Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ме увек запостављају?

Зашто ме увек запостављају?

Млади питају...

Зашто ме увек запостављају?

„Изгледа да се током викенда сви на свету добро забављају осим мене“ (Рене)

„Сви други заједно излазе а ја извисим!“ (Џереми)

ДАН је предиван, а ти немаш ништа у плану. Међутим, сви остали имају. Сви твоји пријатељи су изашли негде и лепо им је. И овај пут, ти си изостављен!

То што те нису позвали већ је са̂мо по себи лоше, али још је горе оно што је повезано с тим. ’Можда је проблем у мени‘, говориш себи. ’Зашто нико не жели да се дружи са мном?‘

Зашто тако боли

Жеља да припадаш некој групи људи и да те они прихвате сасвим је нормална. Заиста, као друштвена бића, ми уживамо да се дружимо с другима. Пре него што је створио Еву, Јехова је рекао за Адама: „Није добро да човек буде сам“ (Постанак 2:18). Јасно је да су људи потребни једни другима — тако смо створени. И то је управо разлог због чега нас толико боли ако нас запостављају.

Посебно је обесхрабрујуће уколико те више пута не позову или када те наведу на помисао да једноставно не можеш да испуниш очекивања оних с којима желиш да будеш пријатељ. „Постоје групе младих који постижу много на различитим подручјима, као што је пионирска служба“, каже девојка по имену Мари, „али очигледно је да те они не сматрају довољно добрим да будеш међу њима.“ Када те други искључе из свог друштва, осећаш се одбачено и усамљено.

Понекад се чак можеш осећати усамљено и у маси људи. „Можда звучи чудно“, каже Никол, „али сећам се да сам се осећала крајње усамљено на једном дружењу. Мислим да је разлог био тај што иако сам била окружена многим људима ни са ким од њих нисам била посебно блиска.“ Неки се осећају усамљено чак и на хришћанским састанцима и конгресима. „Изгледало је као да сви знају свакога, изузев мене!“, каже Миган. Девојка по имену Марија слаже се с тим: „То је као да сам окружена пријатељима, али заправо их немам“, каже она.

Сви се понекад осећају усамљено — чак и они који изгледају да су популарни и срећни. „И у смеху срце може осећати бол“, каже једна библијска пословица (Пословице 14:13). Када је осећај усамљености јак и траје, то може црпсти снагу. У Библији стоји: „Бол у срцу слама дух.“ Један други превод гласи: „Туга те може сломити“ (Пословице 15:13; Contemporary English Version). Ако се осећаш сломљено зато што те запостављају, шта можеш да урадиш?

Борба против усамљености

Да би савладао осећај усамљености, покушај да урадиш следеће:

Утврди које су твоје добре стране (2. Коринћанима 11:6). Запитај се: ’Које су моје врлине?‘ Размисли о неким талентима и добрим особинама које имаш, и запиши их.

․․․․․

Када се осећаш запостављено, подсети се на своје добре особине — као што су оне које си горе навео. Наравно, ти имаш и слабости на којима треба да радиш. Ипак, потруди се да се не заокупиш превише својим манама. Уместо тога, гледај на себе као на неки пројекат на коме се још увек ради. Иако није све на свом месту, неке ствари јесу. Усредсреди се на њих!

Широм отвори своје срце (2. Коринћанима 6:11-13). Учини први корак у склапању познанстава. Наравно, то може бити тешко. „Групе могу деловати застрашујуће“, каже 19-годишња Лиз, „али ако једноставно приђеш једној особи и кажеш ћао, одједном постајеш део групе.“ (Видети оквир „Савети за започињање разговора“.) Што се тиче запостављања, увери се да ти никога не запостављаш — као што су старије особе. „Када сам имала 10 или 11 година“, присећа се тинејџерка по имену Кори, „имала сам другарицу која је била доста старија од мене. Биле смо заиста блиске упркос разлици у годинама.“

Наведи две одрасле особе из твоје скупштине које би волео да боље упознаш.

․․․․․

Зашто на следећем скупштинском састанку не приђеш једној од тих особа? Започни разговор. Питај је како је почела да се занима за Библију. Што више упознајеш „сву браћу“ мање ћеш се осећати одбачено и усамљено (1. Петрова 2:17).

Повери се неком (Пословице 17:17). Разговор са родитељима или другом одраслом особом о томе што те брине може ти помоћи да умањиш осећај усамљености. То је разумела једна 16-годишња девојка. У почетку се веома бринула што је осећала да је запостављају. „Размишљала сам шта је узрок томе да се осећам запостављено“, каже она, „и те мисли су ми се непрестано вртеле по глави. Али онда сам разговарала с мамом о томе и она ме је посаветовала како да се изборим с том ситуацијом. Разговор о томе заиста помаже!“

Ако икад осетиш потребу да због дуготрајног осећаја усамљености разговараш с неким, коме ћеш се обратити?

․․․․․

Размишљај о другима (1. Коринћанима 10:24). У Библији стоји да не треба да ’гледамо само на своју корист него и на корист других‘ (Филипљанима 2:4). Заиста, када се осећаш запостављено, лако ћеш упасти у депресију или осећати тугу. Међутим, уместо да све дубље тонеш у очај, зашто не учиниш нешто за некога коме је потребна помоћ? Можда ћеш чак на такав начин склопити нова пријатељства!

Размисли о неком, можда из твоје породице или скупштине, коме би значило твоје друштво или твоја помоћ у неком погледу. Запиши име те особе и објасни на који начин би јој могао помоћи.

․․․․․

Када не размишљаш о себи већ о другима и чиниш нешто за њих, остаје ти мање времена да се осећаш усамљено. То ће позитивно утицати на твој став и понашање, чинећи те привлачнијом особом и пожељним пријатељем. У Пословицама 11:25 стоји: „Ко обилно напаја друге, сам ће бити обилно напојен.“

Пажљиво бирај пријатеље (Пословице 13:20). Боље је имати неколико правих пријатеља који брину за тебе него много такозваних пријатеља који те могу увући у невољу (1. Коринћанима 15:33). Размисли о младом Самуилу који се спомиње у Библији. Он се вероватно осећао усамљено у шатору састанка. Његови сарадници Офније и Финес чинили су зла дела због чега су били лоше друштво — иако су били синови првосвештеника. Да се Самуило покушао уклопити с њима, то би било равно самоубиству у духовном погледу! Самуило сасвим сигурно то није желео! У Библији пише: „Дечак Самуило је растао и стицао све већу наклоност код Јехове и код људи“ (1. Самуилова 2:26). Којих људи? Сигурно не наклоност Офнија и Финеса, који су га можда чак избегавали због његовог доброг понашања. Самуилове изузетне особине приближиле су га онима који су се држали Божјих мерила. Људи који воле Јехову јесу пријатељи какве треба да имаш!

Задржи позитиван став (Пословице 15:15). Сви се с времена на време барем мало осећају запостављено. Шта је тада добро урадити? Немој се концентрисати на негативне ствари, већ покушај да развијеш позитивно гледиште о животу. Упамти, иако не можеш држати под контролом свако подручје свог живота, можеш да утичеш на то како ћеш реаговати на оно што се дешава.

Када се осећаш запостављено, уради нешто позитивно да промениш ту ситуацију или барем да промениш свој став према њој. Увек задржи на уму да нас је Јехова створио, тако да он зна које су твоје потребе и на који начин оне могу бити најбоље задовољене. Ако би се појавио осећај усамљености који не престаје, моли се Јехови. Не сумњај у то да ће те „он подупрети“ (Псалам 55:22).

Више чланака из серије „Млади питају...“ може се наћи на вебсајту www.watchtower.org/ype

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ

◼ Које позитивне кораке могу да учиним уколико се осећам запостављено?

◼ Који библијски стихови ми могу помоћи да имам уравнотежено гледиште о себи уместо да ме савладају негативне мисли?

[Оквир/Слика на 12. страни]

Како бити добар саговорник

Насмеши се. Твоја срдачност ће подстаћи друге да започну разговор с тобом.

Представи се. Реци како се зовеш и одакле си.

Питај. Без задирања у приватност, постављај умесна питања која ће ти открити више о тој особи.

Слушај. Немој размишљати о томе шта ћеш следеће да кажеш. Првенствено слушај. Твоје следеће питање или изјава доћи ће природно.

Опусти се! Разговор може отворити врата новом пријатељству. Уживај у томе!