Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одредите кућна правила и придржавајте их се

Одредите кућна правила и придржавајте их се

4. корак

Одредите кућна правила и придржавајте их се

Зашто предузети овај корак? „Чињеница је да је за децу много боље када имају јасна правила и знају које последице сигурно следе ако их прекрше“, каже Роналд Сајмонс, социолог на Универзитету Џорџија. „Без тога, она постају саможива, себична и несрећна — и уједно стварају проблеме свима око себе.“ Божја Реч једноставно каже: „Ако волите своју децу, укораваћете их“ (Пословице 13:24, New Century Version).

Проблем: Да би се деци поставила разумна ограничења која ће она поштовати, потребни су време, труд и истрајност. Понекад се чини да деца имају природну склоност да испитују сва ограничења која им се поставе. Мајк и Соња, родитељи две девојчице, лепо су то описали: „Деца су мали људи, са властитим расуђивањем и жељама, као и са урођеном склоношћу да греше.“ Њих двоје много воле своје ћерке, али признају: „Деца понекад могу бити тврдоглава и себична.“

Решење: Опонашајте начин на који је Јехова поступао са Израелцима. Он је љубав према свом народу показао и тиме што им је дао јасне законе и очекивао је да их поштују (Излазак 20:2-17). Такође им је указао на последице кршења тих закона (Излазак 22:1-9).

Зашто не бисте саставили листу кућних правила која желите да ваша деца поштују? Неки предлажу да таква листа буде кратка, на пример може садржати око пет правила. Мањи број добро осмишљених кућних правила лакше је примењивати и лакше запамтити. Поред сваког правила, забележите последице које следе за његово кршење. Пазите на то да укор или казна буду разумни и да сте спремни да их спроведете у дело. Повремено прегледајте ту листу, како би сви — укључујући и родитеље — знали шта се тачно очекује од њих.

Када дете прекрши неко правило, без одлагања га укорите или казните, чинећи то на миран, одлучан и доследан начин. Имајте на уму: Ако сте љути, сачекајте док се не смирите, па тек онда предузмите нешто (Пословице 29:22). Међутим, немојте одуговлачити, нити се погађати. Ако то буде случај, ваше дете ће мислити да правила не треба озбиљно схватати. То је слично ономе што стоји у Библији: „Зато што се пресуда за зло дело не извршава брзо, срце синова људских одлучно је да чини зло“ (Проповедник 8:11).

Како још можете испољавати свој ауторитет на начин који ће користити вашој деци?

[Истакнути текст на 6. страни]

„Зато кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Матеј 5:37)