Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ме увек упоређују с другима?

Зашто ме увек упоређују с другима?

Млади питају...

Зашто ме увек упоређују с другима?

„Излуђује ме када ме родитељи или професори упоређују с другима“ (Марина) a

„Понекад и сама желим да будем сличнија некој особи. Зато, када ме пореде с њом, имам утисак да нисам довољно добра“ (Анита)

У ШКОЛИ те наставник критикује јер не знаш математику тако добро као твој школски друг. Код куће ти родитељ приговара јер ниси уредна као твоја сестра. Неко други ти каже: „Твоја мајка је била прелепа када је била у твојим годинама!“ Такав коментар задаје бол јер те наводи да се запиташ да ли те та особа сматра ружном. Пожелиш да викнеш: „Зар људи не могу да виде мене као личност? Зашто ме увек упоређују с неким другим?“

Зашто упоређивање тако заболи? Има ли икакве користи од тога? Како да се успешно носиш с тим када те људи упоређују с другима?

Зашто упоређивање тако заболи?

Један разлог зашто упоређивање заболи јесте што те понекад веома лично погађа. Заиста, оно што неко каже наглас можда је оно што ти често кажеш у себи. На пример, Бранка признаје: „Гледала бих популарне младе у школи и мислила: ’Кад бих само била као они, више људи би ме волело.‘“

Шта изазива такву несигурност? Узми у обзир оно што доживљаваш у физичком, емоционалном и душевном погледу. Можда се твоје тело брзо мења. Однос са родитељима постаје сложенији. Твој став према супротном полу вероватно се променио у великој мери. Стога се можда питаш: ’Да ли се ја нормално развијам?‘

Можда сматраш да је једини начин да то сазнаш да поредиш себе с другим младима који доживљавају исте промене. И ту је замка! Уколико они одају утисак да боље излазе на крај с тим променама, осећаш се несигурно. Зато када те нека одрасла особа пита: ’Зашто ниси као тај и тај?‘, твоји најгори страхови су потврђени — с тобом није све у реду!

Анита указује на други разлог зашто упоређивање може заболети: „Када те пореде с неким другим, посебно с неким ко ти је близак, то може изазвати љубомору и огорченост.“ Марина зна како то изгледа. Чини јој се да је родитељи и наставници непрестано упоређују с њеном старијом сестром. „Говоре ми о свему што је она постигла до времена када је била мојих година“, каже Марина. Како се она осећа због тога? „Имам утисак као да се такмичим са својом сестром. Понекад је чак мрзим.“

Упоређивање заиста може лоше утицати на некога. Осмотри шта се догодило Исусовим најближим сарадницима. Последње вечери пре Исусове смрти, међу апостолима је настала препирка. Зашто? Упоређивали су се један с другим и расправљали о томе „ко би од њих био највећи“ (Лука 22:24). Нема сумње да неке врсте упоређивања могу проузроковати штету. Али да ли је свако упоређивање штетно?

Добра страна упоређивања

Размисли о примеру Данила и тројице Јевреја, његових пријатеља, о којима говори Библија. Ти младићи нису желели да једу одабрана јела с трпезе вавилонског краља која су била забрањена у Божјем закону (Левитска 11:4-8). Да би придобио њиховог чувара да им помогне, Данило је предложио један тест. Предложио је да након што десет дана буду јели храну која је прихватљива по Божјем закону, чувар упореди те јеврејске младиће са осталим младићима на двору. Какав је био резултат?

У Библији се објашњава: „После десет дана лица [јеврејских младића] су била лепша и пунија од лица свих других младића који су јели одабрана јела која једе краљ“ (Данило 1:6-16). Запази да добри резултати нису уследили зато што су Данило и његови пријатељи били у неком погледу бољи од других младих. Било је то првенствено због тога што су ти јеврејски младићи изабрали да послушају законе које је Бог дао свом народу.

Можеш ли да се поистоветиш с тим младим Јеврејима? Уколико живиш у складу с библијским моралним мерилима, разликоваћеш се од других младих. Неки који примете ту разлику могу се чудити и ’погрдно говорити‘ о теби (1. Петрова 4:3, 4). Међутим, други ће видети добре резултате твог примерног понашања и можда ће их то покренути да упознају Јехову (1. Петрова 2:12). У том случају, упоређивање с другима може бити добро.

Упоређивање може бити корисно и на други начин. На пример, ти можда мислиш да у довољној мери обављаш послове око куће — барем у поређењу с братом или сестром. Али, твоји родитељи можда не деле твоје мишљење. Да би ти помогли да исправиш своје гледиште, они могу користити неки библијски пример и замолити те да упоредиш свој став и понашање с неком библијском личношћу.

На пример, могу те подсетити да иако је Исус називан Господом и Учитељем, он је спремно опрао ноге својим ученицима (Јован 13:12-15). Затим те могу подстаћи да опонашаш марљивост и понизност коју је Исус показивао. У ствари, Библија подстиче све хришћане, и младе и старе, да се непрестано упоређују са Христом и да се труде да ’у свему иду његовим стопама‘ (1. Петрова 2:21). Такво упоређивање помаже нам да задржимо понизност и да развијамо личност која се допада Јехови.

Изаћи на крај с негативним упоређивањем

Наравно, када те пореде с братом, сестром или неким вршњаком у негативном светлу, то те може изнервирати и обесхрабрити. Како можеш изаћи на крај с тим? „Разумевање човека задржава од гнева“, рекао је мудри краљ Соломон (Пословице 19:11). Како ти разумевање може помоћи? Можда не мислиш тако, али особа која те упоређује с неким, било да је то родитељ или наставник, вероватно ти жели најбоље. „Када ме неко пореди с другима“, каже Каролина, „запитам се: ’У чему ми та особа жели помоћи?‘“ Она сматра да је када развија позитиван став мања вероватноћа да ће бити повређена или љута.

Ипак, шта ако сматраш да те људи непрестано упоређују с другима? На пример, можда ти се чини да те родитељ увек пореди с братом или сестром у негативном светлу. Можда би могао да му с поштовањем објасниш како се осећаш због таквог упоређивања. Можда твој родитељ није ни свестан да такво упоређивање лоше утиче на тебе.

Ипак, упамти да постоји „време кад се говори“, али и „време кад се ћути“ (Проповедник 3:7). Уместо да се разбесниш када те следећи пут упореде с неким, сачекај да се смириш и затим разговарај с родитељем или било којом особом која те је у негативном светлу поредила с неким. Ако тако учиниш, твоје речи ће бити много уверљивије (Пословице 16:23).

Често можеш умањити бол који проузрокује негативно упоређивање тако што си свестан својих добрих особина. Апостол Павле је рекао Тимотеју: „Нека те нико не потцењује због твоје младости“ (1. Тимотеју 4:12). Тимотеј је био релативно млад када је био наименован да служи као хришћански надгледник. Стога су можда неки у негативном светлу поредили Тимотеја с другим мушкарцима који су били старији и искуснији. Али таква поређења су неоправдана. Иако је био млад, Тимотеј је стекао много искуства док је путовао с Павлом. Знао је да добро користи Божју Реч и истински се бринуо за сувернике (1. Коринћанима 4:17; Филипљанима 2:19, 20).

Зато, када те следећи пут неко упоређује на негативан начин, запитај се: ’Да ли је та критика оправдана?‘ Уколико је оно што је речено на месту, научи нешто из тога. Међутим, уколико је упоређивање и сувише уопштено — у стилу: „Зашто ниси сличнији твом брату?“ — покушај да објективно сагледаш такав коментар. Дај све од себе да пронађеш позитивну страну у таквом упоређивању.

Јехова Бог не процењује колико вредиш тако што те пореди с другом несавршеном особом (Галатима 6:4). Он гледа иза пуке спољашњости и разуме шта је у твом срцу (1. Самуилова 16:7). Заиста, Јехова не види само оно што ти јеси већ и оно што желиш и настојиш да будеш (Јеврејима 4:12, 13). Он је увиђаван када су у питању грешке које чиниш и тражи у теби оно што је добро (Псалми 130:3, 4). То сазнање може ти помоћи да се успешно суочиш са упоређивањем.

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

[Фуснота]

a Имена су промењена.

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Која врста упоређивања те љути?

◼ Уколико те родитељи стално упоређују с неким, како ћеш се изборити с тим проблемом?

[Истакнути текст на 12. страни]

„Волела бих да особа која ми даје савет не спомиње име друге особе и каже: ’Треба да будеш као тај и тај‘, већ да радије прво истакне неке моје добре особине а затим да ми на љубазан начин помогне да увидим своје слабости“ (Наташа)

[Слика на 13. страни]

Било би добро да с поштовањем објасниш како упоређивање утиче на тебе