Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гусеница за ручак

Гусеница за ручак

Гусеница за ручак

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ЗАМБИЈЕ

НЕКИ људи радије не би јели гусенице. Међутим, многи други уживају док једу такве меке посластице. У неким деловима Африке омиљено јело је гусеница малог пауновца (Imbrasia belina). Тамо је то створење нашироко познато као мопан гусеница, а име је добило по дрвету које му је омиљени домаћин, мопан дрвету. Житељи многих сеоских подручја једва чекају да сакупе ту вијугаву, хранљиву посластицу. „Оне су веома важан извор протеина“, каже Кит Легет из Друштва за заштиту природе „Калахари“. Те гусенице такође играју важну улогу у заштити често сувих и релативно неплодних шумовитих предела саване.

Почетком новембра, широм јужне Африке падају топле кише услед којих тло оживи. Милиони лутки које се налазе у земљи сада су отмени мољци. У року од неколико седмица, њихово потомство ће из сићушних јаја стасати у ларве, а затим у шарене, буцмасте „кобасице“.

У подручјима где преовлађују намирнице богате скробом као што су маниока и кукуруз, гусенице су добродошао додатак исхрани. Иако за већину нас гусенице нису на првом месту у јеловнику, чињеница да у себи имају преко 60 посто протеина чини их драгоценом намирницом, посебно тамо где су квалитетни протеини скупи или их нема пуно. Порција јестивих гусеница може се мерити са оброком од меса или рибе, и садржи приближно три четвртине протеина, витамина и минерала који су током дана потребни одраслој особи. Та мала створења су стварно хранљива!

Љубитељи гусеница се вероватно чуде што негде другде пољопривредници троше скупа хемијска средства у борби против тако хранљивих инсеката. Док милиони тих створења мљацкају, они претварају често неукусно, а понекад и отровно лишће у драгоцену храну. Све то се постиже без коришћења скупе пољопривредне опреме и трошкова за услуге ветеринара! Гусенице се сакупљају ручно и веома су корисна летина која је доступна уз минималан труд.

Мопан гусенице умногоме доприносе плодности и еколошкој равнотежи жбуновитих предела. Иако су величина и огроман апетит афричког слона импресивни, количина хране коју он поједе и свари занемарљива је када се упореди са оним што свари неугледна мопан гусеница. Током свог кратког живота од шест седмица, хорде гусеница поједу око десет пута више вегетације и оставе за собом скоро четири пута више ђубрива од слонова који се налазе на истом пашњаку. Није чудо што се маса гусеница увећа невероватних 4 000 пута! Стога не изненађује што се неконтролисано сакупљање гусеница одражава на плодност тла и његову еколошку равнотежу.

Како се те гусенице сакупљају? Сваке кишне сезоне жене из сеоских подручја се састају ради првог од два годишња сакупљања мопан гусеница. Оне неколико седмица сакупљају гусенице које затим очисте, скувају и оставе да се осуше. Међутим, сакупљање и припрема неких других јестивих гусеница захтевају посебну пажњу. Потребно је уклонити заштитне длаке или бодље које украшавају тела неких врста. Опрез је потребан и приликом припреме, пошто се неке гусенице хране биљкама које су отровне за људе. Након што се припреме, осушене гусенице се могу јести као хрскаве грицкалице, мада се чешће потапају у воду и кувају у вариву или се прже с парадајзом и црним луком.

Помисао да једете гусенице може у вама изазвати различите реакције, од знатижеље до нелагодности. Можда ћете одлучити да избегнете прилику да пробате те егзотичне ђаконије. Међутим, немојте заборавити да оне представљају важан извор хране богате протеинима и обезбеђују додатни доходак за многе породице у Африци.

[Слика на 26. страни]

Мопан гусеница представља драгоцену намирницу зато што је богата протеинима

[Слика на 27. страни]

Током њеног кратког живота од шест седмица, маса мопан гусенице се повећа 4 000 пута