Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ће бити са светом у ком живимо?

Шта ће бити са светом у ком живимо?

Шта ће бити са светом у ком живимо?

У БИБЛИЈИ је данашњи слом морала проречен пре много векова и описан следећим речима: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем... непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима... окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети“ (2. Тимотеју 3:1-5).

Можда се слажете да ово библијско пророчанство представља тачан опис света у ком живимо. Па ипак, записано је пре скоро 2 000 година! На самом почетку налази се израз „У последњим данима.“ Шта он значи?

„Последњи дани“ чега?

Израз „последњи дани“ често се користи. Само на енглеском језику он се налази у називима стотина књига. На пример, недавно је објављена књига The Last Days of Innocence—America at War, 1917-1918. У уводу се објашњава да се под изразом „последњи дани“ подразумева конкретно време, време у ком се одиграло незапамћено срозавање моралних вредности.

„Године 1914, ова земља [Сједињене Државе] мењала се брже него икада у својој историји“, пише у уводу поменуте књиге. Управо тако, свет је 1914. године био захваћен ратом невиђених размера. У књизи се каже: „То је био тотални рат, сукоб у ком се нису бориле војска против војске већ народ против народа.“ Као што ћемо видети, избијање тог рата поклапа се с почетком периода који се у Библији назива „последњим данима“.

Библија показује да ће пре свог коначног краја свет проћи кроз специфичан период који се назива „последњим данима“. Она нам такође открива да је некада постојао свет који је дошао свом крају. О њему се каже: „Тадашњи свет [је] био уништен кад је био потопљен водом“. Када се то десило и на који свет се ту мисли? Био је то древни „свет безбожних људи“ који је постојао у Нојевим данима. Слично томе, и данашњи свет ће доћи свом крају. Међутим, они који служе Богу преживеће његов крај, баш као што је било и с Нојем и његовом породицом (2. Петрова 2:5; 3:6; Постанак 7:21-24; 1. Јованова 2:17).

Шта је Исус рекао о крају

Исус Христ је такође говорио о „Нојевим данима“, времену када је „дошао потоп и све их однео“. Он је упоредио услове који су постојали пре Потопа — непосредно пред крај тадашњег света — са условима који ће преовладавати током времена које је назвао ’свршетком овог поретка‘ (Матеј 24:3, 37-39). Други библијски преводи користе изразе ’крај света‘ или ’свршетак века‘ (Савремени српски превод и Александар Бирвиш).

Исус је прорекао какво ће стање владати на земљи кратко пре него што овај свет буде окончан. Што се тиче ратова, рекао је: ’Устаће народ на народ и краљевство на краљевство.‘ Историчари су запазили да је то почело да се дешава 1914. године. У уводу књиге коју смо споменули речено је да је 1914. година означила почетак ’тоталног рата, сукоба у ком се нису бориле војска против војске већ народ против народа‘.

У свом пророчанству Исус је додао: „Биће глади и земљотреса по разним местима. Све је то почетак болних невоља.“ Говорећи даље споменуо је између осталог да ће ’безакоња бити све више‘ (Матеј 24:7-14). То је управо оно што видимо у наше време. Данашњи слом морала је толико изражен да представља испуњење библијског пророчанства!

Како ће изгледати живот током тог периода нестанка моралних вредности? Запазите шта је апостол Павле у свом писму хришћанима у Риму рекао о моралној искварености. Он је указао на то да ће се људи препуштати „срамним полним пожудама“ и додао: „Њихове жене су природне односе замениле противприродним, а тако су и мушкарци оставили природне односе са женом и у својој пожуди успалили се једни за другима, па мушкарци с мушкарцима чине оно што је срамно“ (Римљанима 1:26, 27).

Историчари кажу да су, док је људско друштво у првом веку тонуло све дубље у моралну исквареност, „мале хришћанске заједнице својом побожношћу и уљудношћу узнемиравале пагански свет луд за уживањима“. То треба да нас наведе да се запитамо: ’Шта би се могло рећи за мене и за оне с којима се дружим? Да ли се својом честитошћу јасно разликујемо од људи који живе неморално?‘ (1. Петрова 4:3, 4).

Борба коју водимо

Библија показује да иако живимо у неморалном свету, ми треба да будемо „беспрекорни и недужни, Божја деца без мане усред поквареног и изопаченог нараштаја“. Да бисмо успели у томе, треба да се ’чврсто држимо речи живота‘ (Филипљанима 2:15, 16). Ова библијска изјава нам пружа кључ за то како хришћани могу сачувати моралну чистоћу — они треба да се чврсто држе учења Божје Речи и да признају да су њена морална мерила вођство за најбољи начин живота.

„Бог овог света“, Сатана Ђаво, покушава да придобије што више људи (2. Коринћанима 4:4). Библија показује да се он „претвара да је анђео светлости“. Они који поступају као он и тако му служе, чине исто (2. Коринћанима 11:14, 15). Они обећавају слободу и ужитке али су, као што каже Библија, и сами „робови покварености“ (2. Петрова 2:19).

Немојте дозволити да будете заведени у том погледу. Одбацивање Божјих моралних мерила води до горких последица. Писац једног псалма је рекао: „Спасење је далеко од злих, јер не траже [Божје] прописе“ (Псалми 119:155; Пословице 5:22, 23). Да ли смо уверени у то? Ако јесмо, заштитимо свој ум и срце од пропаганде која шири гледиште да је све дозвољено.

Међутим, многи размишљају на следећи немудар начин: ’Ако оно што радим није противзаконито, онда је све у реду.‘ Али, није тако. Наш небески Отац нам с љубављу пружа морално вођство, не да би нам живот учинио монотоним нити да би нас спутавао, већ да би нас заштитио. Он нас ’учи за наше добро‘ јер жели да избегнемо невоље и будемо срећни. Заиста, као што Библија научава, служење Богу „обећава живот — садашњи и будући“. То је „прави живот“, вечни живот у новом свету који је Бог обећао! (Исаија 48:17, 18; 1. Тимотеју 4:8; 6:19).

Упоредите добро које доноси слеђење библијских учења с болом који неминовно следи када се то не чини. Бити послушан Богу и имати његово одобравање заиста је најбољи начин живота! Бог нам обећава: „Ко мене слуша, спокојан ће бити и мирно ће живети, зла се не бојећи“ (Пословице 1:33).

Праведно људско друштво

Према Библији, кад овај свет прође, ’више неће бити злих‘. У њој такође пише: „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој“ (Псалми 37:10, 11; Пословице 2:20-22). Земља ће бити очишћена од свих трагова неморалности, што значи да више неће бити ни оних који одбијају да живе у складу са учењима која је Створитељ дао за наше добро. Они који воле Бога постепено ће претворити читаву земљу у рај сличан оном у ком је живео први људски пар (Постанак 2:7-9).

Помислите само како ће бити дивно живети на земљи која ће имати рајску лепоту! Међу онима који ће добити јединствену прилику да то виде биће и милијарде људи који ће бити ускрснути. Радујте се Божјим обећањима: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“ „[Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Псалми 37:29; Откривење 21:3, 4).

[Истакнути текст на 9. страни]

Они који су дубоко поштовали Бога преживели су крај древног света

[Слика на 10. страни]

Кад садашњи свет нестане, земља ће постати рај