Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је ваш живот предодређен?

Да ли је ваш живот предодређен?

Гледиште Библије

Да ли је ваш живот предодређен?

Док су два човека једног јутра ишла на посао, одлучила су да возе пречицом кроз улицу у којој је један од њих раније живео. Пролазећи кроз ту улицу, видели су како ватра куља кроз прозоре једне куће. Зауставили су камион и користећи мердевине које су имали са собом, спасли су мајку и петоро деце. „Можда је то била судбина“, речено је у једним новинама које су писале о тој несрећи.

МНОГИ људи сматрају да је за све оно што им се догоди, било добро или лоше, одговорна нека сила која је моћнија од њих. На пример, реформатор Жан Калвин који је живео у 16. веку, написао је: „Ми дефинишемо предодређеност као Божји вечни план помоћу кога је он одредио шта жели да учини са сваким човеком. Није све створио једнаке, већ неке унапред одређује за вечни живот а друге за вечно проклетство.“

Да ли Бог заиста унапред одређује шта ћемо чинити и каква ће бити наша коначна судбина? Шта Библија каже о томе?

„Логика“ предодређености

Неки који верују у предодређеност у основи размишљају на следећи начин: Бог је свезнајућ. Он све зна, чак и оно што ће се десити у будућности. Зна шта ће свака особа учинити са својим животом и зна тачно време и начин на који ће сваки човек умрети. Зато они мисле да, када особа треба да донесе неку одлуку, оно што изабере не може се разликовати од онога што је Бог већ предвидео и предодредио. У противном, Бог не би био свезнајућ. Да ли вам то звучи разумно? Погледајте до чега би то довело.

Уколико је нека сила већ одредила вашу будућност, онда је бескорисно да бринете о себи. У том случају, да ли ћете пушити или не, уопште не би утицало на ваше здравље и здравље ваше деце. Везивање сигурносног појаса током вожње колима уопште не би утицало на вашу сигурност. Али то је погрешан начин размишљања. Статистички подаци показују да особе које предузимају мере предострожности ређе страдају у несрећама. Немарност може водити до трагедије.

Осмотрите још један логичан аргумент. Ако би Бог изабрао да све зна унапред, онда би пре него што је створио Адама и Еву знао да га неће послушати. Али када је рекао Адаму да не сме јести с „дрвета спознања добра и зла“ јер ће умрети, да ли је Бог већ знао да ће Адам јести плод с тог дрвета? (Постанак 2:16, 17). Када је Бог рекао првом пару: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите, и владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“, да ли је он знао да је њихов предиван изглед да живе у рају осуђен на пропаст? Наравно да није (Постанак 1:28).

Уколико би Бог унапред знао све што ће неко урадити, онда би то значило да је он одговоран за све што се догађа — укључујући ратове, неправду и патњу. Да ли је то могуће? Јасан одговор на то питање налази се у ономе што је Бог рекао о себи.

„Изабери“

У Светом писму стоји да је ’Бог љубав‘ и да ’воли правду‘. Он је увек подстицао свој народ: „Мрзите зло, а волите добро“ (1. Јованова 4:8; Псалам 37:28; Амос 5:15). У многим приликама подстицао је своје верне слуге да изаберу исправан начин живота. На пример, када је Јехова склопио савез са древним Израелом, рекао им је преко Мојсија: „Данас за сведоке против вас узимам небеса и земљу: ставио сам пред тебе живот и смрт, благослов и проклетство. Зато изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство“ (Поновљени закони 30:19). Да ли је Бог унапред одредио какав ће избор ти појединци направити? Очигледно да није.

Исус Навин, вођа Божјег народа у древна времена, подстакао је своје сународнике: „Изаберите данас коме ћете служити... А ја и мој дом служићемо Јехови“ (Исус Навин 24:15). Слично томе, Божји пророк Јеремија је рекао: „Молим те, послушај Јеховин глас који ти преносим, па ће ти бити добро и твоја ће душа остати жива“ (Јеремија 38:20). Да ли би Бог који је праведан и пун љубави подстицао људе да чине добро да би добили награду, уколико би знао да су њихови напори осуђени на неуспех? Не. То би било лицемерно.

Стога, када доживите нешто добро или лоше, то није зато што је то већ било предодређено. Врло често су „непредвиђени догађаји“ једноставно последице одлука које су други људи донели — било да су те одлуке мудре или не (Проповедник 9:11). Оно што је пред вама није унапред одређено — вашу вечну будућност одредиће одлуке које ви будете доносили.

ШТА МИСЛИТЕ?

◼ Да ли је Бог унапред одредио да Адам и Ева сагреше? (Постанак 1:28; 2:16, 17)

◼ Које Божје особине су у супротности са идејом о предодређености? (Псалам 37:28; 1. Јованова 4:8)

◼ Какву одговорност ви имате? (Исус Навин 24:15)

[Истакнути текст на 13. страни]

Статистички подаци показују да особе које предузимају мере предострожности ређе страдају у несрећама