Пређи на садржај

Пређи на садржај

Испуните свој дом љубављу

Испуните свој дом љубављу

2. корак

Испуните свој дом љубављу

Зашто предузети овај корак? Деци је љубав неопходна и без ње вену. Педесетих година прошлог века, антрополог Ешли Монтагју је написао: „Љубав је најважнији фактор који доприноси развоју човека; добијање љубави, нарочито у првих шест година живота, темељ је практично целокупног [физичког и емоционалног] здравља.“ Недавна истраживања потврдила су Монтагјуов закључак да „недостатак љубави оставља озбиљне последице на деци“.

Проблем: Живот у овом себичном свету у ком има тако мало љубави доводи до напетости у породичним односима (2. Тимотеју 3:1-5). Брачни парови могу установити да финансијски и емоционални захтеви бриге о деци још више погоршавају постојеће брачне проблеме. На пример, различито гледиште о томе како треба укоравати и награђивати децу може повећати напетост међу супружницима који можда већ имају потешкоће у комуникацији.

Решење: Планирајте да редовно проводите време у кругу породице. Брачним паровима је такође потребно да издвајају време да буду сами (Амос 3:3). Мудро искористите време након што деца оду на спавање. Немојте дозволити да вам ТВ украде те драгоцене тренутке. Сачувајте љубав у браку тако што ћете често показивати наклоност једно другом (Пословице 25:11; Песма над песмама 4:7-10). Боље је да сваки дан пронађете нешто за шта можете похвалити свог брачног друга него да стално ’тражите грешке‘ (Псалам 103:9, 10; Пословице 31:28).

Говорите својој деци да их волите. Јехова Бог је пружио пример родитељима тиме што је отворено показао да воли свог Сина, Исуса (Матеј 3:17; 17:5). Флек из Аустралије каже: „Приметио сам да су деца на неки начин попут цвећа. Као што се те биљчице окрећу према сунцу да би добиле светлост и топлоту, тако се деца окрећу према својим родитељима тражећи љубав и уверење да су цењени чланови породице.“

Било да сте у браку или сте самохрани родитељ, ваш породични живот ће се побољшати ако помогнете својим укућанима да развију међусобну љубав, као и љубав према Богу.

Међутим, шта Божја Реч каже о томе како родитељи треба да користе свој ауторитет?

[Истакнути текст на 4. страни]

„Љубав... савршено повезује“ (Колошанима 3:14)