Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обављајте свакодневне активности према утврђеном плану

Обављајте свакодневне активности према утврђеном плану

5. корак

Обављајте свакодневне активности према утврђеном плану

Зашто предузети овај корак? Устаљене активности су битан део живота одрасле особе. Посао, служење Богу, па чак и разонода, обично се заснивају на извесној рутини. Родитељи ће ускратити својој деци вредну поуку уколико им не покажу како да планирају своје време и да се држе одређеног распореда. С друге стране, „истраживања показују да постојање правила и реда доприноси томе да се деца осећају спокојно и сигурно. Она тако уче да испољавају самосавладавање и да буду самостална“, каже др Лоренс Стајнберг, професор психологије.

Проблем: Темпо живота је веома брз. Многи родитељи проводе већи део дана на послу, тако да им остаје мало времена које би могли редовно да посвећују својој деци. Обављање свакодневних активности према утврђеном плану захтева самодисциплину, као и одлучност да се савлада одбојност према рутини коју дете у почетку може показивати.

Решење: Примените начело које се налази у следећем библијском стиху: „Све нека буде пристојно и онако како је ред“ (1. Коринћанима 14:40). Примера ради, док су деца још мала, многи родитељи мудро одреде време када она треба да иду на спавање и држе се тога. Међутим, деца тада треба да се осећају лепо. Татјана из Грчке, која има две ћерке, каже: „Када су деца у кревету, мазим их и причам им шта је мама радила док су оне биле у школи. Затим их питам да ли би желеле да ми испричају шта су оне радиле тог дана. Тада су опуштене и често ми се повере.“

Татјанин супруг Костас чита девојчицама приче. Он каже: „Док им читам, оне коментаришу и тада обично почну да говоре о ономе што њих лично занима или погађа. То се никад не деси ако их директно питам да ми кажу шта их брине.“ Наравно, како деца одрастају, добро је да се време одласка на спавање мења у складу с тим. Али, уколико се држите устаљеног реда, ваша деца ће вероватно наставити да користе то време да би разговарала с вама.

Поред тога, мудро је да сви чланови породице бар један оброк дневно узимају заједно. Да би то постао устаљени обичај, можда се време оброка понекад мора мењати. „Понекад се касно вратим с посла“, каже Чарлс, отац две девојчице. „Моја супруга у међувремену да деци нешто за ужину, али увек чека да се сви окупимо да бисмо заједно јели. Тада разговарамо о ономе шта смо радили током дана, о неком библијском стиху, о проблемима и смејемо се заједно. Желео бих да истакнем да је то изузетно допринело срећи наше породице.“

Да бисте овај корак успешно остварили, немојте дозволити да вам стицање материјалних ствари постане важније од породичних активности. У складу са саветом из Библије, ’просудите шта је најважније‘ (Филипљанима 1:10).

Шта родитељи још могу урадити да би побољшали комуникацију са својом децом?

[Истакнути текст на 7. страни]

„Све нека буде пристојно и онако како је ред“ (1. Коринћанима 14:40)