Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Према једном истраживању, приликом порођаја царским резом постоји више од три пута већа опасност да ће мајка умрети, него приликом порођаја природним путем (OBSTETRICS AND GYNECOLOGY, САД)

Научник Стивен Хокинг поставио је следеће отворено питање на Интернету: „Како ће људска раса опстати наредних 100 година у свету у ком влада хаос у политици, друштву и животној средини?“ Месец дана касније, он је признао: „Не знам одговор на то питање. Зато сам га и поставио да подстакнем људе да размишљају о томе и да буду свесни опасности с којима се суочавамо“ (THE GUARDIAN, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА)

Од 37 милиона становника у Танзанији, сваке године између 14 и 19 милиона оболи од маларије. „Та болест годишње у земљи однесе око 100 000 живота“ (THE GUARDIAN, ТАНЗАНИЈА)

Рибе штите залихе воде

Бројни северноамерички градови користе плавошкргу сунчаницу, рибу која је веома осетљива на хемикалије у свом окружењу, да би контролисали квалитет воде за пиће. У извештају Асошиејтед преса објашњено је: „Риба се налази у резервоарима кроз које непрестано циркулише вода која је намењена градској потрошњи, док сензори даноноћно прате промене у дисању, откуцајима срца и начину пливања плавошкрге сунчанице, до чега долази уколико се у води појаве отровне материје.“ У извештају стоји да је једном приликом у Њујорку „та риба два сата пре... било ког другог детектора реаговала на појаву дизел-горива у води“, и тако спречила да отровне материје доспеју у воду намењену градској потрошњи.

Количина никотина у порасту

Док су здравствене кампање подстицале пушаче да прекину с том навиком, компаније за производњу дувана „неприметно су производиле цигарете које стварају већу зависност“ повећавајући количину никотина у њима за „10 посто у последњих шест година“, извештава се у новинама The New York Times. Један нови тест, за који се сматра да реалније приказује стварне навике пушача, открио је да дуванске компаније покушавају да „придобију нове младе пушаче и да отежају старијима да прекину с пушењем“. У тестовима је „откривено да практично све марке [цигарета] ослобађају количину никотина која је довољна да проузрокује веома јаку зависност“.

Вештачка рука којом управља мозак

Један човек из Сједињених Држава коме су након једне несреће обе руке ампутиране до рамена, сада користи вештачку руку коју покреће путем мисли. Може се пењати на мердевине, користити ваљак за кречење и чак може да загрли своје унуке. „Његова лева рука је бионички уређај којим управља његов мозак“, објашњава ТВ мрежа CNN. „Он помисли: ’Стегни шаку‘ и електрични сигнали који се шаљу кроз нерве преусмерене хируршким путем извршавају наредбу.“ Електроде региструју мишићну активност која настаје на основу сигнала из мозга и прослеђује те сигнале компјутеру у руци. Компјутер активира механизам у вештачкој руци, тако да њени делови опонашају покрете правог лакта и шаке.

Хиљаде нових врста!

Скоро 17 000 нових врста открије се сваке године, извештавају новине Fenua Info с Тахитија. Око три четвртине тих нових врста су инсекти, али такође има око 450 кичмењака, међу којима је 250 врста риба и 20 до 30 врста сисара. Две трећине тих сисара су глодари и слепи мишеви и „у просеку“, каже се у новинама, „сваке године открије се један нови примат“, за шта научници кажу да је зачуђујуће. На списку новооткривених врста налазе се и дрвеће и биљке.