Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

◼ Током прошле деценије, око 40 милиона кинеских фармера остало је без својих имања због убрзане урбанизације (CHINA DAILY, КИНА)

◼ Током 2005. године, широм света вођено је 28 ратова и 11 мањих оружаних сукоба (VITAL SIGNS 2006-2007, ИНСТИТУТ WORLDWATCH)

◼ Тим с токијског Института за технологију са успехом је обавио пробни лет ултралаке летелице с људском посадом, која има мање од 55 килограма а покрећу је само батерије које се користе у домаћинству. Та летелица је прелетела 391 метар за 59 секунди (MAINICHI DAILY NEWS, ЈАПАН)

◼ Међу корисницима Интернета из Холандије који имају између 12 и 20 година и посећивали су такозване „сајтове за упознавање“ и том приликом користили веб-камере, „40 посто младића и 57 посто девојака изјавило је да је од њих затражено да се скину или да изведу неки сексуални чин пред веб-камером“ (RUTGERS NISSO GROEP, ХОЛАНДИЈА)

Могу ли видео-игрице створити зависност?

„Реакције које се одвијају у мозгу особа које прекомерно играју компјутерске игрице сличне су реакцијама код алкохоличара или зависника од марихуане.“ То су речи психолога Ралфа Талемана, који у Универзитетској болници Шарите у Берлину води један тим за истраживање зависности. Сматра се да стимулација коју пружа прекомерно играње компјутерских игрица води до повећаног лучења допамина у мозгу играча, због чега се ствара осећај задовољства који на крају може водити до „зависности“. Једно истраживање показује да постоји могућност да се то деси с више од 10 посто оних који играју видео-игрице.

Богати су често „несигурни и забринути“

„Милионери су несигурни и забринути“, наводи се у новинама China Daily из Пекинга. Спроведена је анкета међу особама из источне и јужне Кине чија се имовина процењује на 2,2 милијарде јуана (220 милиона евра). Истраживачи су испитивали ’ставове богатих о религији, браку, животу, каријери и новцу‘ и открили су да „већина милионера истовремено и воли и мрзи новац“. Многи испитаници су рекли да им је поред друштвеног угледа и осећаја да су нешто постигли „новац донео углавном само бриге“.

Рад на фарми користан за ментално оболеле

Недавно се у норвешком граду Ставангеру састало преко 100 стручњака из 14 земаља да би се упознали с програмом Green Care који обухвата рад на фарми, поучавање и здравствену негу. Према извештају норвешке радио-телевизије, некима који годинама пате од менталних обољења више није потребна болничка нега откако су почели да раде на фарми. То је „здраво за ум и тело“. Више од 600 фарми у Норвешкој учествује у том програму, за шта добијају додатни приход.

Коришћење црквених торњева

„Цркве у Новој Енглеској [у Сједињеним Државама] пронашле су решење за смањени буџет. Оне издају своје живописне торњеве компанијама за бежичну технологију којима су потребна места за постављање антена“, каже се у часопису Newsweek. Због урбанистичких ограничења у насељеним местима и због тога што становници не желе ружне антене у својој близини, све је мање места за постављање предајника за пренос и примање порука с мобилних телефона. Зато компаније за мобилне телефоне сада скривају своју опрему у црквене торњеве. Председник једне компаније за пружање стручних савета црквама каже: „У првој цркви с којом смо сарађивали сада има три носача антена за које црква добија 74 000 долара годишње издајући простор који ионако нико није користио.“