Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вођство поузданије од инстинкта

Вођство поузданије од инстинкта

Вођство поузданије од инстинкта

„Ако се морал појединаца своди само на коришћење слободе избора, без икаквих начела која би служила за процену моралне исправности тих избора, онда настаје морални вакуум који мора да се попуни законом“ (ДР ДАНИЈЕЛ КАЛАХАН)

НАЖАЛОСТ, Калаханова бојазан је постала стварност, јер су због све већег моралног вакуума у многим деловима света владе приморане да доносе небројене законе у настојању да обуздају криминал. На првом нигеријском Самиту мајки, председник Нигерије изразио је дубоку забринутост за будућност те земље. При том није мислио на политику или сиромаштво, већ на „много озбиљнији проблем“ — на „општи губитак... темељних вредности унутар породице, на радном месту, у друштву и држави“.

У Великој Британији, једна анкета спроведена међу 1 736 мајки показала је да „традиционална породица нестаје због наглог пада моралних вредности и све већег броја самохраних родитеља“. Драстичан пад морала примећује се и у Кини. Млади рано ступају у полне односе, а касније имају више партнера него икада раније, извештава часопис Time. „То је мој живот и могу да радим шта год хоћу“, рекла је једна млада Кинескиња која је изјавила да је имала односе са више од 100 партнера.

Пад морала утицао је и на владајуће кругове. „Људи више не гледају с поштовањем на своје вође као на добре узоре у моралном погледу“, изјавио је Џавед Акбар за канадске новине Toronto Star. Политичарима, утицајним пословним људима, па чак и верским вођама „изгледа да недостаје морална чврстина“, рекао је он.

Шта је узрок пада морала?

У позадини тог негативног тренда крије се више узрока. Један од њих је свеприсутни дух побуне против традиционалних вредности. На пример, једна анкета која је спроведена међу студентима на југу Сједињених Држава показала је да већина њих сматра да је „исправно и погрешно ствар личног мишљења“.

Аналитичар политичких збивања Збигњев Брежински споменуо је још један фактор. Он је написао да је данашње друштво „усмерено углавном на тренутно задовољавање појединачних жеља, у средини у којој индивидуални и колективни хедонизам постаје главни мотив за поступке“. a Морална независност, похлепа и угађање себи могу донекле изгледати привлачно, али да ли све то води до истинске среће, задовољства и бољих односа с другима?

„Мудрост оправдавају њена дела“, рекао је Исус (Матеј 11:19). Да ли је нестајање моралних вредности учинило људе срећнијима и сигурнијима? Размислите о неким последицама: све израженије неповерење, несигурност, разорени међуљудски односи, деца одрастају без оца или мајке, пандемија полно преносивих болести, нежељене трудноће, наркоманија и насиље. Све то сигурно није показатељ задовољства и успеха већ, напротив, туге и неуспеха (Галатима 6:7, 8).

Божји пророк Јеремија који је живео у време кад су владале сличне околности, написао је под надахнућем: „Јехова, добро знам да пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Управо тако, Бог нас није створио да будемо независни од њега, да сами одлучујемо шта је исправно а шта погрешно. Оно што нама изгледа добро може заправо бити веома штетно. „Неки се пут човеку чини исправним, али на крају води у смрт“, пише у Библији, у Пословицама 14:12.

Непријатељ у нама!

Због чега нам је потребно вођство у моралном погледу? Један од разлога је то што нас наше срце може преварити. „Срце је варљивије од свега и на све је спремно. Ко може проникнути у њега?“, пише у Библији (Јеремија 17:9). Да сте упознали некога ко је склон превари и спреман на све, да ли бисте му указали поверење? Наравно да не! Па ипак, срце сваког од нас може испољавати управо те особине. Зато нам Бог директно, али с љубављу пружа следеће упозорење: „Ко се узда у срце своје, безуман је, а ко поступа мудро, избавиће се“ (Пословице 28:26).

У томе је кључ: Да бисмо избегли многе замке, треба да се ослањамо на Божју мудрост а не на своје несавршене способности. Штавише, та драгоцена мудрост је надохват руке свима који искрено желе да је нађу. „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога, јер он великодушно даје свима, и то без прекоравања“ (Јаков 1:5).

Уздајте се у Бога „свим срцем својим“

У Библији се за нашег Створитеља каже: „Он је Стена, дело је његово савршено, јер су сви путеви његови правда. Он је веран Бог, нема у њему неправде, праведан је и истинит“ (Поновљени закони 32:4). Да, Јехова је попут чврсте стене у том смислу што се у потпуности можемо ослонити на њега за здраво морално и духовно вођство, без обзира на промене које се дешавају око нас. У Пословицама 3:5, 6 пише: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје.“

Заиста, ко би нам могао пружити боље вођство од нашег Створитеља, који је избројао „све власи на [нашој] глави“? (Матеј 10:30). Осим тога, он је доказао да је прави пријатељ који нас толико воли да је увек искрен према нама — чак и онда кад нам је можда тешко да прихватимо истину (Псалам 141:5; Пословице 27:6).

Вреди запазити и то да нас Јехова не присиљава да се подложимо његовом вођству. Напротив, он нам се обраћа с љубављу. „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро и који те води путем којим треба да идеш. О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био и праведност твоја као морски таласи“ (Исаија 48:17, 18). Зар вас не привлачи Бог који има такве особине? Штавише, он се побринуо за то да нам његова мудрост буде лако доступна путем његове надахнуте Речи, Библије, која је најраспрострањенија књига на свету! (2. Тимотеју 3:16).

Нека вам Божја Реч обасјава пут

Говорећи о Светом писму, псалмиста је написао: „Реч је твоја светиљка нози мојој, и светлост стази мојој“ (Псалам 119:105). Светиљка нашој нози открива непосредне опасности, док светлост нашој стази обасјава пут пред нама. Једноставно речено, Божја Реч нас може безбедно водити кроз живот тако што нам помаже да доносимо мудре и морално исправне одлуке у свему, како ономе што утиче на садашњост, тако и ономе што може утицати на нашу будућност.

Узмимо као пример Проповед на гори. У тој краткој беседи која се налази у Јеванђељу по Матеју, од 5. до 7. поглавља, Исус Христ је говорио о срећи, љубави, мржњи, милосрђу, честитости, молитви, жељи за богатством и многим другим темама које су актуелне данас као што су биле и тада. Оно што је говорио било је толико разборито да је ’народ био задивљен његовим учењем‘ (Матеј 7:28). Зашто не бисте издвојили мало времена да и сами прочитате ту проповед? Вероватно ће и на вас оставити дубок утисак.

Молите се за Божју помоћ

Мора се признати да није увек лако чинити оно што је исправно у Божјим очима. У ствари, Библија нашу унутрашњу борбу против греха упоређује са ратом (Римљанима 7:21-24). Међутим, уз Божју помоћ, ми можемо победити у том рату. „Молите, и даће вам се! Тражите, и наћи ћете“, рекао је Исус. „Јер свако ко моли, добија. Свако ко тражи, налази“ (Лука 11:9, 10). Да, Јехова неће одбацити никога ко се искрено труди да иде уским путем који води у вечни живот (Матеј 7:13, 14).

Осмотримо један пример. Френк је био зависан од дувана кад је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Након што је прочитао 2. Коринћанима 7:1 и исправно закључио да Бог сматра пушење ’прљавштином тела‘, одлучио је да прекине с том навиком. Међутим, није било лако спровести ту одлуку у дело. Једном приликом је чак пузао на коленима тражећи опушке од цигарета!

Та понижавајућа ситуација је Френку отворила очи. Увидео је до које мере је постао роб дувана (Римљанима 6:16). Зато се усрдно молио за помоћ, а користио му је и позитиван утицај скупштине Јеховиних сведока коју је посећивао. Захваљујући томе, успео је да победи своју лошу навику (Јеврејима 10:24, 25).

Задовољите своје духовне потребе

Оно што је Френк доживео само је једно од многих искустава која показују да Библија пружа ненадмашно морално и духовно вођство, као и мотивацију да се поступа у складу с тим вођством. Зато је сасвим разумљиво што је Исус рекао: „Човек не сме да живи само од хлеба, него треба да живи и од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Матеј 4:4).

Кад озбиљно схватимо Божје драгоцене истине, то нам користи у сваком погледу — ментално, емоционално, духовно и физички. Као што стоји у Псалму 19:7, 8: „Закон је Јеховин савршен, душу крепи [оживљава]... Наредбе су Јеховине праведне, срце веселе, заповест је Јеховина чиста, очи просветљује [надом и јасним разумевањем Божје намере].“

Путем своје Речи, Јехова нам помаже да доносимо морално исправне одлуке и да водимо најбољи могући начин живота, али чини и више од тога. Он такође открива шта нас чека у будућности (Исаија 42:9). Као што показује следећи чланак, онима који следе Божје вођство предстоји светла будућност.

[Фуснота]

a Хедонизам је веровање да је сврха живота у задовољствима и уживању.

[Оквир/Слика на странама 4, 5]

Ваш лични морални „компас“

Савест је драгоцен дар који сви поседујемо. Због тога су током читаве историје људи из свих народа и племена поштовали правила понашања која су у много чему била слична (Римљанима 2:14, 15). Међутим, савест није непогрешив водич — на њу могу утицати лажна религиозна веровања, филозофија, предрасуде и погрешне жеље (Јеремија 17:9; Колошанима 2:8). Због тога, баш као што један пилот мора да подешава своје навигационе инструменте, и ми морамо проверавати и, када је неопходно, подешавати наш морални и духовни „компас“ у складу с праведним мерилима нашег ’Законодавца‘, Јехове Бога (Исаија 33:22). За разлику од људских мерила понашања која се могу мењати из нараштаја у нараштај, Божја савршена мерила су вечна. „Ја [сам] Јехова, ја се не мењам“, каже он (Малахија 3:6).

[Оквир на 7. страни]

Пут до успеха и среће

ПРОНАЋИ СРЕЋУ

„Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (МАТЕЈ 5:3)

„Више усрећује давање него примање“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 20:35)

„Срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ (ЛУКА 11:28)

СТЕЋИ ПОВЕРЕЊЕ

„Говорите истину сваки свом ближњем“ (ЕФЕШАНИМА 4:25)

„Ко је крао, више да не краде“ (ЕФЕШАНИМА 4:28)

„Брак нека буде частан код свих и брачна постеља нека буде неокаљана“ (ЈЕВРЕЈИМА 13:4)

РАЗВИТИ ДОБРЕ ОДНОСЕ С ДРУГИМА

’Све што желите да људи чине вама, чините и ви њима‘ (МАТЕЈ 7:12)

„Нека [муж] воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа“ (ЕФЕШАНИМА 5:33)

„Спремно опраштајте једни другима“ (КОЛОШАНИМА 3:13)

ИЗБЕЋИ И РЕШИТИ КОНФЛИКТЕ

„Никоме не враћајте зло за зло“ (РИМЉАНИМА 12:17)

„Љубав је дуготрпљива и добра... не памти зло“ (1. КОРИНЋАНИМА 13:4, 5)

„Сунце да не зађе, а да ви још осећате гнев“ (ЕФЕШАНИМА 4:26)