Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ићи код зубара?

Зашто ићи код зубара?

Зашто ићи код зубара?

ПРЕ појаве савремене стоматологије људи су обично патили од зубобоље и губитка зуба још од младости. Изглед многих људи нарушавали су тамни, криви зуби или то што су им неки зуби недостајали. Старије особе које нису имале зубе патиле су од неисхрањености и прерано умирале због тога што нису могле да жваћу храну. Данас, већина пацијената може да се ослободи зубобоље, сачува своје зубе до краја живота и има леп осмех. Како су се помоћу савремене стоматологије постигла ова три значајна циља?

Главни фактор у спречавању зубобоље и губитка зуба јесте превентивна стоматологија која наглашава едукацију пацијената и редовне контроле. Исус је рекао: „Не треба лекар здравима“ (Лука 5:31). Тако је некима едукација из оралне хигијене до те мере користила да им је ретко било потребно стоматолошко лечење. a Ипак, многи људи избегавају одлазак код зубара. Неки не воде рачуна о својим зубима јер су немарни. Друге одвраћа висока цена. Док се пак трећи плаше. Какве год да су ваше околности добро је да се запитате: Како ми зубар може помоћи? Да ли се исплати отићи код зубара? Да бисмо разумели колико је важна превентивна стоматологија, прво морамо разумети шта то зубари настоје да спрече.

Како настаје проблем са зубима

Зубари играју велику улогу у превенцији проблема који настају услед зубобоље и губитка зуба. Уз вашу сарадњу, зубари настоје да сузбију последице плака, то јест танког слоја бактерија који приања уз ваше зубе. Те бактерије напредују на остацима хране у устима. Оне претварају шећер у киселине које нападају зубну глеђ чинећи је порозном. На крају, на месту где је дошло до пропадања глеђи и стварања шупљине настаје каријес, то јест квар зуба. У овој фази не осећате никакву нелагодност, али када квар захвати зубну пулпу тада ћете осетити оштар бол.

Бактерије које стварају плак наносе вам невољу на још један начин. Ако добро не очистите плак, он ће отврднути стварајући наслагу која се назива каменац услед чега може доћи до упале и повлачења десни. Захваљујући томе настаје празнина између зуба и десни где се задржавају остаци хране који представљају гозбу за бактерије што може довести до инфекције ваших десни. Зубар вам може помоћи да ово стање држите под контролом али уколико се томе не посвети пажња, ткиво које окружује ваше зубе толико ће се оштетити да ће ваши зуби једноставно почети да испадају. На овај начин, изгуби се много више зуба него због каријеса.

Ваша пљувачка пружа одређену меру заштите од овог двоструког напада бактерија. Било да сте појели цео оброк или само један колачић потребно је између 15 и 45 минута да би пљувачка очистила ваша уста од остатака хране и неутралисала киселину из плака. То зависи од тога колико су уз ваше зубе прионули лепљиви шећер или остаци хране. Вероватно током тих минута дође до оштећења ваших зуба. Према томе, величина оштећења која настане на вашим зубима не зависи толико од количине шећера који сте унели већ од учесталости оброка и од тога колико често једете слаткише. Пошто је количина пљувачке мала док спавате, једна од најштетнијих ствари коју можете да урадите својим зубима јесте да једете или пијете нешто слатко, а затим одете на спавање а да нисте опрали зубе. С друге стране, каже се да ако после оброка жваћете жваке без шећера то ће повећати лучење пљувачке и заштитиће ваше зубе.

Превентивна стоматологија

Зубари препоручују да идете на редовне контроле једанпут или двапут годишње, у зависности од стања ваших зуба. Током тог прегледа зубар ће вероватно направити рендгенски снимак ваших зуба и пажљиво их прегледати да би проверио да ли има негде каријеса. Тиме што користи локалну анестезију и изузетно брзу бушилицу он обично може попунити било коју шупљину на коју наиђе, а да вам при том не створи бол. За оне који се посебно плаше, неки стоматолози данас користе ласер или гел који безболно уклања каријес, захваљујући којима се потреба за коришћењем брзе бушилице и локалне анестезије може смањити или потпуно избећи. Код деце, зубари посебну пажњу посвећују новим кутњацима да би видели да ли на гризној површини зуба, коју је тешко очистити четкицом, постоје фисуре, то јест јамице. Зубар може предложити да се такве јамице прекрију једним композитним заливачем да би површина зуба била глатка и лака за чишћење што га штити од квара.

Код одраслих, посебна брига зубара̂ јесте да спрече обољење десни. Уколико зубар наиђе на наслаге отврднутог каменца одлучиће да га саструже. Већина људи сваки пут када пере зубе пропушта да опере одређене делове, због чега вам зубар може показати како да побољшате технику прања зуба. Неки стоматолози упућују своје пацијенте код зубних техничара посебно обучених за оралну хигијену који ће им пружити ову важну услугу.

Реконструкција оштећених зуба

Уколико имате оштећене, криве зубе или вам неки недостају, биће вам драго да сазнате да зубари имају многе нове технике за реконструкцију зуба. Међутим, такви третмани су скупи па би требало да пазите да не трошите преко својих могућности. Ипак, многи сматрају да вреди уложити средства у то. Зубар може да вам помогне како бисте поново могли нормално да жваћете храну. Поред тога, може учинити да ваш осмех буде много лепши — што није безначајно с обзиром на то да ружни зуби могу утицати на квалитет вашег живота.

За предње зубе који су напукли или су променили боју зубар може предложити зубне фасете, можда од провидног порцелана који је веома сличан правој зубној глеђи. Зубне фасете се везују за површину оштећеног зуба и тако му дају нов облик и изглед. За зубе који су теже оштећени зубар може предложити стављање навлаке познате као круница. Круница, која може бити од злата или неког материјала који је јако сличан зубу, у потпуности покрива оно што је од њега остало и даје му изглед комплетног зуба.

Шта зубар може учинити ако изгубите неки зуб? Он може да направи парцијалну зубну протезу која се скида или један непокретни зубни мост који се ставља на суседне зубе између којих ће се налазити један или више вештачких зуба. Још једна могућност која постаје све популарнија јесте зубни имплантат. У виличну кост где је некада био зуб, стоматолог усађује један титанијумски кочић и када се кост и десни опораве, он повезује вештачки зуб с тим кочићем. Готово да нема разлике у односу на прави зуб.

Криви зуби не изгледају лепо, а и тешко их је чистити, што их чини подложним болестима. Уколико зуби неправилно расту то може стварати бол, а и жвакање је отежано. На срећу, стоматолози углавном могу кориговати такве проблеме помоћу протеза за исправљање зуба. Савремене протезе су мање уочљиве и нису им потребна тако честа подешавања, што је резултат недавних побољшања у дизајну.

Неки стоматолози посвећују све већу пажњу лечењу задаха из уста. Већина људи повремено има задах из уста док га други имају стално. Постоји неколико могућих узрока. Неки стоматолози могу да открију те специфичне узроке. У многим случајевима узрочници су бактерије које се често налазе на корену језика. Од помоћи може бити прање или стругање језика као и жвакање жваке без шећера чиме се повећава количина пљувачке. Посебно је важно опрати зубе након конзумирања млечних производа, меса или рибе.

Победити страх

Уколико вас одлазак код зубара чини веома нервозним, зубар ће желети да вам помогне да победите страх. Зато му реците како се осећате. Договорите се с њим за сигнал руком како бисте му ставили до знања да осећате бол или да сте уплашени. Многи пацијенти су увидели да им то даје већу сигурност.

Можда се плашите да вас не изгрди. Можда вас брине то да ће вас зубар прекорити због тога што нисте више бринули о својим зубима. Међутим, пошто такве примедбе нису добре за њихов посао, страх да ћете бити критиковани је вероватно неоснован. Већини зубара је у интересу да љубазно разговара са својим пацијентима.

Због тога што се плаше великих издатака многи људи избегавају одлазак код зубара. Уколико је могуће, боље је да преглед обавите сада јер тиме можете избећи проблеме и скупо лечење касније. У многим местима постоје различити нивои стоматолошких услуга које су свима приступачне. Чак и стоматолошке ординације које имају најосновнију опрему, вероватно имају веома брзу бушилицу а често и апарат за снимање зуба. Зубари већину интервенција могу обавити без пуно непријатности по пацијента. Цена локалне анестезије је ниска тако да је приступачна већини људи, чак и онима са ограниченим материјалним средствима.

Зубари су посвећени томе да уклоне бол, а не да га проузрокују. Лечење зуба више није неко трауматично искуство као што га вероватно памте ваше баке и деке. Пошто здрави зуби доприносе побољшању општег здравља и могу вам помоћи да у још већој мери уживате у животу, зашто не бисте отишли код свог зубара? Можда ћете бити пријатно изненађени.

[Фуснота]

a Овај чланак скреће пажњу на то шта зубар може учинити да би помогао пацијенту. Више информација о томе шта ви можете учинити да бисте заштитили своје зубе можете пронаћи у чланку „Сачувајте лепоту свог осмеха“, у издању Пробудите се! од 8. новембра 2005.

[Дијаграм на 29. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Анатомија здравог зуба

Круница

Глеђ

Зубна кост

Зубна пулпа с нервима и крвним судовима

Корен

Зубне десни (гингива)

Кост

[Дијаграм на 29. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Каријес

Шупљина

Пломба спречава ширење каријеса

[Дијаграм на 29. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Обољење десни

Плак треба очистити четкицом за зубе и концем

Каменац је тешко отклонити и може довести до повлачења десни

Повлачење десни

[Дијаграм на 30. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Реконструкција зуба

Зубна фасета приања уз сам зуб

Навлака

Имплантат

Мост се навлачи на суседне зубе између којих се налази вештачки зуб