Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли оптимизам може допринети бољем здрављу?

Да ли оптимизам може допринети бољем здрављу?

Да ли оптимизам може допринети бољем здрављу?

„Весело срце делује добро као лек“, написао је мудри израелски краљ пре око 3 000 година (Пословице 17:22). Данас лекари потврђују мудрост ових надахнутих речи. Ипак, за многе од нас не може се рећи да смо по природи ’веселог срца‘.

Врло мало људи успева да се избори с притисцима свакодневице и да при том не подлегне фрустрацији и суморном виђењу ствари. Међутим, недавна истраживања показују да упркос тим потешкоћама вреди развијати оптимистички став.

Оптимизам се описује као „гледиште или став пун наде; вера у повољан исход чега“. Како се осећа оптимиста када доживи неуспех? Он не гледа на тај пораз као на нешто трајно. То не значи да он пориче реалност. Напротив, он прихвата и испитује тај проблем. Након тога, колико год то околности допуштају, преузима иницијативу да промени или побољша ситуацију.

С друге стране, песимиста углавном за проблем криви себе. Он закључује да се прилике никад неће променити, да је то што му се дешава у ствари последица његове глупости, неспособности или непривлачне спољашњости. Због тога, он се предаје и мири с неуспехом.

Да ли оптимизам утиче на наше здравље и добробит? Да. Током 30-годишње студије у коју је било укључено преко 800 пацијената на клиници Мејо у Рочестеру, у Минесоти, научници су открили да оптимисти имају боље здравље и живе знатно дуже од других. Истраживачи су такође запазили да позитивне особе лакше излазе на крај са стресом, као и да је код њих мања вероватноћа да ће пасти у депресију.

У сваком случају, уопште није лако бити оптимиста у свету у којем изгледа да проблеми навиру један за другим. Стога не изненађује што многи закључују да је тешко бити позитиван. Шта можемо урадити како бисмо развили позитиван став? У пропратном оквиру се налазе неки предлози који могу бити од помоћи.

Премда ведар дух не може бити решење за све, он може допринети здравијем и испуњенијем начину живота. У Библији стоји: „Сви су дани невољнику лоши, а ко је веселог срца, на гозби је без престанка“ (Пословице 15:15).

[Оквир/Слика на 26. страни]

Како се може развити оптимистички став a

◼ Уколико ухватите себе како размишљате о томе да нећете уживати у нечему или да нећете успети да остварите нешто, одбаците ту помисао. Усредсредите се на позитивне ствари.

◼ Покушајте да нађете задовољство у свом послу. Без обзира на посао који обављате, концентришите се на оно што вам у њему пружа задовољство.

◼ Дружите се са онима који имају позитиван поглед на живот.

◼ Суочите се са ситуацијама над којима имате контролу; покушајте да прихватите оно на шта не можете да утичете.

◼ Сваки дан забележите три лепе ствари које су вам се десиле тог дана.

[Фуснота]

a Наведени предлози се делимично темеље на публикацији коју је приредила клиника Мејо.