Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Поглед у свет

Година 2006. „ће највероватније бити забележена као шеста на листи најтоплијих“. Свих десет најтоплијих година биле су у последњих 12 година (СВЕТСКА МЕТЕОРОЛОШКА ОРГАНИЗАЦИЈА)

Пекиншка управа за јавну безбедност донела је закон којим се прописује да домаћинство не сме имати више од једног пса. Сврха тог закона је да се спречи ширење беснила (XINHUA ONLINE, КИНА)

Гости у хотелима који додирују кваке на вратима, лампе, телефоне и даљинске управљаче у хотелским собама имају „50 посто шансе да се заразе вирусом прехладе“ (MACLEAN’S, КАНАДА)

Бројање инсеката у Амазону

Ентомолози, то јест зоолози специјализовани за инсекте, открили су отприлике 60 000 врста инсеката у амазонској кишној шуми. Према извештају новина Folha Online, процењује се да треба да се открије још 180 000 врста. Тренутно на том подручју ради 20 ентомолога. Недавни извештаји откривају да ти стручњаци открију и опишу у просеку 2,7 врста инсеката годишње. Уколико би се наставило том брзином, требало би да 90 генерација ентомолога ради по 35 година, што би укупно износило око 3 300 година, како би довршили то истраживање!

Недостатак енергије

„Процењено је да 1,6 милијарди људи — око четвртине човечанства — нема електричну енергију а 2,4 милијарде користе угаљ, балегу или дрво као основни извор енергије за кување и грејање“, наводи се у часопису Our Planet, који се издаје у оквиру Програма Уједињених нација за заштиту животне средине. „Дим који настаје приликом коришћења тих традиционалних горива годишње убије око два и по милиона жена и деце.“

Малтретирање путем Интернета

Форуми на Интернету омогућавају људима да упознају многе непознате особе због чега наводно имају осећај да су популарни. Такви сајтови су такође рај за лажове, расисте, наметљивце и особе с предрасудама, извештавају новине Folha Online. Неки корисници се лажно представљају. Други вређају оне који су гојазни, ниског раста, који имају коврџаву косу и тако даље, наносећи им емоционалну патњу. Према речима бразилског психолога Ивелизе Фортим, то се дешава због тога што је „тим жртвама важније оно што се догађа на [вебсајтовима], од онога што се догађа у стварном животу“.

Древна астрономска справа за рачунање

Рониоци који су трагали за морским сунђерима извадили су 1901. један зарђали предмет из олупине древног римског брода који је потонуо код грчког острва Антикитира. Сада је установљено да је тај предмет невероватно сложена справа за астрономске прорачуне из другог века пре наше ере. Научници који су недавно проучавали „механизам с Антикитире“, на рендген снимку велике резолуције утврдили су да је био састављен од најмање 30 бронзаних зупчаника који су првобитно били смештени у дрвеној кутији. Помоћу тог уређаја могао се прецизно одредити положај Сунца и Месеца и предвидети њихово помрачење. Према часопису Nature, тај уређај је „технички много сложенији од било ког познатог уређаја који је направљен најмање хиљаду година након тога“.

[Извор слике на 21. страни]

AP Photo/Thanassis Stavrakis