Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

„Просечан дом у Америци сад има више телевизора него укућана“ — 2,73 ТВ-а на 2,55 особа. „Половина америчких домова има три или више телевизора“ (АСОШИЕЈТЕД ПРЕС, САД)

Широм Јужноафричке Републике сваког дана осамдесет и двоје деце бива изведено пред суд под оптужбом за „силовање или напаствовање друге деце“. Према неким извештајима, већина те оптужене деце тврди да су их на злочин „навели поступци које су видели на телевизији“ (THE STAR, ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА)

Недостатак сна умањује продуктивност

Продуктивност код неких Шпанаца је смањена због њихових навика што се тиче спавања. Др Едвард Естивил, начелник једне клинике за лечење поремећаја сна у Барселони, запажа да у поређењу са осталим Европљанима, Шпанци устају раније, раде дуже, вечерају касније и спавају у просеку 40 минута краће. Међутим, недостатак сна може довести до проблема као што су раздражљивост, лоше памћење, претерана забринутост и депресија. Због тога, „особа чије занимање захтева умни рад или било какву активност која захтева концентрацију“, упозорава др Естивил, „треба да спава између седам и осам сати дневно“.

Пшеница као гориво за грејање?

Да ли је етички исправно да се пшеница користи као гориво за грејање? У немачким новинама Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung објашњава се да је због пада цене пшенице и пораста цене мазута, фармерима јефтиније да ложе пшеницу него да је продају и да за тај новац купују мазут. За узгајање 2,5 килограма пшенице потребно је 20 центи, али ако се користи као гориво, количина добијене топлоте једнака је топлоти коју даје литар мазута, који кошта 60 центи. То води до недоумице споменуте у новинама: Можете ли да „ложите житарице док други људи гладују“?

Комерцијализована папина посета

Када је папа 2006. године био у посети Немачкој, произвођачи, трговци и туристичке организације добро су се припремили да извуку финансијску корист из његове посете. Црква је такође одабрала пословног партнера за продају разноврсних предмета. Међу сувенирима су се нашле бројанице, свеће, бочице са светом водом, шоље за кафу, качкети, мајице, привесци и ватиканске заставе. У часопису Der Spiegel изашао је следећи коментар: „Католичка црква има свој удео у згртању новца, као да Исус Христ... никада није истерао трговце из храма.“

Смањена осетљивост на насиље због видео-игрица

„Играње насилних видео-игрица може утицати на особу тако да постане мање осетљива на стварно насиље“, наводи се у истраживању психолога са Државног универзитета у Ајови, у САД. Ранија испитивања су показала да такве игрице „доприносе агресивном размишљању, љутњи, повећаном узбуђењу и насилном понашању“. У овом истраживању пратили су откуцаје срца и емоционалну реакцију учесника који су гледали филмске сцене стварног насиља непосредно након што су играли насилне или ненасилне видео-игрице. Резултати су открили да су се „они који играју насилне видео-игрице навикли на насиље и на крају постали неосетљиви“.