела треба да имаш на уму уколико ти неко понуди необавезни секс?

Разумети зашто је необавезни секс неисправан

Библија осуђује ванбрачне полне односе. Блуд је у ствари толико озбиљан грех да они који га чине „неће наследити Божје краљевство“ (1. Коринћанима 6:9, 10). Да би се одупро искушењу да се упустиш у необавезни секс, ти лично на то мораш гледати онако како Јехова гледа. Остати честит мора да буде твоја одлука.

„Чврсто сам уверена у то да је поступање на начин који Јехова одобрава најбољи животни пут“ (Карен, Канада).

„Игнорисање Јеховиних моралних закона само ради неколико тренутака задовољства јесте велики губитак“ (Вивијан, Мексико).

„Упамти да си нечији син или ћерка, да си многима пријатељ, да си део скупштине. Разочарао би све те људе уколико би попустио искушењу!“ (Питер, Велика Британија).

Апостол Павле је написао: „Испитујте шта је угодно Господу“ (Ефешанима 5:10). Када на блуд гледаш исто као Јехова, моћи ћеш да ’мрзиш оно што је зло‘ чак и ако је то привлачно несавршеном телу (Псалам 97:10).

Стихови за размишљање: Постанак 39:7-9. Запази Јосифов одлучан став када се нашао пред искушењем да почини неморал и шта му је помогло да се одупре томе.

Буди поносан на своја уверења

Није необично да се младе особе поносе оним у шта верују и да то бране. Као хришћанин, имаш част да браниш Божје име својим примерним понашањем. Немој се стидети свог непоколебљивог става о предбрачном сексу.

„Од самог почетка јасно стави до знања да се држиш моралних начела“ (Ален, Немачка)

„Немој се извињавати због својих уверења“ (Естер, Нигерија).

„Вршњаци неће поштовати твој став о проводима за једну ноћ уколико кажеш нешто попут: ’Моји родитељи ми не дозвољавају да се забављам с неким.‘ Мораш им дати до знања да ти не желиш да излазиш с њима“ (Џенет, Јужноафричка Република).

„Младићи с којима сам ишла у средњу школу знали су ко сам ја, и знали су да би сви њихови покушаји били само узалудно трошење речи“ (Вики, Сједињене Државе).

Заступањем својих уверења показујеш да постајеш зрео хришћанин (1. Коринћанима 14:20).

Стих за размишљање: Пословице 27:11. Запази како твоји поступци могу допринети посвећењу Јеховиног имена, што је најважније од свега.

Буди чврст!

Важно је рећи не. Али неко то може погрешно протумачити као знак да треба само мало више да се потруди.

„Твоје не неко може разумети као изазов или препреку коју треба да савлада, што се претвара у прогањање“ (Лорен, Канада).

„Све у вези с тобом — укључујући то како се облачиш, с ким и како разговараш и како се опходиш с људима — треба да одражава твој одлучан став“ (Џој, Нигерија).

„Твоје не треба да буде одлучно и јасно“ (Данијел, Аустралија).

„Буди јака! Када ми је један младић упутио неморалан позив, рекла сам му: ’Склони руку с мог рамена!‘, а затим сам се удаљила са озбиљним изразом лица“ (Елен, Велика Британија).

„Треба отворено рећи да ниси заинтересована и да никад нећеш бити. То није време да се буде благ!“ (Џин, Шкотска).

„Један дечко ми је непрестано досађивао с позивима и подругљивим коментарима. Дошло је време када сам морала бити изразито чврста. Тек тада је престао да ме узнемирава“ (Хуанита, Мексико).

„Мораш јасно ставити до знања да никада нећеш пристати. Никад немој прихватати поклоне од младића који тиме покушавају да постигну свој циљ. Могу то употребити против тебе, као да им ти нешто дугујеш за узврат“ (Лара, Велика Британија).

Јехова ће ти помоћи уколико покажеш одлучност. На основу властитог искуства, псалмиста Давид је могао рећи Јехови: „С оним ко је веран поступаш верно“ (Псалам 18:25).

Стих за размишљање: 2. Летописа 16:9. Запази колико је јака Јеховина жеља да помогне онима који су му одани целим срцем.

Потребна је опрезност

У Библији стоји: „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Како можеш применити тај савет? Тако што ћеш бити опрезан!

„Колико год можеш избегавај особе које причају о тим стварима“ (Наоми, Јапан).

„Избегавај друштво и ситуације које могу бити опасне. На пример, знам неке који су попустили том искушењу када су били под утицајем алкохола“ (Иша, Бразил).

„Немој давати информације о себи као што су твоја адреса или број телефона“ (Дијана, Велика Британија).

„Немој се поздрављати са друговима из разреда на сувише присан начин“ (Естер, Нигерија).

„Пази на то како се облачиш. Твоја одећа не треба да буде изазовна“ (Хајди, Немачка).

„Добар однос с родитељима и разговор с њима о том проблему велика је заштита“ (Акико, Јапан).

Анализирај свој говор, понашање, друштво и места где се крећеш. Затим се запитај: ’Да ли несвесно шаљем сигнале или доводим себе у ситуацију у којој ћу можда навести друге да ми упућују неморалне понуде?‘

Стихови за размишљање: Постанак 34:1, 2. Запази до каквих је трагичних последица довело то што се девојка по имену Дина налазила на погрешном месту.

Упамти да у Јеховиним очима „необавезан“ секс није нешто безначајно, а не треба да буде ни теби. Библија каже: „Нико ко је блудник или нечист... нема наследства у краљевству Христа и Бога“ (Ефешанима 5:5). Уколико чврсто заступаш оно што је исправно, можеш да задржиш чисту савест и да сачуваш самопоштовање. Баш као што је Каролина рекла: „Зашто да дозволиш да те неко искористи ради свог тренутног задовољства? Сачувај оно у шта си уложио много труда — остани чист у Божјим очима!“

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Премда несавршеном телу може бити привлачан недопуштен секс, зашто је он неисправан?

◼ Шта ћеш учинити ако ти неко предложи необавезни секс?

[Фусноте]

a Имена у овом чланку су промењена.

b Ти изрази се могу односити и на друге интимне поступке као што су миловање и страствено љубљење.

c Блуд подразумева сексуалне односе, орални и анални секс, хомосексуалне поступке, надраживање полних органа друге особе и остале поступке између две особе које нису у браку, при чему се злоупотребљавају полни органи.

[Оквир на 27. страни]

◼ Библија каже да особа која чини блуд „греши свом телу“ (1. Коринћанима 6:18). Како је то могуће? Покушај да се сетиш неких начина и запиши их.

․․․․․

Предлог: Да би ти било лакше да одговориш на постављено питање погледај књиге Расправљање на темељу Писма, страна 188 и Insight on the Scriptures, 1. том, страна 863. Обе публикације су издали Јеховини сведоци.

[Оквир на 29. страни]

САВЕТ РОДИТЕЉИМА

„У школи ме је друг из разреда позвао ’у провод‘. Требало ми је доста времена да схватим на шта је мислио. Имала сам само 11 година“ (Лена)

Запањујуће је колико рано се деца могу суочити с темом секса. Библија је давно прорекла да ће „у последњим данима“ настати „нарочито тешка времена“ у којима ће људи бити „необуздани“ и ’више волети ужитке него Бога‘ (2. Тимотеју 3:1, 3, 4). Тенденција међу младима да имају „везу за једну ноћ“ о чему се говори у овом чланку, један је од показатеља да се то пророчанство обистинило.

Данашњи свет се веома разликује од света у ком сте ви одрастали. Па ипак, на неки начин проблеми су и даље исти. Стога немојте да вас збуњују или плаше лоши утицаји који окружују вашу децу. Уместо тога, будите одлучни да им помогнете да чине оно на шта је апостол Павле подстицао хришћане пре око 2 000 година: „Обуците сву Божју ратну опрему да бисте могли да се одупрете Ђаволовим сплеткама“ (Ефешанима 6:11). Похвално је што се многи млади хришћани напрежу да чине оно што је исправно, упркос негативним утицајима који их окружују. Како можете помоћи својој деци да чине то исто?

Један начин може бити да користите овај чланак да бисте започели разговор с вашим сином или ћерком. У одломцима под називом „Стихови за размишљање“ указује се на стихове које би било корисно да прочитате. У некима се истичу стварни примери оних који су чинили оно што је исправно и доживели благослове, као и примери оних који су игнорисали Божје законе и претрпели последице. Други стихови који су наведени садрже начела која могу помоћи вашој деци да увиде да имају велику предност што заједно с вама живе у складу с Божјим законима. Зашто већ сад не испланирате да размотрите овај чланак са својом децом?

Повиновање Божјим мерилима увек је за наше добро (Исаија 48:17, 18). Игнорисање неминовно води до бола у срцу. Издавачи овог часописа желе вам Јеховин благослов док се трудите да усадите Божје законе и начела у срце ваше деце (Поновљени закони 6:6, 7).

[Слика на 28. страни]

Мораш јасно ставити до знања да никада нећеш пристати