Пређи на садржај

Пређи на садржај

Никад више роб алкохола

Никад више роб алкохола

Никад више роб алкохола

Алкохолна пића могу допунити оброк када се умерено користе или допринети пријатној атмосфери на некој свечаности. Међутим, неки због алкохола упадају у озбиљне проблеме. Осмотрите следеће искуство човека који је успео да се ослободи робовања злоупотреби алкохола.

И САДА ми је тешко када говорим о напетој атмосфери која је владала у нашем дому. Тата и мама би почели да пију. Затим би тата тукао маму. Често би тукао и мене. Имао сам свега четири године када су моји родитељи решили да се раздвоје. Сећам се да сам се преселио код баке.

Осећао сам се потпуно непожељним. Када сам имао седам година, тихо бих се ушуњао у подрум како бих пио домаће вино, што ми је изгледа ублажавало тугу. У мојој дванаестој години, мајка и бака су се жестоко посвађале због мене. Мама се толико разљутила да ме је гађала вилама. Успео сам да се измакнем и останем неозлеђен! То није био једини пут да ми је живот био у опасности. Међутим, ожиљци на мом телу нису били толико дубоки колико су то били емоционални ожиљци дубоко у мени.

Са 14 година сам већ редовно пио. На крају сам у 17. години побегао од куће. То што сам пио пружало ми је осећај независности и постао сам веома агресиван, па сам стварао проблеме у локалним бифеима. Опијање ми је било једино задовољство у животу. У току само једног дана, попио бих пет литара вина, неколико флаша пива, а такође и неко жестоко пиће.

Када сам се оженио, моје опијање је створило велике проблеме мојој жени. Постајао сам све агресивнији и огорченији тако да сам тукао њу и децу, стварајући исту ужасну атмосферу у којој сам одрастао. Трошио сам на алкохол скоро сав новац који сам зарађивао. Нисмо имали намештај, па смо супруга и ја спавали на поду. Нисам имао смисао живота и нисам се трудио да поправим нашу ситуацију.

Једног дана разговарао сам с једним Јеховиним сведоком. Питао сам га зашто постоји толико много патње и он ми је у Библији показао Божје обећање о свету без проблема. То ме је навело да почнем да проучавам Библију са Сведоцима. Како сам примењивао библијска учења и све мање пио, наш породични живот се умногоме побољшао. Па ипак, разумео сам да ћу морати да решим свој проблем са алкохолом ако желим да служим Јехови на прихватљив начин. Након тромесечне борбе, ослободио сам се алкохола. Шест месеци касније, предао сам живот Богу и симболизовао то крштењем.

Након што сам престао да робујем алкохолу, могао сам да вратим дугове. С временом сам купио кућу и ауто којим идемо на састанке у Дворану и у проповедање од врата до врата. Напокон имам самопоштовање.

Понекад ми на неком дружењу понуде пиће. Многи не знају колико страховиту борбу водим и да је довољно само једно пиће да се вратим старој навици. У мени још увек тиња жеља за алкохолом. Потребна је усрдна молитва и одлучност да бих имао снагу да одбијем алкохолно пиће. Када сам жедан, пијем колико год могу било шта што не садржи алкохол. Сада има већ десет година како нисам попио ниједно алкохолно пиће.

Јехова може учинити оно што човек није у стању. Он ми је помогао да доживим слободу за коју никад нисам веровао да је могућа! Још увек патим од емоционалних ожиљака из детињства и водим сталну борбу с негативним размишљањем. С друге стране, срећан сам што имам добар однос с Богом, праве пријатеље у скупштини и дивну породицу која верује у исто што и ја. Супруга и деца ме свим срцем подупиру у мојој борби са алкохолом. Моја супруга каже: „Раније ми је живот био ужасан. Данас сам толико захвална Јехови што имам диван породични живот са супругом и двоје деце“ (Приложено).

[Истакнути текст на 21. страни]

Са 14 година сам већ редовно пио

[Истакнути текст на 22. страни]

Јехова може учинити оно што човек није у стању

[Оквир/Слике на 22. страни]

БИБЛИЈА И АЛКОХОЛ

◼ Библија не осуђује коришћење алкохола. Она каже да је „вино [које] весели срце човеково“ Божји дар човечанству (Псалам 104:14, 15). Библија такође говори о виновој лози као о знаку напретка и сигурности (Михеј 4:4). У ствари, прво чудо које је Исус Христ учинио било је претварање воде у вино на једној свадби (Јован 2:7-9). Када је апостол Павле чуо за Тимотејеве ’честе болести‘, препоручио му је да пије „по мало вина“ (1. Тимотеју 5:23).

◼ Библија осуђује неумерено коришћење алкохола:

„Пијанице... неће наследити краљевство Божје“ (1. Коринћанима 6:9-11)

„Не опијајте се вином, у коме је разузданост“ (Ефешанима 5:18)

„Коме јао? Коме немир? Коме свађе? Коме бриге? Коме ране без разлога? Коме очи мутне? Онима који дуго остају уз вино, онима који иду и траже вино опојно. Не гледај на вино кад се румени, кад се светлуца у чаши, кад глатко клизи. На крају уједа као змија, испушта отров као отровница. Очи ће твоје видети чудне призоре и срце ће твоје говорити изопачене ствари“ (Пословице 23:29-33)

Као што је показано у пропратном чланку, неки који су имали проблем са алкохолом мудро су одлучили да га у потпуности избегавају (Матеј 5:29).