Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чему се сиромашни могу надати?

Чему се сиромашни могу надати?

Чему се сиромашни могу надати?

САСВИМ је на месту да се марљивим радом зарађује за живот, све док су они који вредно раде одговарајуће награђени за то. Ево шта је о томе рекао један библијски писац: „Сазнао сам да за њих нема ништа боље него да се радују... и да сваки човек једе и пије и ужива у добру од свег труда свога. То је дар од Бога“ (Проповедник 3:12, 13).

Међутим, као што смо видели, светски економски систем захтева од запослених да много раде, али их често недовољно награђује за то. Многи остају сиромашни и свакодневно се боре да саставе крај с крајем. Живот им је такав да ретко кад могу да се ’радују‘ и ’уживају у добру‘. Иако се светско богатство знатно увећало, скоро половина човечанства изостављена је из расподеле тог обиља.

Бог брине за сиромашне

Створитељ човечанства, Јехова Бог, није задовољан том ситуацијом. Он је саосећајан према сиромашнима. У Библији читамо: „[Бог] сигурно неће заборавити јаук [невољника]“ (Псалам 9:12). Јехова је Бог који брине за сиромашне.

Говорећи о Јехови, Библија каже: „Теби се препушта несрећник, сироче. Ти си помоћник његов“ (Псалам 10:14). Запазите да овај библијски стих говори о онима који пате као о појединцима. a Бог брине о сваком од њих и узима у обзир њихове потребе. Њему је свака особа драгоцена и вредна пажње. Јехова позива људе из свих економских слојева да уче од њега и буду његови пријатељи.

Једна од ствари које људи уче од Бога јесте показивање самилости и саосећања према другима. Јеховини сведоци сматрају себе једном великом духовном породицом. Они цене једни друге и међу њима цвета права хришћанска љубав. Господ Исус Христ је једном рекао својим следбеницима: „Ви сте сви браћа“ (Матеј 23:8). Према томе, сви који прихвате позив да на исправан начин обожавају Бога постају део братства у ком се вредност човека не мери према његовом богатству. Они брину једни за друге и међусобно се храбре током тешких времена.

Библијска начела могу помоћи да се ублаже недаће које доноси сиромаштво. Свето писмо показује да Бог осуђује злоупотребу алкохола и нечисте поступке као што је коришћење дувана (Пословице 20:1; 2. Коринћанима 7:1). Особа која живи у складу с тим начелима штеди новац који би иначе био протраћен на штетне навике. Она је поштеђена болести које су последица пушења и опијања, а самим тим и трошкова лечења. Библија нас такође учи да одбацимо материјалистички начин размишљања и похлепу (Марко 4:19; Ефешанима 5:3). Особа која је у том погледу послушна Божјој Речи такође неће расипати свој новац коцкајући се.

Као што следеће искуство потврђује, библијска начела су практична за свакодневни живот чак и у крајњој немаштини.

У једној земљи с високом стопом незапослености, једна радница је ризиковала да изгуби посао јер је питала свог шефа за слободно време како би присуствовала хришћанским састанцима. Шеф ју је због тога лако могао отпустити. Али десило се супротно — уважио је њен захтев, што је изненадило и њу и остале запослене. Осим тога, рекао јој је да жели да остане у фабрици и похвалио је као „примерног радника“. Зашто?

Та радница је Јеховин сведок и живи у складу с библијским начелима. Пошто је желела да ’у свему поштено поступа‘, није лагала нити крала и тако је стекла репутацију поштене особе (Јеврејима 13:18). Из послушности надахнутом начелу које се налази у Колошанима 3:22, 23 обављала је свој посао „целом душом“. То значи да је слушала свог послодавца и сваког дана марљиво и савесно радила читаво радно време.

Наравно, ми живимо у економском систему у ком преовладава себичност а стицање профита је на првом месту. Неки који дубоко поштују библијска начела можда још увек морају да мукотрпно раде за храну, одећу и стан. Али они имају чисту савест пред Створитељем и радују се бољим временима која предстоје захваљујући ономе што ће учинити Јехова, „Бог који даје наду“ (Римљанима 15:13).

Трајно решење за сиромаштво

Из Библије сазнајемо да Бог осуђује оне који поступају неправедно и тлаче сиромашне. Божја надахнута Реч каже: „Тешко онима који доносе неправедне прописе, који стално пишу и саме невоље исписују, како би убоге на суду одбили и невољницима... отели правду, да би удовице постале њихов плен и да би опљачкали чак и сирочад!“ (Исаија 10:1, 2). Било да намерно занемарују потребе сиромашних или то чине у незнању, они који контролишу економију данашњег људског друштва део су угњетавачког система који ће Свемоћни Бог окончати.

Онима који угњетавају друге пророк Исаија је поставио једно озбиљно питање: „Шта ћете чинити у дан обрачуна и пропасти, кад дође издалека?“ (Исаија 10:3). Јехова ће уклонити такве људе када уништи неправедни систем који они подупиру.

Али Божја намера није само да предузме акцију против оних који угњетавају друге већ и да људима доброг срца омогући да живе у праведном свету. Путем једног узвишенијег облика владавине он ће пружити свим људима испуњен, радостан живот, без сиромаштва. У то време, неће вам бити потребно велико наследство, добре везе или вештина пословања да бисте уживали у просперитету. Како можемо бити сигурни да ће се таква промена заиста догодити?

Исус Христ, кога је Јехова поставио за владара над човечанством, говорио је о тој дивној будућности као о ’поновном стварању‘ (Матеј 19:28). Те речи означавају обнову, почетак новог живота за људе. Тиме што је користио израз ’поновно стварање‘, Исус је истакао да ће праведни људи имати прилику да живе онако како то жели Јехова, наш Створитељ који нас воли. Међу многим добрим стварима које ће он тада учинити за човечанство биће и трајно уклањање економских проблема који оптерећују многе.

О владавини Исуса Христа се у Библији говори на пророчански начин: „Он [ће] избавити убогога који у помоћ зове, невољника и сваког ко помоћника нема. Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти. Од тлачења и насиља откупиће душу њихову, крв њихова биће драгоцена у очима његовим“ (Псалам 72:12-14).

И ви се можете радовати тој дивној будућности. Али, Бог очекује да га они који желе да живе у том новом свету најпре упознају и врше његову вољу. Доносите мудре одлуке на темељу онога што сте научили из Божје Речи. Живите с надом у предивну будућност коју је Бог припремио за човечанство. Нећете се разочарати. Божја Реч обећава: „Сиромах неће заувек заборављен бити, нити ће нада кротких икада пропасти“ (Псалам 9:18).

[Фуснота]

a Божја брига за оне који пате истакнута је и у Псалму 35:10 и 113:7.

[Истакнути текст на 9. страни]

И ви се можете радовати дивној будућности

[Оквир/Слика на 10. страни]

Да ли да се преселим у богатију земљу?

Божја Реч не прописује људима где треба да живе и раде. Међутим, библијска начела могу помоћи особи да одлучи да ли је препоручљиво да се пресели у другу земљу из економских разлога. Осмотрите следећа питања и библијска начела која су с њима повезана.

1. Да ли сам заведен преувеличаним причама? У Пословицама 14:15 пише: „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на кораке своје.“ Након што се преселио у богату земљу, један човек из Источне Европе је рекао: „Причали су ми да новац овде расте као лишће на дрвећу. Ја још нисам нашао то дрвеће.“

2. Да ли имам уравнотежено гледиште о потребама своје породице? Да ли увиђам разлику између потреба и нереалних жеља? Муж и отац је одговоран да се брине за материјалне потребе своје супруге и деце (1. Тимотеју 5:8). Али очеви такође имају одговорност пред Богом да васпитавају своју децу у моралном и духовном погледу (Поновљени закони 6:6, 7; Ефешанима 6:4). Отац може пружити породици више у материјалном погледу ако се пресели негде због посла. Али, он својој деци не може пружити потребну моралну и духовну поуку ако их не виђа седмицама, месецима или годинама.

3. Да ли сам свестан да смо због дуготрајне раздвојености моја супруга и ја у опасности да починимо прељубу? Божја Реч саветује супружнике да узму у обзир сексуалне потребе свог брачног друга (1. Коринћанима 7:5).

4. Да ли увиђам да због илегалног уласка у неку земљу могу сносити озбиљне законске последице? Прави хришћани су обавезни да буду послушни закону (Римљанима 13:1-7).

[Слике на странама 8, 9]

Било да смо богати или сиромашни, корисно је да следимо библијска начела

[Извор слике на 7. страни]

Горе: © Trygve Bolstad/Panos Pictures