Пређи на садржај

Пређи на садржај

Време благостања — за кога?

Време благостања — за кога?

Време благостања — за кога?

ЖИВИМО у свету у ком влада благостање. Можда вам је тешко да поверујете у то с обзиром на сву беду која нас окружује. Међутим, чињеница је да неке земље имају више новца него што могу да потроше. Процењује се да је у 2005. бруто светски производ, то јест укупна вредност свих роба и услуга произведених те године била већа од 47 билиона евра. Када би се та огромна сума поделила на светско становништво, свака особа на нашој планети добила би око 7 000 евра. А та сума расте.

Али, светско благостање је део велике ироније. Према једној недавно објављеној публикацији Уједињених нација, три најбогатије особе на свету поседују богатство које је веће од укупног бруто домаћег производа 48 најсиромашнијих земаља. Према подацима Програма УН за развој, две и по милијарде људи се бори да преживи с мање од два евра дневно. Стотине милиона људи су неисхрањене и није им доступна чиста вода за пиће.

У Сједињеним Државама, социолози се посебно баве групом људи који живе „на ивици сиромаштва“. Постоји велика вероватноћа да ће они који припадају тој групи запасти у сиромаштво. Упркос великом богатству којим њихова земља располаже, у таквој ситуацији се налази преко 50 милиона Американаца.

Зашто милиони живе у сиромаштву и беди иако се широм света огромне суме новца сливају у државне трезоре и на банковне рачуне? Зашто толико много људи има врло мало користи од све већег светског богатства?

[Истакнути текст на 3. страни]

Три најбогатије особе на свету богатије су од 48 најсиромашнијих земаља заједно

[Слика на странама 2, 3]

Деца која раде у овој фабрици опека зарађују око 0,40 евра дневно

[Извор]

© Fernando Moleres/ Panos Pictures

[Извор слике на 3. страни]

© Giacomo Pirozzi/Panos Pictures