Пређи на садржај

Пређи на садржај

Које је исправно гледиште о новцу?

Које је исправно гледиште о новцу?

Гледиште Библије

Које је исправно гледиште о новцу?

„НОВАЦ је заштита“, каже Библија (Проповедник 7:12). Пошто новцем можемо обезбедити храну, одећу и кров над главом, он нас штити од потешкоћа повезаних са сиромаштвом. Заиста, у материјалном погледу, новцем се може купити скоро све. „Новац прибавља све“, каже се у Проповеднику 10:19.

Божја Реч нас подстиче да марљиво радимо како бисмо имали средства којима можемо да подмиримо личне и породичне потребе (1. Тимотеју 5:8). Поштен и марљив рад ствара осећај задовољства, достојанства и сигурности (Проповедник 3:12, 13).

Такође, марљив рад нам омогућава да будемо великодушни у материјалном погледу. „Више усрећује давање него примање“, рекао је Исус (Дела апостолска 20:35). Таква срећа настаје када драговољно користимо своја средства да бисмо помогли онима којима је то потребно, посебно сухришћанима, или да бисмо купили поклон некоме кога волимо (2. Коринћанима 9:7; 1. Тимотеју 6:17-19).

Исус је подстицао своје следбенике да буду великодушни не само у ретким приликама већ да им то постане навика, то јест начин живота (Лука 6:38). Исто начело се примењује и када је у питању финансијско подупирање дела проповедања о Краљевству (Пословице 3:9). Заиста, својом великодушношћу у том погледу стичемо пријатељство Јехове и његовог Сина (Лука 16:9).

Чувајте се „љубави према новцу“

Себичне особе ретко кад нешто дају, и када то чине, понекад имају неки скривени мотив. Често је њихов проблем љубав према новцу који, супротно њиховим очекивањима, обично не доноси срећу. „Љубав према новцу корен [је] сваког зла и због ње су неки одлутали од вере и нанели себи многе патње“, записано је у 1. Тимотеју 6:10. Зашто љубав према новцу не доноси никакво задовољство већ чак наноси штету?

Један разлог је тај што похлепна особа гаји незаситу глад за богатством. „Ко воли сребро, никад му није доста сребра“, стоји у Проповеднику 5:10. Због тога, они који воле новац стварају сами себи бескрајну фрустрацију. Штавише, због тога што су похлепни имају лоше односе с другима, несрећан породични живот и чак се не могу одморити. „Сладак је сан ономе ко служи, било да једе мало или много, а богатство не да богатоме да спава“ (Проповедник 5:12). Што је најважније, Бог не одобрава љубав према новцу (Јов 31:24, 28).

И у библијским извештајима и у световној историји постоји пуно примера људи који су крали, извртали правду, проституисали се, убијали, издавали друге и лагали — све због новца (Исус Навин 7:1, 20-26; Михеј 3:11; Марко 14:10, 11; Јован 12:6). На почетку своје службе, Исус је позвао једног ’врло богатог‘ младог поглавара да га следи. Нажалост, тај човек је одбио ту предивну прилику зато што би то неповољно утицало на његову финансијску ситуацију. Исус је на то рекао: „Како ће тешко богати ући у Божје краљевство!“ (Лука 18:23, 24).

Сада, у „последњим данима“, хришћани морају бити посебно опрезни јер су људи углавном, како је и проречено, „похлепни за новцем“ (2. Тимотеју 3:1, 2). Прави хришћани који су и даље свесни својих духовних потреба, нису захваћени тим таласом похлепе, јер имају нешто што је много вредније од новца.

Нешто боље од новца

Иако је рекао да је новац заштита, краљ Соломон је додао да је и ’мудрост заштита‘ зато што ’чува живот ономе ко је има‘ (Проповедник 7:12). Шта је тиме мислио? Соломон је овде указао на мудрост која се темељи на тачном познавању Светог писма и здравом страху од Бога. Таква мудрост је много вреднија од новца јер може сачувати особу од небројених замки у животу и чак спречити превремену смрт. Такође, попут круне, права мудрост узвисује особе које је поседују и чини их достојним поштовања (Пословице 2:10-22; 4:5-9). Будући да таква мудрост доноси Божју наклоност, она се назива „дрво живота“ (Пословице 3:18).

Они који искрено желе да стекну такву мудрост и који су спремни да је траже, откривају да је она надохват руке. „Сине мој, ако... призовеш разум и завапиш за разборитошћу, ако све то тражиш као сребро и ако трагаш за свим тим као за скривеним благом, тада ћеш разумети шта значи имати страх од Јехове и знање о Богу наћи ћеш. Јер Јехова даје мудрост, из његових уста долази знање и разборитост“ (Пословице 2:1-6).

Будући да више вреднују мудрост од новца, прави хришћани осећају мир, радост и сигурност, што недостаје онима који воле новац. У Јеврејима 13:5 стоји: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате. Јер [Бог] је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити‘“. Новац не пружа такву сигурност.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ На који начин новац служи као заштита? (Проповедник 7:12)

◼ Зашто је мудрост коју даје Бог вреднија од новца? (Пословице 2:10-22; 3:13-18)

◼ Зашто треба да избегавамо љубав према новцу? (Марко 10:23, 25; Лука 18:23, 24; 1. Тимотеју 6:9, 10)