Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

У једном просечном канадском домаћинству, од укупно утрошене струје 5 посто одлази на струју која се потроши када су електрични апарати остављени на стендбају (NATIONAL POST, КАНАДА)

Резултати једне анкете показују да Руси сматрају да су најважнији задаци које влада треба да изврши борба „против корупције“ и „ограничавање раста цена“ (ПРАВДА, РУСИЈА)

Према једном истраживању, око 26,4 посто ученика петог и шестог разреда с Тајвана „размишљало је о томе да одузме себи живот“ (THE CHINA POST, ТАЈВАН)

„Иако је технологија допринела томе да се дужина радне недеље у САД током протеклог века смањи за 38 посто, запослени немају више слободног времена због тога што дуже путују на посао, као и због додатног школовања и обимнијих кућних послова“ (FORBES, СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ)

У развијеним земљама је између 2003. и 2004. количина гасова који изазивају ефекат стаклене баште порасла за 1,6 посто, достижући тако „највиши ниво у последњих више од десет година“ (REUTERS, ОСЛО, НОРВЕШКА)

Несташица воде у Кини

Кина има озбиљних проблема због „загађења воде и недостатка чисте воде“. У већини градова постоје постројења за пречишћавање отпадних вода, али многи немају довољно новца да их користе. „Већина река, језера и канала загађена је непречишћеним отпадним водама из фабрика и домаћинстава као и услед падавина у којима се налазе пестициди с фарми“, извештавају новине The Wall Street Journal. Поред тога, „око 300 милиона људи нема приступ чистој пијаћој води“. Ситуација је „суморна“ каже се у тим новинама и све је гора.

„Ко сте ви? Јеховини сведоци?“

На плажама италијанског острва Елба туристима су прошле године прилазили млади католици који су се одазвали на позив бискупа из бискупије Маса Маритима-Пјомбино. Бискуп је рекао тим младима да уколико желе да буду и остану хришћани, треба да о својој вери говоре другима. То је изненадило туристе. Према новинама Il Tempo, најчешћа реакција с којом су се ти омладинци сретали била је: „Ко сте ви? Јеховини сведоци?“

Музика је повезана са сексуалношћу

Тинејџери који слушају музику с „вулгарним текстовима“ вероватно ће „раније постати сексуално активни од вршњака који радије слушају песме другачијег садржаја“, показују резултати једног истраживања о коме је известио Асошиејтед прес. „Песме у којима се мушкарци приказују као ’они који мисле само на секс‘, а жене као сексуални објекти, и у којима се отворено указује на полне односе вероватно ће подстаћи тинејџере да се рано упусте у такво понашање него песме где је указивање на полне односе индиректно и у којима се говори о постојаним везама“, речено је у том извештају. Примећено је да „родитељи, просветни радници и сами тинејџери треба да буду много опрезнији када су у питању текстови песама и њихове поруке.“

Расипни потрошачи

На основу истраживања Аустралијског института, установљено је да су Аустралијанци током 2004. године бацили храну у вредности од 5,3 милијарде долара (3,1 милијарда евра). То је преко 13 пута више од своте новца коју су Аустралијанци приложили за помоћ другим земљама 2003. године. На ствари и услуге које веома ретко или никада не користе, они годишње потроше више од 10,5 милијарди долара (6,2 милијарде евра) — више него што та земља улаже у универзитете и путеве.