Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потражите добре савете

Потражите добре савете

1. корак

Потражите добре савете

Зашто предузети овај корак? Када први пут узму своју бебу у наручје, родитељи су понекад преплављени противречним емоцијама. „Био сам срећан и очаран“, каже Брет из Велике Британије. „Али истовремено сам осећао огромну одговорност, као и да нисам дорастао улози оца.“ Моника из Аргентине каже: „Бринула сам да ли ћу моћи да пружим својој девојчици све што јој је потребно. Питала сам се: ’Да ли ћу успети да је васпитам да постане одговорна особа?‘“

Да ли сте се и ви суочавали са сличним радостима и страховима? Мора се признати да је одгајање детета задатак који је веома захтеван, али истовремено пружа много радости, веома је исцрпљујућ у емоционалном погледу, али доноси неизмерно задовољство. Као што је један отац рекао: „Пружа вам се само једна прилика да одгајите своје дете.“ С обзиром на огроман утицај који родитељи имају на дечје здравље и срећу, можда осећате снажну потребу за поузданим саветима који ће вам помоћи да будете бољи родитељ.

Проблем: Изгледа да су сви спремни да деле савете о васпитању деце. У прошлости су млади парови одгајали децу ослањајући се на пример својих родитеља или на своја верска уверења. Али, у многим земљама породица слаби а религија губи утицај. Због тога се многи обраћају за савет стручњацима. Оно што неки од тих стручњака препоручују темељи се на здравим начелима. У другим случајевима њихови савети могу бити противречни и убрзо одбачени као застарели.

Решење: Потражите савете од онога ко зна највише о одгајању деце — од нашег Створитеља, Јехове Бога (Дела апостолска 17:26-28). У његовој Речи, Библији, налазе се јасни савети и практични примери који вам могу помоћи да будете бољи родитељ. Он обећава: „Саветоваћу те, око ће моје бити на теби“ (Псалам 32:8).

Какве савете Бог даје родитељима како би им помогао да са успехом испуне своју улогу?

[Истакнути текст на 3. страни]

„Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати“ (Пословице 3:5)