Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ускоро више неће бити катастрофа

Ускоро више неће бити катастрофа

Ускоро више неће бити катастрофа

ЗЕМЉОТРЕСИ, ратови, глади и болести — то су неке од појава за које је Исус рекао да ће бити обележје „свршетка овог поретка“ у ком сада живимо (Матеј 24:3, 7, 8; Лука 21:7, 10, 11). Наравно, Бог не стоји иза тих догађаја. Њих не проузрокују ни Исус ни његов Отац, Јехова Бог.

Али, Бог ће проузроковати оно што та проречена збивања наговештавају, наиме долазак Божјег Краљевства — небеске владавине на челу са Исусом Христом — и уништење свих који одбијају да се подложе Јеховиној врховној власти (Данило 2:44; 7:13, 14). Након тога ће наша планета постати место спокојства, где више неће бити страха од природних катастрофа. Тада ће се у потпуности испунити следеће Божје обећање: „Мој ће народ живети у мирним местима, у сигурним пребивалиштима, у почивалиштима где их нико неће узнемиравати“ (Исаија 32:18).

Слушајте Бога и живите вечно!

Као што је објашњено у претходном чланку, послушност упозорењима може спасти живот. Исто начело примењује се још више на Божја упозорења која су записана у Библији. „А ко мене слуша“, каже Бог, „спокојан ће бити и мирно ће живети, зла се не бојећи“ (Пословице 1:33).

Јеховини сведоци се труде да слушају Бога тако што свакодневно читају његову надахнуту Реч и примењују њена учења. Они вас позивају да чините исто. Сви они који су послушни Јехови немају разлога да страхују од будућности и од невоља које ће задесити зле. Они могу с радошћу ишчекивати време када ће добити вечни живот у Рају на земљи, где ће ’уживати у изобиљу мира‘ (Псалам 37:10, 11).

[Оквир на 8. страни]

УТЕХА ЗА ОЖАЛОШЋЕНЕ

Да ли сте изгубили неку драгу особу, можда у природној катастрофи или некој другој трагедији? Пре око 2 000 година, Исусов близак пријатељ Лазар изненада је умро. Када је то сазнао, Исус је дошао у Лазарево село Витанију и подигао га из смртног „сна“ (Јован 11:1-44).

Исус није извршио ово чудо само зато што је волео Лазара и његову породицу, већ и да би потврдио обећање да ће током владавине свог Краљевства ускрснути ’све који су у гробовима‘ (Јован 5:28, 29). У Рају на земљи, Исус ће отклонити све недаће које су почеле након побуне у Едену a (1. Јованова 3:8).

[Фуснота]

a Библијски савети који могу помоћи ожалошћенима да лакше поднесу губитак вољене особе, као и детаљно осматрање наде у ускрсење, налазе се у брошури Кад неко кога волите умре; издали Јеховини сведоци.

[Оквир/Слика на 9. страни]

ЈЕДАН ЗЕМЉОТРЕС МИ ЈЕ ПРОМЕНИО ЖИВОТ

Те 1971. године, била сам млада мајка и оперска певачица која је желела да оствари успешну каријеру. Живела сам у близини Холивуда, где сам се 1957. доселила из родног Винипега у Канади, како бих могла што више да се посветим својој првој љубави, музици.

Током девет година, моја мајка која је Јеховин сведок сваког лета је долазила из Канаде да ме посети. Користила је те прилике да са мном разговара о Библији, уверена да та књига садржи најбоље савете за срећу и породични живот. Волела сам маму и с поштовањем сам је слушала. Међутим, након њеног одласка сваки пут сам бацала литературу коју ми је оставила. Била сам уверена да мој живот иде правим током.

Онда ме је у рано јутро, једног уторка у фебруару 1971, из сна пренуо земљотрес јачине 6,6 степени Рихтерове скале. Све се страховито тресло уз заглушујућу буку. Ужаснута, отрчала сам до мог сина. На моје олакшање, лежао је неповређен у свом кревецу. Када је тло престало да подрхтава, под је био прекривен крхотинама стакла и стварима које су попадале с полица и из ормара. Вода из базена излила се и поплавила двориште. Иако је моја породица била безбедна, више нисам могла да заспим.

Мајка ми је раније причала о „последњим данима“ који ће бити обележени ’снажним земљотресима‘ (2. Тимотеју 3:1; Лука 21:7-11). Тог лета је поново дошла да ме посети, али није понела библијску литературу. Пошто ми је девет година сведочила без неких резултата, закључила је да нисам заинтересована. Како се само преварила! Чим је стигла, обасула сам је питањима. Певање и слава одједном ми више нису били толико важни.

Те исте седмице ишла сам с мајком на састанке у оближњој Дворани Краљевства и од тада сам ретко који састанак пропустила. Мајка се побринула да неко проучава Библију са мном. Крстила сам се 1973, а сада сваког месеца проводим просечно 70 сати у проповедању добре вести о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Земљотрес који сам доживела није уништио моју веру у Бога, већ ми је помогао да је изградим (Испричала Колин Еспарза).