Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тежња за богатством — како може утицати на вас

Тежња за богатством — како може утицати на вас

Тежња за богатством — како може утицати на вас

У СВЕТУ у ком више од 850 милиона људи гладује, тешко је замислити да би богатство могло да буде узрок проблема. Али да ли сте запазили да библијски стих који је цитиран у претходном чланку не осуђује поседовање новца или богатства, већ упозорава на опасност коју представља љубав према новцу и одлучност да се стекне богатство? Шта се дешава кад су људи обузети жељом за богатством и стварима које се могу купити новцем? Осмотримо најпре како то делује на њихову децу.

Шта се дешава са децом

Процењује се да у Сједињеним Државама једно дете за само годину дана у просеку види 40 000 ТВ реклама. Додајте томе видео-игрице, савремене музичке плејере, компјутерске програме и фирмирану одећу — све оно што деца виде у продавницама и код својих другара — и затим покушајте да замислите праву бујицу захтева којима онда засипају своје родитеље. Неки родитељи испуњавају деци сваку жељу. Зашто то чине?

Пошто су у младости скромно живели, неки жарко желе да својој деци пруже све како она не би мислила да им је нешто ускраћено. Други родитељи се прибојавају да ће деца престати да их воле ако им не испуњавају жеље. „Они желе да буду најбољи пријатељи својој деци и да се она лепо забављају“, рекла је једна жена која је међу оснивачима групе за пружање подршке родитељима у Боулдеру, у Колораду. Неки родитељи се надају да ће бројни поклони надокнадити то што много више времена проводе на послу него са својом децом. Још један разлог може бити што након дуге, стресне седмице на послу родитељ понекад једноставно није спреман за расправу која неминовно следи након одговора: „Не, не можеш то добити.“

Да ли је за децу добро или лоше кад им родитељи купују све што она пожеле? Звучи иронично, али искуство показује да су размажена деца, уместо да више воле маму и тату, углавном незахвална. Она чак и не цене поклоне за које су упорно мољакала. Директорка једне средње школе је рекла: „Из искуства знам да кад им се одмах испуни свака жеља, деци често након само две недеље досаде ствари које су тражила.“

Шта се дешава с размаженом децом кад одрасту? Према часопису Newsweek, истраживања показују да она постају особе које „тешко излазе на крај са животним разочарањима“. Пошто никад нису научили да треба да се потруде за оно што желе, неки од њих доживљавају неуспехе у школи, на послу и у браку, због чега остају финансијски зависни од својих родитеља. Такође могу бити склони анксиозности и депресији.

И поред свега што имају, размажена деца су заправо ускраћена за нешто вредно. Она не умеју да цене вредност рада, лишена су самопоштовања и способности да осећају задовољство због добрих особина које поседују. Психотерапеут Џеси О’Нил упозорава: „Кад поучавате децу да могу имати све што пожеле кад год то пожеле, осуђујете их на живот пун јада.“

Како је са одраслима?

Ако сте у браку, „без обзира на то колико сте заједно или какво је ваше материјално стање, ваша следећа свађа ће вероватно бити око новца“, извештава се у часопису Psychology Today. Такође се примећује да „начин на који један пар решава несугласице и разочарања у погледу новца показује да ли ће дугорочно гледано њихов брак успети или ће се окончати“. Нема сумње да брачни пар који новцу и материјалним стварима придаје превелики значај доводи свој брак у опасност. У ствари, процењено је да су у 90 посто развода пресудну улогу одиграле свађе око новца.

Чак и ако супружници остану заједно, квалитет њиховог брака може бити знатно нарушен ако су они првенствено усредсређени на новац и на луксуз који им он може омогућити. На пример, уколико су у дуговима, они лако могу постати раздражљиви и склони томе да лако плану, окривљујући једно друго за финансијске проблеме. У неким случајевима супружници врло мало времена проводе заједно јер је свако од њих заокупљен оним што поседује. Шта се дешава кад једно од њих купи нешто скупо и то крије од свог брачног друга? Такви поступци их удаљавају једно од другог, стварају осећај кривице и неповерење, што постепено разара брак.

Један мањи број људи, било да су у браку или не, угрозио је или чак изгубио свој живот због љубави према новцу. У Јужноафричкој Републици, притисак да се оствари успех по материјалистичким мерилима која су карактеристична за западни свет, довео је неке до ивице самоубиства. У Сједињеним Државама један човек је убио своју супругу, њиховог 12-годишњег сина и себе, по свему судећи због финансијских проблема.

Наравно, већина људи не изгуби живот због тога што жели да се обогати. Па ипак, лако се може десити да им живот прође док су они заокупљени стицањем богатства. Осим тога, квалитет њиховог живота може бити нарушен уколико стрес на послу или напетост због новца проузрокују нападе панике, несаницу, хроничну главобољу или чир, што су све здравствени проблеми који могу скратити живот. Чак и ако човек на крају увиди потребу да промени своје приоритете, може бити прекасно. Можда је већ изгубио поверење брачног друга, деци је већ нанета емоционална штета, а његово здравље је можда разорено. Можда се нешто од тога може поправити, али то ће захтевати пуно труда. Такви људи су заиста „нанели себи многе патње“ (1. Тимотеју 6:10).

Шта ви желите?

Већина људи жели срећну породицу, добро здравље, смисаон посао и довољно новца за удобан живот. Да би се испунила сва четири услова, потребна је равнотежа, а кад неко превелику важност придаје новцу, та равнотежа је нарушена. Повратак на прави пут за многе може значити прихватање слабије плаћеног посла, пресељење у мањи стан или кућу, јефтинији аутомобил или нижи положај у друштву. Колико људи је спремно да се одрекне таквих удобности зарад узвишенијих вредности? „Знам да ми те ствари нису потребне“, признала је једна жена, „али тако је тешко одрећи их се!“ И други желе да то учине, али чекају да то неко други почне пре њих.

Како је с вама? Ако већ имате уравнотежено гледиште о новцу и поседима, заслужујете похвалу. Или можда на брзину читате овај чланак јер ваш животни стандард захтева превише вашег времена? Да ли сте међу онима који осећају потребу да се одрекну неких ствари зарад бољег физичког и емоционалног здравља? Онда поступајте одлучно пре него што материјалистички начин живота угрози вашу породицу. У оквиру на овој страни описани су неки кораци које можете предузети како бисте поједноставили свој живот.

Кад породица има уравнотежен став према материјалним стварима, то сваком њеном члану користи у физичком и емоционалном погледу. Међутим, хришћани имају додатни разлог — они не желе да због новца и поседа изгубе добар однос с Богом. Како материјализам може угрозити нечије духовно здравље и како се то може спречити? Одговор на ово питање налази се у следећем чланку.

[Истакнути текст на 5. страни]

Често су размажена деца незахвална и брзо им досаде ствари које су тражила од родитеља

[Оквир/Слика на 7. страни]

Како развити уравнотежено гледиште

Да би се водио једноставнији начин живота потребни су одлучност и пажљиво планирање. Следе предлози који су некима помогли у томе.

ПРЕИСПИТИВАЊЕ. Шта више не морате куповати? Чега се можете одрећи? Кућних ситница? Музичких дискова? Непотребне додатне опреме за аутомобил?

ПРОБНИ ПЕРИОД. Ако сумњате у то да можете живети с мање средстава, зашто не бисте направили пробу од шест месеци или годину дана? Проверите да ли вас је све то време које сте посветили стицању новца и поседа заиста чинило срећнијим или не.

УКЉУЧИТЕ ДЕЦУ У ПОРОДИЧНИ РАЗГОВОР О ПРОМЕНАМА. Она ће се вероватно сложити с тим и касније вам неће бити толико тешко да кажете не када је то неопходно.

РАЗМИСЛИТЕ О ДАВАЊУ ЏЕПАРЦА ДЕЦИ. Било да одлуче да штеде тај новац како би купила оно што желе или не, научиће да буду стрпљива и да цене оно што имају. Такође ће научити да доносе одлуке.

НАЂИТЕ НАЧИНЕ ДА УШТЕДИТЕ. Купујте на распродајама. Унапред одредите колико новца можете потрошити. Договорите се с другима да заједно идете истим аутом на посао. Штедите струју. Позајмљујте књиге из библиотеке уместо да их купујете.

ПОПУНИТЕ ПРАЗНИНУ. Имајте на уму да ваш циљ није само да поседујете мање ствари већ да више пажње посветите ономе што је важније, као што су ваша породица и пријатељи. Да ли то чините?

[Слика на 6. страни]

Жеља за стицањем богатства може проузроковати напетост у браку