Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се контрацепција коси са Божјим мерилима?

Да ли се контрацепција коси са Божјим мерилима?

Гледиште Библије

Да ли се контрацепција коси са Божјим мерилима?

ШТА ви мислите? Да ли је неисправно да брачни пар користи контрацептивна средства? Ваш одговор можда доста зависи од ваших верских убеђења. Католичка црква заступа гледиште да је сваки поступак којим се спречава зачеће „суштински зао“. Према њеној догми, могућност да дође до зачећа мора постојати при сваком полном односу између супружника. Зато је за неке религије контрацепција „морално неприхватљива“.

Многим људима је тешко да прихвате то гледиште. Један чланак који је изашао у листу Pittsburgh Post-Gazette извештава да „више од 75 посто католика у Сједињеним Државама каже да црква треба да дозволи употребу средстава за контролу рађања... Милиони свакодневно игноришу ту забрану.“ Једна од њих, Линда, мајка троје деце, отворено признаје да користи контрацептивна средства и каже: „Савест ми уопште не говори да чиним грех.“

Шта Божја Реч каже о томе?

Живот је драгоцен

Бог сматра да је живот детета драгоцен, чак и у најранијим фазама развоја. Израелски краљ Давид је под надахнућем написао: „Заклањао си ме у утроби мајке моје. Очи су твоје виделе док сам заметак био, у књизи су твојој сви делови његови били записани“ (Псалам 139:13, 16). Живот почиње у тренутку зачећа, и Мојсијев закон показује да је особа била одговорна за повреду нерођеног детета. Заправо, у Изласку 21:22, 23 јасно се каже да је требало да судије решавају случај ако би трудна жена или њено нерођено дете умрло због туче између два човека. Они су морали да осмотре околности под којима је дошло до тога и да ли је постојала нека намера, а казна је могла да буде и ’душа за душу‘, то јест живот за живот.

Та начела су примењива на контрацепцију зато што су неке методе контроле рађања сличне абортусу. Такве методе контрацепције нису у складу с Божјим начелом поштовања живота. Међутим, многим методама контрацепције се не гаси зачет живот. Шта се може рећи за употребу таквих метода контроле рађања?

Хришћанима се нигде у Библији не заповеда да рађају децу. Првом људском пару и Нојевој породици Бог је рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу.“ Међутим, та заповест није била поновљена хришћанима (Постанак 1:28; 9:1). Према томе, брачни парови могу сами одлучити да ли ће имати децу, колико ће их имати и када ће их имати. Писмо такође не осуђује контролу рађања. Дакле, библијски гледано, да ли ће муж и жена изабрати да користе неку методу контрацепције којом се не гаси већ зачет живот заправо је лична одлука. Зашто неке религије ипак осуђују контрацепцију?

Људска мудрост насупрот Божјој мудрости

Католички извори објашњавају да су у другом веку наше ере они који су се изјашњавали као хришћани усвојили стоичко гледиште према којем су полни односи у браку дозвољени једино ради стварања потомства. Иза тог става стајало је филозофско гледиште, а не библијско. Он се није темељио на Божјој мудрости, него на људској. Та филозофија је вековима опстала и касније су је још више развили разни католички теолози. a Међутим, логична последица таквог учења било је гледиште да је сексуално задовољство само по себи грех и да су стога полни односи којима се искључује могућност зачећа неморални. Међутим, Писмо то не научава.

Служећи се поетским језиком, библијска књига Пословице описује радост која настаје из прикладних полних односа између мужа и жене: „Пиј воду из свог бунара, и ону што тече из твог врела. Нека је благословљен извор твој, и радуј се са женом младости своје, која ти је као кошута мила и као срна љупка. Нека те груди њене опијају у свако доба. Љубављу њеном буди увек занесен“ (Пословице 5:15, 18, 19).

Полни односи између мужа и жене су дар од Бога. Али, размножавање није њихова једина сврха. Полни односи такође пружају прилику супружницима да једно другоме изразе нежност и наклоност. Стога, уколико муж и жена одлуче да искључе могућност зачећа коришћењем неког облика контрацепције, то је ствар њиховог избора и нико не треба да их осуђује за то (Римљанима 14:4, 10-13).

[Фуснота]

a Тек је Гргур IX у тринаестом веку прописао „први општи законик неког папе против контрацепције“, како га назива New Catholic Encyclopedia.

ДА ЛИ СТЕ СЕ ПИТАЛИ?

◼ Да ли је било шта грешно у полним односима између мужа и жене? (Пословице 5:15, 18, 19)

◼ Шта хришћани треба да имају на уму ако користе контрацептивна средства? (Излазак 21:22, 23)

◼ Како други треба да гледају на брачне парове који користе контрацептивна средства? (Римљанима 14:4, 10-13)

[Истакнути текст на 11. страни]

Првом људском пару и Нојевој породици Бог је рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу.“ Међутим, та заповест није била поновљена хришћанима