Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте слепи за боје?

Да ли сте слепи за боје?

Да ли сте слепи за боје?

„Када се обучем, моја супруга проверава да ли сам добро уклопио боје“, каже Родни. „Током доручка, она бира воће за мене пошто ја не могу да видим да ли је оно зрело. На послу не могу увек разабрати које поље на компјутерском монитору треба да изаберем, пошто су често обележена бојама. Док возим, црвено и зелено светло на семафору изгледају ми исто тако да посматрам да ли је упаљено горње или доње светло. Међутим, проблем могу представљати семафори с водоравним светлима.“

РОДНИ има поремећај у распознавању боја који је познат као слепило за боје. Он је наследио генетски недостатак који води до оштећења мрежњаче — унутрашње опне у очима која је осетљива на светлост. Поред Роднија, овај проблем има сваки 12. мушкарац европског порекла и свака 200. жена. a Попут већине особа с тим поремећајем, Родни може да разликује боје, то јест он не види само црно-бело. Међутим, за њега неке боје нису исте као за људе с неоштећеним видом.

У људском оку мрежњача се обично састоји од три врсте купастих ћелија, такозваних чепића, које су осетљиве на боје. Свака од њих реагује на таласну дужину једне од примарних боја светлости — зелене, плаве или црвене. Светлост различите таласне дужине делује на одговарајуће чепиће који шаљу сигнал мозгу и омогућују особи да запажа боје. b Међутим, код особа које су слепе за боје осетљивост чепића на једну боју или више њих или је слаба или је промењена тако да они другачије реагују на боју. Већина људи са овим проблемом тешко разликује жуту, зелену, наранџасту, црвену и браон боју. Због овог поремећаја тешко је видети зелену буђ на смеђем хлебу или жутом сиру, или разликовати особу плаве косе и плавих очију од особе црвене косе и зелених очију. Ако је код неког доста смањена осетљивост чепића који реагују на црвену боју, њему ће црвена ружа изгледати као црна. Веома мало особа са овим поремећајем не може да види плаву боју.

Слепило за боје код деце

Поремећаји у разликовању боја обично су наследни и присутни од рођења, а деца која их имају често несвесно уче да их надоместе. На пример, чак иако не могу видети разлику између одређених боја, она могу опазити разлике у контрасту и сјају и повезати их са називима боја. Она такође могу научити да препознају предмете на основу изгледа и структуре површине, а не на основу боје. У ствари, током детињства многи млади не знају да имају проблем с видом.

Пошто се у школама, посебно у нижим разредима, користе наставна средства у боји, родитељи и учитељи могу погрешно стећи утисак да дете има поремећај у учењу док је оно заправо слепо за боје. Једна учитељица је чак казнила петогодишњег дечака зато што је насликао ружичасте облаке, зелене људе и дрвеће са смеђим лишћем. Детету које је слепо за боје то може изгледати потпуно нормално. Стога неки стручњаци сасвим оправдано препоручују да се у раном детињству обави рутински преглед.

Иако не постоји лек за овај поремећај, он се с временом не погоршава нити повећава ризик од настанка других поремећаја вида. c Па ипак, слепило за боје је сметња која може ићи на живце. Међутим, када буде владало Божје Краљевство, Исус Христ ће уклонити сваки траг несавршенства код богобојазних особа. Тако ће људи који су имали било какво оштећење вида моћи да виде Јеховино стварство у свој његовој лепоти (Исаија 35:5; Матеј 15:30, 31; Откривење 21:3, 4).

[Фусноте]

a Слепило за боје се јавља код свих раса, али је најзаступљеније међу људима светле пути.

b Многе животиње могу распознавати боје иако им се вид разликује од људског. На пример, пси имају само две врсте чепића у својој мрежњачи — једну за плаву и другу за боју између црвене и зелене. С друге стране, неке птице имају четири врсте чепића и могу опазити ултраљубичасто светло, које људи не могу регистровати.

c Слепило за боје понекад може бити изазвано болешћу. Уколико касније током живота приметите да су се код вас јавиле промене у распознавању боја, могли бисте да се обратите очном лекару.

[Оквир на 18. страни]

Тестови За Слепило За Боје

У тестовима за откривање врсте и степена слепила за боје често се користе слике сачињене од тачака различитих боја и нијанси. Највише се користи Ишихаријев тест који има 38 табли. На пример, када особа с нормалним видом по дневном светлу гледа једну од табли, она треба да види број 42 и 74 (лево), док неко са слепилом за црвену и зелену боју — што је најчешћи облик — можда неће видети ниједан број горе, док ће доле видети 21. d

Ако се тестирањем открије поремећај, очни лекар може препоручити додатно испитивање како би се утврдило да ли је узрок тог недостатка наследног или неког другог карактера.

[Фуснота]

d Ови дијаграми су наведени само као пример. Тестирање ради успостављања дијагнозе треба да обави стручна особа.

[Извор]

Табле за тестирање на 18. страни: Reproduced with permission from the Pseudoisochromatic Plate Ishihara Compatible (PIPIC) Color Vision Test 24 Plate Edition by Dr. Terrace L. Waggoner/www.colorvisiontesting.com

[Оквир на 19. страни]

ЗАШТО УГЛАВНОМ МУШКАРЦИ?

Наследно слепило за боје носе X хромозоми. Жене имају два X хромозома док мушкарци имају један X и један Y хромозом. Према томе, ако жена наследи поремећај вида на једном X хромозому, вероватно је да ће превагнути нормалан ген с другог хромозома и она ће имати добар вид. Међутим, мушкарац који наследи поремећај на свом X хромозому нема други X хромозом који би исправио тај недостатак.

[Оквир/Дијаграми на 18. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

КАКО ВИДИМО БОЈЕ

Светлост која се одбије о предмет пролази кроз рожњачу и сочиво и усмерава се на мрежњачу

Рожњача

Сочиво

Мрежњача

Слика је обрнута, али је мозак касније исправи

ОЧНИ ЖИВАЦ носи сигнале до мозга

МРЕЖЊАЧА се састоји од чепића и штапића. Они заједно примају слику

Штапићи

Чепићи

ЧЕПИЋИ су осетљиви на црвено, зелено или плаво светло

Црвена

Зелена

Плава

[Слике]

Нормална слика

Са слепилом за боје