Пређи на садржај

Пређи на садржај

Глас „вечног града“

Глас „вечног града“

Глас „вечног града“

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ИТАЛИЈЕ

Италијански композитор Оторино Респиги, инспирисан призором и звуком многих римских фонтана, компоновао је симфонијску поему под насловом „Римске фонтане“. Посетимо једну од најимпресивнијих — фонтану Треви.

Док идемо уском улицом која води до фонтане, скрећемо иза једног угла и пред нама се указује призор који одузима дах. То је огромна фонтана Треви, широка 20 метара и висока 26 метара, која се истиче на малом тргу. Какво упечатљиво здање смештено на тако малом простору!

Изградњу фонтане Треви наредио је папа Клемент XII, а пројектовао ју је италијански архитекта Николо Салви. Изградња је започела 1732, а довршена је 1762. године. Фонтана се напаја водом из аквадукта Аква Вирго који потиче из првог века пре н. е., а извориште му се налази око 13 километара изван града.

Мотив фонтане, која је саграђена као предњи зид једне палате, јесте море. Митолошки лик Нептун (или, како га неки називају, Океан) поносно стоји на својим кочијама у облику шкољке, и управља слаповима воде који падају испред њега. Вода која избија око осталих фигура и пада на камење испод њих, ствара звук који подсећа на звук таласа који се разбијају о обалу. Базен фонтане заузима велики део трга, тако да се стиче утисак да је цео трг део фонтане.

Сваког дана, стотине посетилаца хрли на тај мали трг и убацује новчиће у фонтану која је једна од највећих римских туристичких атракција. Фонтана се исушује једном недељно. Новац који туристи убацују, у просеку 9 000 евра недељно, сакупља се и поклања једној религиозној хуманитарној установи.

Уколико, као што је Респиги веровао, фонтане певају гласом овог града, онда је фонтана Треви истакнути солиста — изузетна међу многим фонтанама којима се диве посетиоци Рима — вечног града.