Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„У Америци је вожња у пијаном стању једно од криминалних дела с највећом стопом смртности“, рекла је Марија Сино, вршилац дужности министра саобраћаја. Од свих смртних случајева у саобраћајним незгодама у САД током 2005. године, 39 посто било је повезано с коришћењем алкохола (МИНИСТАРСТВО САОБРАЋАЈА САД)

„Више од 18 000 комада пластичног отпада плута на сваком квадратном километру океана“ (ПРОГРАМ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ)

„Запослени у САД проведу пола милијарде сати годишње играјући [компјутерске] игрице на послу, због чега губитак у продуктивности износи 10 милијарди долара.“ У то није урачунато време „које се потроши на сурфовање по Интернету током радног времена ради личних потреба“ (MANAGEMENT-ISSUES WEB SITE)

Насиље над децом

„За многу децу, насиље је саставни део живота“, извештава Светска здравствена организација. Према недавном извештају генералног секретара УН, „године 2002. скоро 53 000 деце широм света било је убијено“. Надаље, милиони деце користе се за принудни рад, проституцију и порнографију. Могу ли се таква злодела избећи? У извештају генералног секретара стоји: „Фактори који доприносе заштити код куће и на другим местима јесу добро васпитање, развијање чврстих веза између родитеља и деце и конструктивна дисциплина без насиља.“

Добри пријатељи, дуг живот!

Када је особа окружена добрим пријатељима, то би јој могло продужити животни век, извештава часопис Journal of Epidemiology and Community Health. Око 1 500 Аустралијанаца који имају 70 година и више, посматрано је да би се видело како су пријатељства утицала на њихов животни век у периоду дужем од једне деценије. Код особа које су имале више блиских пријатеља, стопа смртности била је за 22 посто нижа него код оних који су имали мало пријатеља. Добри пријатељи такође позитивно утичу на старије када је у питању „депресија, процена властитих способности, самопоштовање, суочавање с проблемима и унутрашња снага, као и осећај контроле над животном ситуацијом“, каже се у том извештају.

Британци у дуговима

„Више од трећине одраслих прекорачују свој рачун у банци да би покрили трошкове“, извештавају лондонске новине The Daily Telegraph. Уместо да се на прекорачење рачуна гледа као на ванредну позајмицу, то је постала „неопходна потреба“ за 3,5 милиона Британаца који су стално у минусу. Директор хуманитарне установе Credit Action, Кит Тондар, осуђује „преовладавајућу потребу нашег друштва да одмах удовољи својим жељама“. Тондар упозорава: „Милиони људи живе изнад својих могућности и немају чак ни основно знање о располагању новцем што указује да већина нас нема ни најмању представу колико такав начин живота заправо кошта.“

Ноћни летови и глобално загревање

Трагови на небу, настали кондензацијом, које остављају млазњаци утичу на атмосферску температуру, наводи се у часопису Scientific American. Преко дана, ти трагови одбијају сунчеве зраке, проузрокујући пад атмосферске температуре. С друге стране, ноћу задржавају топлоту испод њих. Енглески истраживачи су открили да „летови од шест по подне до шест ујутро, проузрокују између 60 и 80 посто климатског загревања које настаје због трагова млазњака, иако летови у том временском распону представљају само четвртину укупног ваздушног саобраћаја“, наводи се у извештају.