Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто лако падам у несвест?

Зашто лако падам у несвест?

Зашто лако падам у несвест?

Доктор је желео да ми измери очни притисак, што је поступак приликом ког ми с једним инструментом додирује очну јабучицу. Знао сам шта ће се десити. То се увек деси. Исто је и у случају када медицинска сестра узме иглу да би ми извадила крв. Понекад сличан ефекат има и само разговор о повредама — ја се онесвестим.

Према једном извештају из Велике Британије, три процента особа, попут мене, често се онесвести када се нађе у некој од горе поменутих ситуација. Ако и ви имате тај проблем, можда сте безуспешно покушавали да то спречите. Можда сте покушавали да одете до тоалета да бисте избегли да се онесвестите у јавности. Али то уопште није добра идеја. Можете се у ходу изненада онесвестити и повредити. Након што сам се толико пута онесвестио, одлучио сам да сазнам шта је узрок тога.

Након што сам разговарао с једним сусретљивим доктором и прочитао неколико књига, сазнао сам да се таква појава назива вазовагална реакција. a Сматра се да је то неправилан рад једног телесног система који регулише циркулацију крви, као на пример када устанете из седећег положаја.

У ситуацијама као на пример када видите крв или када имате очни преглед, ваш аутономни нервни систем реагује као да лежите, док ви заправо седите или стојите. Као прво, пошто сте узнемирени ваше срце ће почети убрзано да ради. Затим ће вам пулс нагло успорити и крвни судови ногу ће се проширити. Као последица тога, количина крви у вашој глави се смањује, а у ногама се повећава. Мозак остаје без кисеоника и ви падате у несвест. Како то можете спречити?

Када вам ваде крв, можда можете да гледате у другом правцу или да легнете. Као што је раније споменуто, често можете да препознате знаке упозорења пре него што вазовагална реакција почне. Дакле, обично има довољно времена да се нешто предузме пре него што се онесвестите. Многи доктори препоручују да би требало да легнете и да подигнете ноге и наслоните их на столицу или зид. То ће спречити да се крв слије у ноге и на тај начин се можда може спречити потпуни губитак свести. Вероватно ће вам бити боље за само неколико минута.

Уколико су вам ове информације помогле као што су помогле мени, моћи ћете да препознате знаке предстојеће вазовагалне реакције. Тада ћете брзо моћи да предузмете акцију и спречите вазовагалну реакцију (Приложено).

[Фуснота]

a „Вазовагалан“ указује на деловање које један дуги нерв по имену нерв вагус има на крвне судове. Латинска реч вагус значи „лутати“.

[Истакнути текст на 28. страни]

Током неке медицинске интервенције лежећи положај може бити од помоћи