Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бесплатне шумске посластице

Бесплатне шумске посластице

Бесплатне шумске посластице

ОД ДОПИСНИКА ПРОБУДИТЕ СЕ! ИЗ ФИНСКЕ

У СКАНДИНАВСКИМ земљама, многе породице уживају да иду у шуме и да скупљају дивље бобичасто воће. На пример у Финској љубитељи шуме имају дозволу да слободно улазе у шуме, што значи да свако може несметано да се креће у природи — чак и по приватним поседима — под условом да не направи неку штету и да се не приближава сувише приватним кућама. Та дозвола слободног кретања није део закона већ је то стара скандинавска традиција. Због тога се дивље цвеће, печурке и бобице практично могу брати где год да расту.

У Финској успева око 50 врста шумских бобица, од којих је већина јестива. Три најуобичајеније су боровнице, лососове бобице и бруснице. a (Видети пропратне оквире.)

Бобице различитих боја и укуса чине оброке разноликим и веома су здраве. „Скандинавске бобице које расту током дуге обданице (преко лета) имају интензивне боје, пријатан мирис и богате су минералима и витаминима“, каже се у књизи Luonnonmarjaopas (Водич до дивљих бобица). Надаље, бобице садрже влакна која помажу да се регулише ниво шећера и смањују ниво холестерола. Оне такође садрже флавоноиде и фенолна једињења за која се верује да поспешују здравље.

Да ли је сакупљање бобица по шумама вредно труда? „То заиста смањује трошкове јер су бобице у продавници веома скупе. И када их сам береш, сигуран си да су свеже“, каже Јука који много воли да их сакупља. Његова супруга, Нина, истиче даљњу предност: „Када идемо да скупљамо бобице, то је прилика да као породица уживамо на излету у шуми.“

„Али уколико поведете децу са собом, веома је важно да добро пазите на њих да не би појела погрешне бобице или се изгубила у шуми“, додаје Нина. Опрезност је неопходна јер су неке бобице отровне.

Као и већина Скандинаваца, Јука и Нина посебно уживају у шуми. „Волим шуму“, каже Нина. „Тамо влада пријатна тишина а ваздух је чист и свеж. Шума освежава мој ум. Деца су такође срећна у њој.“ Јука и Нина сматрају да је шума због свог спокојства одлично место за медитирање и разговор у кругу породице.

Бобице су најукусније и најхрањивије када су свеже и тек убране. Али оне не остају дуго свеже. Да би опстале током зиме, морају се конзервисати. Некада су их људи чували у хладним подрумима али сада се углавном чувају у замрзивачу. Многе бобице заврше у џемовима и соковима.

„Какво је само задовољство, током најхладнијег зимског периода узети ове теглице сачуваног лета, вратити протекло лето, и пробудити чежњу за оним које долази“, прикладно је написао шведски писац у књизи Svenska Bärboken (Шведска књига о бобицама). Бобице се могу користити на различите начине. За доручак одлично иду уз јогурт, житарице или зобену кашу. Свеже шумске бобице користе се и за прављење укусних колача и пецива. Пире или желе од бобица се због своје боје одлично уклапају са различитим јелима.

Многи људи купују бобице у оближњим продавницама. Али замислите да се једног ведрог дана налазите у шуми, удишете свеж ваздух и уживате у миру и тишини док тражите слатке бобице јарких боја. Одличан начин да ставите бесплатне посластице на свој сто! То нас подсећа на речи псалмисте: „Како је много дела твојих, о Јехова! Сва си их мудро начинио, пуна је земља стваралаштва твога“ (Псалам 104:24).

[Фуснота]

a У овом чланку, користи се израз „бобице“ јер се под тим обично подразумева било које ситно и сочно воће. Ботанички израз „бобица“ односи се на обично, сочно воће које углавном има много семенки. Према тој дефиницији, банане и парадајз су бобице.

[Оквир/Слике на странама 24, 25]

БОРОВНИЦА (Vaccinium myrtillus)

Од боровнице се често прави сос, пудинг, џем или сок. Користи се и при прављењу различитих пецива као што је пита са боровницама. Свеже боровнице су посебно укусне са млеком. Али треба бити опрезан, јер када се једу свеже оне боје уста и усне у плаво.

[Оквир/Слике на 25. страни]

ЛОСОСОВЕ БОБИЦЕ (Rubus chamaemorus)

Ове бобице успевају на изолованим подручјима као што су мочваре. У Финској се чешће налазе на северу земље. Лососове бобице обилују витаминима А и Ц, сочне су и храњиве. Имају три до четири пута више Ц витамина од наранџе. Лососове бобице су веома цењене — називане су „златом из мочваре“. Ове слатке бобице додају се разним десертима ради бољег укуса и такође се од њих прави укусан ликер.

[Извор]

Reijo Juurinen/Kuvaliiteri

[Оквир/Слике на 25. страни]

БРУСНИЦА (Vaccinium vitis-idaea)

Ове бобице су веома популарне у Финској и Шведској. Пире или желе од бруснице су освежавајући додаци за вечеру. Те јаркоцрвене бобице такође се користе за прављење соса, пудинга, сока и пецива. Бруснице могу дуго да стоје јер садрже природне киселине које делују као конзерванси. Због те велике киселости имају оштар укус због ког можда у почетку не делују пријатно.

[Оквир на 25. страни]

Није увек пријатно!

Сакупљање дивљих бобица може бити пријатно искуство. b Али није увек лако. Паси и Туир су брачни пар из Лапоније и они беру бобице како за себе тако и за продају. Док их беру понекад су окружени ројем досадних инсеката као што су комарци и обади. „То је заиста несносно. Они чак улазе у уста и очи“, грози се Туир. Ипак, на сву срећу можете се донекле заштитити ако обучете одговарајућу одећу и користите средства против инсеката.

Кретање кроз дивљину такође може бити напорно — посебно ако ходате мочварним подручјем. Оно што изгледа као чврсто тло, може се испоставити да је блато. Такође, према речима Паси и Туир, скупљање бобица може бити напоран посао. Сагињање и чучање сатима може да проузрокује бол у леђима и ногама.

Такође, није увек лако ни пронаћи бобице. „Потребно је доста упорности да се открије добро место“, каже Паси. „Много пута нас трагање више умори од самог скупљања“, додаје Туир. Чишћење бобица након скупљања такође изискује пуно посла.

Због свих тих изазова, неки радије остављају бобице прождрљивим становницима шуме. Ипак, многи који веома воле да сакупљају бобице, попут Паси и Туир, настављају да сваке године иду у шуме и мочваре. Они сматрају да задовољство које причињава скупљање бобица далеко надмашује сваки напор.

[Фуснота]

b Нису све бобице подесне за људску употребу. Неке врсте су отровне. Пре него што будете сакупљали дивље бобице, научите да препознате оне које су јестиве.