Пређи на садржај

Пређи на садржај

Користите свој ауторитет

Користите свој ауторитет

3. корак

Користите свој ауторитет

Зашто предузети овај корак? Истраживања показују да „деца којој родитељи пружају љубав, али захтевају и послушност — који дају подршку, али и постављају чврсте границе — постижу запажене резултате у школи, развијају боље односе с другима, имају самопоуздање и, уопштено говорећи, срећнија су од деце чији су родитељи превише попустљиви или превише строги“, наводи се у часопису Parents.

Проблем: Почев од најранијег узраста и током читавог пубертета деца ће се опирати вашем ауторитету. „Деца брзо схвате када се родитељи устручавају да спроведу свој ауторитет и када су склони томе да попусте“, пише Џон Роузмонд, аутор књиге Parent Power! „Када се појави питање ’Ко има главну реч?‘, ако родитељи не преузму контролу, онда ће деца то учинити“, каже он.

Решење: Немојте бринути да ће се деца удаљити од вас или да ће клонути духом ако будете исказивали свој ауторитет. Јехова Бог, Оснивач породице, није наменио деци право да одређују како ће породица функционисати. Он је ауторитет поверио родитељима, а деци заповеда: „Слушајте своје родитеље“ (Ефешанима 3:14, 15; 6:1-4).

Као родитељ, ви можете бити ауторитет својој деци, а ипак не бити престроги. На који начин? Тако што ћете опонашати Јеховин пример. Он има моћ да присили људе да врше његову вољу, али то не чини већ нас подстиче да испољимо своје врлине. „О, да си пазио на моје заповести! Мир би твој као река био“, пише у његовој Речи (Исаија 48:18). Јехова жели да га слушамо зато што га волимо, а не зато што дрхтимо од страха пред њим (1. Јованова 5:3). Он има разумна очекивања од нас и зна да је послушност његовим моралним мерилима за наше добро (Псалам 19:7-11).

Како можете стећи самопоуздање и исказивати свој родитељски ауторитет на уравнотежен начин? Као прво, потребно је да будете уверени да Бог то очекује од вас. Друго, морате бити сигурни да је живот у складу с Божјим моралним мерилима најбољи избор за вас и вашу децу (Римљанима 12:2).

Шта конкретно морате радити да бисте исказивали свој ауторитет?

[Истакнути текст на 5. страни]

„Васпитавај своју децу, и... она ће донети радост души твојој“ (Пословице 29:17, New Revised Standard Version)