Пређи на садржај

Пређи на садржај

Полен прах живота

Полен прах живота

Полен прах живота

С ДОЛАСКОМ пролећа, пчеле постају веома активне и ваздух бива испуњен поленом. За оне који пате од алергија полен више личи на проклетство него на благослов. Пре него што закључимо да је полен нека непријатна појава у природи, треба да размислимо о јединственој улози коју тај прах има. Може нас изненадити колико наш живот зависи од њега.

Шта је заправо полен? The World Book Encyclopedia објашњава: „Полен се састоји од мајушних зрнаца која настају у мушком полном органу цветница и шишаркама голосеменица.“ Једноставно речено, биљке стварају полен да би се размножавале. Код људи, као што нам је познато, да би настало дете потребно је да сперматозоиди мушкарца оплоде женску јајну ћелију. Слично томе, да би дошло до опрашивања цвета и настанка плода потребно је да се полен из мушког полног органа (прашника) пренесе до женског полног органа (тучка). a

Поленова зрнца су толико мајушна да се тешко могу видети голим оком, међутим, могу се видети под микроскопом. Заправо, посматрач ће уочити да је полен код сваке врсте биљака јединственог облика и величине. Пошто полен с проласком времена не пропада, значајно је да научници често проучавају јединствени састав поленових зрнаца након што их ископају из земље. На основу тога они могу установити које врсте биљака су узгајали људи вековима раније. Важно је рећи да цветови препознају полен своје врсте захваљујући различитим карактеристикама које има свака врста полена.

Како полен путује?

Многим биљкама ваздух служи као преносилац полена, јер га ветар растреса са реса или шишарки. Вода такође служи као преносилац полена неких водених биљака. Опрашивање дрвећа и биљака које се врши помоћу ветра често је неизвесно па зато те биљке производе огромну количину полена. b Ова велика концентрација полена ствара поприличну непријатност људима који пате од поленске грознице.

Иако ветар умногоме доприноси опрашивању трава и многих врста дрвећа, биљкама цветницама, које не расту тако густо збијене, потребан је много ефикаснији систем. На који начин се полен тих биљака преноси до других биљака сличних њима које су километрима далеко? Преко једне веома ефикасне транспортне службе коју чине слепи мишеви, птице и инсекти! Наравно, они то не раде бесплатно.

Цветови нуде овим опрашивачима нектар — укусан производ ком тешко могу да одоле. Док се посетилац пружа да би дошао до гутљаја нектара, готово увек понесе прилично полена на свом телу. У потрази за новим гутљајем нектара, он преноси полен на следећи цвет.

Инсекти обављају највећи део опрашивања, посебно у земљама с умереном климом. Сваког дана они посећују велики број цветова док се хране њиховим нектаром и поленом. c „Вероватно најважнији допринос људском здрављу и добробити који дају инсекти јесте опрашивање, за које не добијају довољно признања“, објашњава професор Меј Беренбаум. Воћке обично имају цветове код којих је потребно укрштено опрашивање да би се добио обилан род. Из свега овога можете видети колико је преношење полена важно за нашу добробит.

Чиме су опрашивачи привучени

Цветови морају да привуку потенцијалне опрашиваче као и да их нахране. Како они то чине? Они могу понудити опрашивачима једно пријатно место за одмор на сунцу. Они такође рекламирају своје производе обично користећи угодан изглед и мирис. Надаље, многи цветови постављају неке корисне путоказе у виду шарених пегица или пругица. На тај начин се посетиоци обавештавају где могу пронаћи нектар.

Рекламирање се веома разликује од цвета до цвета. Неки цветови испуштају мирис трулежи да би привукли муве. Други прибегавају триковима да би обезбедили успешно опрашивање. На пример, орхидеје пчелице наликују пчелама и тиме маме пчеле које су у потрази за партнером да их посете. Неке цветнице заробљавају инсекте и ослобађају их тек након што су обавили опрашивање. „Никада у биљном царству ботанички инжењеринг није био деликатнији, прецизнији и генијалнији него на овом важном пољу опрашивања цветова“, пише ботаничар Малком Вилкинс.

Милиони биљака никада се не би могле размножавати да Створитељ није осмислио опрашивање на тај начин што је биљке учинио привлачним. Говорећи о исходу тог задивљујућег процеса, Исус је рекао: „Погледајте љиљане у пољу, како расту. Не муче се нити преду, али кажем вам да ни Соломон у свој својој слави није био одевен као један од њих.“ (Матеј 6:25, 28, 29).

Захваљујући опрашивању, биљке расту и производе храну која нам је потребна. Истина, полен може код неких од нас изазвати неугодности, али сви треба да будемо захвални за марљиве опрашиваче који преносе овај прах живота. Успешна жетва умногоме зависи од тих чудесних природних процеса који сведоче о запањујућој умешности нашег Створитеља.

[Фусноте]

a Опрашивање може бити укрштено опрашивање (полен се преноси с једне биљке на другу) или самоопрашивање (врши се унутар самог цвета). Међутим, путем укрштеног опрашивања постиже се велика разноврсност и самим тим настају здравије и отпорније биљке.

b На пример, само једна брезина реса може ослободити преко пет милиона поленових зрнаца, а једно просечно дрво брезе обично има неколико хиљада реса.

c Да би се добио један килограм меда потребно је да пчеле направе десет милиона летова до различитих цветова.

[Оквир/Слике на странама 16, 17]

Опрашивачи

МУВЕ И БУБЕ

Овде су наведени неки од неопеваних јунака опрашивања. Ако волите чоколаду, за то можете захвалити сићушној муви која обавља важан посао опрашивања цветова какаовог дрвета.

ЉИЉЦИ И ПЕЊАЧИ

Код великог броја највеличанственијих врста дрвећа као што су капок и баобаб опрашивање врше љиљци. Неки љиљци познати као летеће лисице хране се не само нектаром него и воћем и разносе њихово семе, чиме обављају двоструки посао. У Аустралији мали торбари познати као пењачи посећују цветове да би се гостили њиховим нектаром. Током својих посета, на крзну преносе полен с цвета на цвет.

ЛЕПТИРИ И МОЉЦИ

Ови привлачни инсекти се углавном хране нектаром купећи полен тако што слећу с цвета на цвет. Мољци успешно обављају опрашивање неких прелепих орхидеја.

СУНЧИЦЕ И КОЛИБРИЈИ

Ове живописне птице непрестано лете од цвета до цвета, срчући њихов нектар. Полен им се хвата на перје главе и груди.

ПЧЕЛЕ И ОСЕ

Пчеле су идеални опрашивачи јер се на њихово длакаво тело хвата полен тако лако као што се прашина хвата на наочаре. Само један бумбар може понети чак 15 000 поленових зрнаца. Захваљујући томе што су у 19. веку бумбари донесени из Енглеске на Нови Зеланд, тамошња поља детелине сада бујају обезбеђујући неопходну сточну храну за домаће животиње.

Најважнији опрашивач на свету је пчела радилица. Она се обично усредсређује на једну врсту цвета кога има у великом броју у близини њене кошнице. Ентомолог Кристофер О’Тул процењује да је „чак 30 процената хране коју људи користе, директно или индиректно повезано с опрашивањем које обављају пчеле“. Пчеле су неопходне у опрашивању воћака као што су јабуке, шљиве, трешње, бадеми и кивији. У неким крајевима, пољопривредници плаћају пчеларима за њихове услуге на основу броја кошница.

[Слика на 18. страни]

Орхидеја пчелица